zamknij

Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr

News

Tradycyjne wigilijne menu przygotowuje się z płodów rolnych i leśnych, a więc ze zboża, kaszy, jarzyn oraz grzybów, orzechów, miodu, a także z ryb. Mimo to, w różnych regionach Polski Wigilia smakuje inaczej.
Kuchnia wigilijna od morza aż do Tatr
Autor: Agnieszka K. Jurek/East News

Barszcz czerwony z uszkami i zupa grzybowa popularne są w całej Polsce. Mieszkańcy Śląska mają swoją kapuśnicę grzybową oraz zupę migdałową gotowaną z ryżem i rodzynkami, przyrządzaną także w Wielkopolsce. Na bogatym w ryby Pomorzu w niektórych domach spotyka się zupę rybną oraz postny żurek na zakwasie. Z kolei w centralnej Polsce do dziś na Wigilię podaje się mazowiecką zupę grzybową, czyli barszcz biały na zakwasie z kapusty z grzybami. Najbardziej oryginalne pod tym względem jest Podhale, gdzie przyrządza się postną kwaśnicę albo barszcz z kwaszonych buraków z fasolą.

Obowiązkową pozycją wigilijnego menu są ryby. O ile smażony karp występuje w każdym regionie, to na Podhalu górale smażą pstrąga. Na Pomorzu podają także węgorza, flądrę w galarecie i pstrąga w migdałach. Tam też znajdziecie największe bogactwo śledzi np. marynowane, w śmietanie, duszone z jabłkami, śledzie po kaszubsku. W tym obfitującym w ryby regionie popularnością cieszą się również pierogi z rybnym farszem. Nie sposób nie wspomnieć o śląskim przysmaku regionalnym, karpiu duszonym w piwie. Ciekawostka z Wielkopolski to karp podawany w sosie... piernikowym.

Nieodłączną pozycją na Wigilii od Pomorza po Podhale są pierogi z kapustą i grzybami, które na Podlasiu obsmażane na rumiano znane są jako wareniki.

Kolejną tradycyjną potrawą, której wiele odmian pojawia się w różnych regionach są kluski z makiem. Na Podlasiu, gdzie podaje się je do dziś, przyrządzano je z olejem lnianym, zaś na Podhalu dodawano do tego miód. Potrawa pod nazwą kłosy była główną potrawą wigilijną na Mazowszu. Im kluski grubsze i dłuższe, tym lepiej - symbolizuje to świetny plon pszenicy w następnym roku. Kluski z makiem, czyli makiełki nadal królują w Wielkopolsce. Tu przygotowuje się je z maku, bakalii i lekkiego pieczywa lub klusek, niekiedy z makaronu. Makiełki znane są również na Śląsku pod nazwą makówki. Tam są to kawałki bułki drożdżowej przełożone słodkim makiem i zalane mlekiem.

Pisząc o różnicach w wigilijnym menu nie sposób nie wspomnieć o kutii. To potrawa charakterystyczna dla dawnej kuchni kresowej. Nadal serwuje się ją na stołach wigilijnych na Podlasiu. Przyrządza się ją z pszenicy, miodu, maku i bakalii.  Potrawa przywędrowała z Litwy, gdzie dawniej podawana była na stypach.

Na tradycyjnym wigilijnym śląskim stole znajdziecie niespotykaną nigdzie moczkę, czyli zupę piernikową z bakaliami. Przygotowywana jest z piernika, migdałów, rodzynek, suszonych śliwek, suszonych moreli, gruszek, suszonych fig, orzechów laskowych. Przy czym w każdej części Śląska przepis na moczkę jest inny, głównie różni się on dodatkami ale podstawą moczki pozostaje piernik.

Do najpopularniejszych deserów wigilijnych w Polsce zalicza się makowce i pierniki. Na Podlasiu pod koniec Wigilii podaje się drożdżowe racuchy, które przyjęły się także w niektórych domach na Mazowszu. Na wielkopolskiej wieczerzy nie może zabraknąć drożdżowej strucli, a na Pomorzu drożdżówek kaszubskich oraz sękacza zwanego baumkuchem. Na Śląsku podaje się śląskie pierniki i bytomskie kamyki.

Z Mazowsza wywodzi się tradycja picia kompotu z suszu. Kompot z suszonych gruszek, śliwek i jabłek pija się także na Podlasiu.

Ze wszystkich regionów najbardziej oryginalną jest wigilia podhalańska. Górale najbardziej dbają o swoje tradycje. Najpopularniejsze potrawy wigilijne przyrządza się z ziemniaków i podhalańskich serów, np. bukty (czyli kopytka), moskole (inaczej podpłomyki z gotowanych ziemniaków, czyli placki pieczone na blasze) oraz kłóta (czyli kapusta z ziemniakami). W Wigilię gaździny wypiekają także kołoce z serem i chleb razowy.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
artykuł do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Zobacz również

Najlepsza wołowina na świecie Ciekawostka 201

Najlepsza wołowina na świecie

Słyszeliście kiedyś o wołowinie wagyu?

Nosowska nie gotuje z przepisów!
News 10

Nosowska nie gotuje z przepisów!

Kasia Nosowska opowiada o kulinarnych eksperymentach

Ukochane danie Magdy Gessler to...
News 174

Ukochane danie Magdy Gessler to...

Nie spodziewacie się nawet, jak prostą potrawę wybiera restauratorka!

Jak rozpoznać prawdziwego szampana?
Porada 60

Jak rozpoznać prawdziwego szampana?

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?
News 14

Którą francuską potrawę powinni poznać Polacy?

Poleca Michel Moran!

Co jada Święty Mikołaj? Ciekawostka 31

Co jada Święty Mikołaj?

Jak otworzyć wino musujące?
Porada 765

Jak otworzyć wino musujące?

Mistrz Polski sommelierów pokazuje, jak to zrobić!

Czy Michel Moran lubi bigos?
News 02

Czy Michel Moran lubi bigos?

Sprawdź, czy francuskie podniebienie gwiazdy "MasterChefa" toleruje to polskie danie

tvnpix