zamknij
Babeczki z masą czekoladową Babeczki z masą czekoladową

Temat Inspiracji

Piecz i dekoruj

Małe ciasteczka świąteczne nie tylko smakują obłędnie, ale też genialnie wyglądają na stole jako dekoracja. Na waszym również nie może ich zabraknąć.

Babeczki z masą czekoladową Przepis

Babeczki z masą czekoladową

Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałamiPrzepis

Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami

Cynamonowo-migdałowe gwiazdkiPrzepis

Cynamonowo-migdałowe gwiazdki

Podlaskie ciasteczka z makiemPrzepis

Podlaskie ciasteczka z makiem

Babeczki z masą czekoladową

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Pyszne i dekoracyjne
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Babeczki z masą czekoladową

Składniki

  •  Na ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 3  żółtka
  •  tłuszcz do foremek
  •  na masę czekoladową:
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 30 dag czekolady deserowej
  • 3 dag masła
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cykru
  • 1 łyżka likieru migdałowego
  •  posiekane migdały do dekoracji
0
5

 

Sposób przygotowania:

Składniki na 14-16 sztuk.

  • Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj pokrojone na kawałki, mocno schłodzone masło.
  • Składniki posiekaj nożem, aż powstaną grudki.
  • Następnie dodaj cukier puder, cukier waniliowy oraz żółtka.
  • Szybko rękoma zagnieć ciasto.
  • Zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
  • Foremki do babeczek posmaruj tłuszczem.
  • Spód i brzegi wylep schłodzonym ciastem, gęsto nakłuj widelcem (a jeszcze lepiej przykryj pergaminem i suchymi ziarenkami fasoli).
  • Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz na złoty kolor około 12-15 minut.
  • W tym czasie śmietankę zagotuj z cukrem i masłem.
  • Dodaj uprzednio przesiane kakao oraz połamaną na kawałeczki czekoladę.
  • Mieszaj na bardzo małym ogniu, aż czekolada się rozpuści.
  • Zdejmij z ognia, wymieszaj z likierem migdałowym, wystudź.
  • Gotowe spody do babeczek napełnij przygotowaną masą czekoladową.
  • Posyp posiekanymi migdałami.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Babeczki z masą czekoladową Babeczki z masą czekoladową

Zobacz więcej z Inspiracji

Piecz i dekoruj

Małe ciasteczka świąteczne nie tylko smakują obłędnie, ale też genialnie wyglądają na stole jako dekoracja. Na waszym również nie może ich zabraknąć.

Babeczki z masą czekoladową Przepis

Babeczki z masą czekoladową

Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałamiPrzepis

Ciasteczka z jasnymi i ciemnymi migdałami

Cynamonowo-migdałowe gwiazdkiPrzepis

Cynamonowo-migdałowe gwiazdki

Podlaskie ciasteczka z makiemPrzepis

Podlaskie ciasteczka z makiem

Zobacz również

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

tvnpix