zamknij

Skąd się wzięły słodkości na choince?

Ciekawostka

Skąd się wzięły słodkości na choince?

Ciężko wyobrazić sobie Wigilię bez choinki. To nieodłączny element tradycji bożonarodzeniowej, a symbolika ozdób choinkowych jest przebogata. Co powinno znaleźć się na tradycyjnej choince?

Nasi przodkowie dekorowali drzewko wigilijne naturalnymi ozdobami. Na choince nie mogło zabraknąć jabłek, które symbolizowały zdrowie i urodę. Orzechy zawijane w złotko miały zapewnić dobrobyt i siły witalne, zaś aniołki opiekowały się  domem. Gwiazda Betlejemska, którą umieszczano na szczycie drzewka od ubiegłego wieku, miała pomagać w powrotach do domu z dalekich stron. Papierowe łańcuchy wzmacniały rodzinne więzi, a dzwonki oznaczały dobre nowiny i radosne wydarzenia w rodzinie. Cała zaś choinka uginała się pod ciężarem pierników i pachniała miodem, przyprawami korzennymi oraz wszelakimi bakaliami.  Pierniczki dekorowane lukrem, posypką i makiem wróżyły naszym przodkom dostatek na przyszły rok.

Choinka
Autor: East News Choinka
Stąd teraz coraz częściej wracamy do starych zwyczajów i na choince wiesza się przysmaki takie jak pierniczki, cukierki czy orzechy. Kto nie lubi podjadać w ukryciu łakoci choinkowych? Zazwyczaj wtedy po świętach na choince samotnie dyndają puste papierki po cukierkach. Ubierajmy choinki! Zgodnie z tradycją to choinka ma chronić dom i jego mieszkańców od złych mocy. Poza tym gdzie Św. Mikołaj zostawiałby prezenty, na które czekamy z taką niecierpliwością…

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

Podróżnik kulinarny - cieszyńskie przysmaki
News 370

Podróżnik kulinarny - cieszyńskie przysmaki

Poznaj przepis na ciasteczka imbirowe i inne regionalne pyszności ze Śląska Cieszyńskiego!

Czy Michel Moran lubi bigos?
News 02

Czy Michel Moran lubi bigos?

Sprawdź, czy francuskie podniebienie gwiazdy "MasterChefa" toleruje to polskie danie

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?
Porada 201

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?

Cała prawda o żywności ekologicznej
Porada 10

Cała prawda o żywności ekologicznej

Stopnie wysmażenia steka Ciekawostka 25

Stopnie wysmażenia steka

Jeżeli znajdziesz się w restauracji z najlepszymi i prawdziwymi stekami, musisz wiedzieć jaki stek zamówić. Mamy dla ciebie krótką instrukcję i stopnie wysmażenia steków

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności
News 11

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności

Postęp cywilizacyjny vs zdrowa żywność

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?
News 14

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?

Poleca Michel Moran!

Podróżnik kulinarny - makaron razowy
News 20

Podróżnik kulinarny - makaron razowy

Czy warto uzupełnić swoją dietę o makarony razowe, pszenne, żytnie, orkiszowe?

tvnpix