zamknij

Atletyczny kurczak

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Pomysł na lekkie drugie danie
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHAtletyczny kurczak

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 5 łyżek  serka mascarpone
  • 500 g świeżych dojrzałych pomidorów
  • 400 g makaronu razowego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • do smaku świeżo zmielony pieprz
  • 4 gałązki  świeżego tymianku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku sól morska
  • do smaku mielona papryka czerwona
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • do dekoracji oliwki
0
3

Sposób przygotowania:

  • Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj drobno pokrojone pomidory.
  • Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Sos duś na małym ogniu przez około 10-15 minut.
  • Następnie zdejmij z ognia, wymieszaj z serem mascarpone, świeżymi listkami tymianku oraz wyciśniętym czosnkiem.
  • Piersi wypłucz, dopraw solą, pieprzem, papryką. Następnie obsmaż z obu stron na złocisty kolor przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  • Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, zalej wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 40-45 minut.
  • Podawaj z makaronem razowym ugotowanym według wskazówek na opakowaniu, udekorowane oliwkami.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Śledzie Kasi Klich
Przepis 34

Śledzie Kasi Klich

Śledź o korzennym posmaku

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

tvnpix