zamknij
Ciasteczka pomarańczowe z miodem Ciasteczka pomarańczowe z miodem

Temat Inspiracji

Ciasteczka od piankablog.pl

Janka Pomianowska-autorka bloga piankablog.pl -ma dla was niespodziankę. Jej ciasteczka pomarańczowe z miodem, są proste i aromatyczne. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować je w domu.

Ciasteczka pomarańczowe z miodem
Przepis

Ciasteczka pomarańczowe z miodem

Trufle piernikowePrzepis

Trufle piernikowe

Piernikowe płatki śnieguPrzepis

Piernikowe płatki śniegu

Ciasteczka pomarańczowe z miodem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Hit zimy 2013!
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciasteczka pomarańczowe z miodem
Autor: m.kwasek/m.dudko/d.szprejda/j.kloskowski Ciasteczka pomarańczowe z miodem (piankablog.pl)

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g cukru
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 25 g siekanych orzechów laskowych
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • Na  krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 25 ml śmietany kremówki
0
15

Sposób przygotowania:

  • W małym garnuszku zagotuj śmietanę, zalej nią posiekaną białą czekoladę. Mieszaj energicznie dopóki czekolada całkowicie się nie roztopi. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie ubij mikserem do konsystencji kremu.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W misce połącz mąkę, cukier i sodę. Masło pokrój w kostkę i wetrzyj palcami w suche składniki, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodaj miód i skórkę pomarańczową. Połącz wszystkie składniki na jednolitą masę. Lep z niej w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Połowę ciasteczek posyp siekanymi orzechami.
  • Rozłóż ciastka na dwóch blachach do pieczenia i rozpłaszcz je palcami. Piecz ok 8 minut, aż ciasteczka będą rumiane.
  • Kiedy całkowicie ostygną przełóż ciasteczka kremem.

Porada:
Jeśli zamoczysz wodą dłonie, formowanie ciasteczek, oraz rozpłaszczanie ich na blaszce będzie łatwiejsze.
Porada 2:
Jeśli nie dysponujesz płynnym miodem, delikatnie go podgrzej – wtedy się rozpuści.

Autor: piankablog.pl

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Lubię takie słodkości z nutą pomarańczy, robiłam niedawno tort serowy z pomarańczą (,kuchnia Lidla,), pycha.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      posmak sody , nieeeeeee dobre

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Mniam, polecam również ciasteczka migdałowe (wg,kuchni lidla,), pychota :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              ta dziewczyna robi wszystko nie tylko przesmaczne ale i arcypiekne :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                  Ciasteczka pomarańczowe z miodem Ciasteczka pomarańczowe z miodem

                  Zobacz więcej z Inspiracji

                  Ciasteczka od piankablog.pl

                  Janka Pomianowska-autorka bloga piankablog.pl -ma dla was niespodziankę. Jej ciasteczka pomarańczowe z miodem, są proste i aromatyczne. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować je w domu.

                  Ciasteczka pomarańczowe z miodem
                  Przepis

                  Ciasteczka pomarańczowe z miodem

                  Trufle piernikowePrzepis

                  Trufle piernikowe

                  Piernikowe płatki śnieguPrzepis

                  Piernikowe płatki śniegu

                  Zobacz również

                  Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                  Chrupiące płatki owsiane

                  Pyszne i proste śniadanie

                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                  Pomidorki z karmelem i lodami

                  Deserowa wersja pomidora

                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                  Kotlety mielone na ostro

                  Nowa wersja znanego dania

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                  Podany na delikatnym puree

                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                  Bifeki faszerowane serem feta

                  Kotlety po grecku

                  tvnpix