zamknij
Ciasteczka pomarańczowe z miodem Ciasteczka pomarańczowe z miodem

Temat Inspiracji

Ciasteczka od piankablog.pl

Janka Pomianowska-autorka bloga piankablog.pl -ma dla was niespodziankę. Jej ciasteczka pomarańczowe z miodem, są proste i aromatyczne. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować je w domu.

Ciasteczka pomarańczowe z miodem
Przepis

Ciasteczka pomarańczowe z miodem

Trufle piernikowePrzepis

Trufle piernikowe

Piernikowe płatki śnieguPrzepis

Piernikowe płatki śniegu

Ciasteczka pomarańczowe z miodem

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Hit zimy 2013!
Ugotowałem to!8
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Ciasteczka pomarańczowe z miodem
Autor: m.kwasek/m.dudko/d.szprejda/j.kloskowski Ciasteczka pomarańczowe z miodem (piankablog.pl)

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 50 g cukru
  • 120 g masła
  • 1/2 szklanki płynnego miodu
  • 25 g siekanych orzechów laskowych
  • skórka starta z 1 pomarańczy
  • Na  krem:
  • 100 g białej czekolady
  • 25 ml śmietany kremówki
0
15

Sposób przygotowania:

  • W małym garnuszku zagotuj śmietanę, zalej nią posiekaną białą czekoladę. Mieszaj energicznie dopóki czekolada całkowicie się nie roztopi. Pozostaw do całkowitego ostygnięcia, następnie ubij mikserem do konsystencji kremu.
  • Piekarnik rozgrzej do 200 stopni. W misce połącz mąkę, cukier i sodę. Masło pokrój w kostkę i wetrzyj palcami w suche składniki, aż będzie przypominać kruszonkę. Dodaj miód i skórkę pomarańczową. Połącz wszystkie składniki na jednolitą masę. Lep z niej w dłoniach kulki wielkości orzecha włoskiego. Połowę ciasteczek posyp siekanymi orzechami.
  • Rozłóż ciastka na dwóch blachach do pieczenia i rozpłaszcz je palcami. Piecz ok 8 minut, aż ciasteczka będą rumiane.
  • Kiedy całkowicie ostygną przełóż ciasteczka kremem.

Porada:
Jeśli zamoczysz wodą dłonie, formowanie ciasteczek, oraz rozpłaszczanie ich na blaszce będzie łatwiejsze.
Porada 2:
Jeśli nie dysponujesz płynnym miodem, delikatnie go podgrzej – wtedy się rozpuści.

Autor: piankablog.pl

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Lubię takie słodkości z nutą pomarańczy, robiłam niedawno tort serowy z pomarańczą (,kuchnia Lidla,), pycha.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      posmak sody , nieeeeeee dobre

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Mniam, polecam również ciasteczka migdałowe (wg,kuchni lidla,), pychota :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              ta dziewczyna robi wszystko nie tylko przesmaczne ale i arcypiekne :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
                  Ciasteczka pomarańczowe z miodem Ciasteczka pomarańczowe z miodem

                  Zobacz więcej z Inspiracji

                  Ciasteczka od piankablog.pl

                  Janka Pomianowska-autorka bloga piankablog.pl -ma dla was niespodziankę. Jej ciasteczka pomarańczowe z miodem, są proste i aromatyczne. Zobaczcie, jak krok po kroku przygotować je w domu.

                  Ciasteczka pomarańczowe z miodem
                  Przepis

                  Ciasteczka pomarańczowe z miodem

                  Trufle piernikowePrzepis

                  Trufle piernikowe

                  Piernikowe płatki śnieguPrzepis

                  Piernikowe płatki śniegu

                  Zobacz również

                  Pudding z bagietki Przepis 17

                  Pudding z bagietki

                  Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                  Atletyczny kurczak

                  Pomysł na lekkie drugie danie

                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                  Sarna w wielkim mieście

                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                  Corpus delicti końca lata

                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                  Przepis 66

                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                  Kotlety mielone na ostro

                  Nowa wersja znanego dania

                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                  Kolorowa samba warzywna

                  Zdrowe i pyszne danie

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  tvnpix