zamknij

Dlaczego warto pościć?

News

Kochamy jeść, gotować i biesiadować. Dlaczego więc mielibyśmy dobrowolnie z tego rezygnować? Co nam daje post i umartwianie się?
Dlaczego warto pościć?
Autor: Jan Kucharzyk/East News

Głodówka nie jest niczym nowym. Od tysiącleci wszystkie religie zachęcały wiernych do krótszych lub dłuższych okresów powstrzymywania się od posiłków. Poszczono przed wszystkimi większymi świętami w starożytnym Egipcie. Pisma buddyjskie, Koran czy Biblia zalecały post jako lekarstwo dla duszy i ciała.

Powstrzymywanie się od jedzenia było też najbardziej uniwersalną techniką samoleczenia. Chory organizm instynktownie wzbraniał się od spożywania posiłków, regenerując się sam. Również dzisiaj zaaplikowanie sobie jednego dnia postnego to dobry uczynek dla ociężałego żołądka. Na co dzień obciążony fast foodami, słodyczami, tłustym jedzeniem i napojami gazowanymi raz na jakiś czas potrzebuje takiego "detoksu". I nie chodzi o to, aby nie jeść i nie pić przez cały dzień. Ten sposób jest bardzo niebezpieczny, gdyż może doprowadzić do odwodnienia. Pomijając względy religijne, warto przez jeden dzień w tygodniu nie jeść mięsa, a zamiast tego skosztować ryb, które są zdrowe, a których nadal jemy za mało. W Polsce utarło się, że dniem "rybnym" jest piątek. Tego dnia bary sushi przeżywają prawdziwe oblężenie.

Można także od czasu do czasu zafundować sobie jednodniową głodówkę. Taki post opiera się głównie na płynach: woda niegazowana, wywary z jarzyn, herbatki ziołowe, a także soki owocowo-warzywne, ale tylko świeżo wyciskane. Pamiętajmy, że głodówka to zwykłe oczyszczenie organizmu - jeden dzień postu nam nie zaszkodzi, ale nie mylmy jednodniowej głodówki z notorycznym głodowaniem.

Warto pościć! Naukowcy, którzy od lat poszukują eliksiru młodości i badają mechanizmy starzenia się, zauważyli, że okresowy post zwiększa długość życia szczurów. A może warto po prostu ograniczyć ilość spożywanego pokarmu na co dzień? Musi się to odbywać stopniowo przez wiele tygodni, najlepiej pod okiem specjalisty. Unikaj jedzenia przetworzonego, produktów bogatych w tłuszcz, sól czy cukier, zwiększ ilość spożywanych owoców i świeżych warzyw. Wypijaj codziennie około 1,5 litra wody niegazowanej – naturalna woda doskonale wypłukuje toksyny z organizmu.

Przed nami postna wieczerza wigilijna. Tradycyjny zestaw potraw to wszystkie płody rolne i leśne, a więc grzyby, orzechy, miód, jagody (z lasu), kasze, rośliny oleiste, zboża, jarzyny (z pola) oraz dobrodziejstwa płynące z wód, czyli ryby.

Czy - jak co roku - objedzeni do granic możliwości wytoczymy się zza stołu po spróbowaniu wszystkich dwunastu potraw, żeby - jak mówi tradycja - następny rok był pomyślny? Lepiej nie! Zastanawiajmy się, co jemy, aby następny rok był nie tylko pomyślny, ale też... zdrowy.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

Podróżnik kulinarny - makaron razowy
News 20

Podróżnik kulinarny - makaron razowy

Czy warto uzupełnić swoją dietę o makarony razowe, pszenne, żytnie, orkiszowe?

Podróżnik kulinarny - nalewki
News 10

Podróżnik kulinarny - nalewki

Czy wiecie, że nalewki można przygotować niemalże ze wszystkiego - z ziół, owoców i kwiatów. Doskonale smakują i mają właściwości zdrowotne.

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności
News 11

Bosacka przeciwko modyfikacjom genetycznym żywności

Postęp cywilizacyjny vs zdrowa żywność

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?
Porada 201

"Pan karp" ulubieńcem Katarzyny Bosackiej?

Podróżnik kulinarny - kuchnia w stylu safari
News 11

Podróżnik kulinarny - kuchnia w stylu safari

Jak wygląda uczta w stylu safari?

Mięsożercy na start!
News 1215

Mięsożercy na start!

Jest takie miejsce na warszawskiej mapie gastronomicznej, które miłośników mięsa może przyprawić o zawrót głowy

Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie
News 510

Podróżnik kulinarny - powidła strzeleckie

Gdzie bije "powidłowe" serce Polski?

Stary piernik gwarancją dobrobytu! Ciekawostka 11

Stary piernik gwarancją dobrobytu!

tvnpix