zamknij

Atletyczny kurczak

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Pomysł na lekkie drugie danie
Ugotowałem to!14
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: oficjalna strona UGOTOWANYCHAtletyczny kurczak

Składniki

  • 4 filety z kurczaka
  • 5 łyżek  serka mascarpone
  • 500 g świeżych dojrzałych pomidorów
  • 400 g makaronu razowego
  • 1 mała cebula
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • do smaku świeżo zmielony pieprz
  • 4 gałązki  świeżego tymianku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • szczypta brązowego cukru
  • 2 ząbki czosnku
  • do smaku sól morska
  • do smaku mielona papryka czerwona
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • do dekoracji oliwki
0
3

Sposób przygotowania:

  • Cebulę drobno pokrój i zeszklij na oliwie. Następnie dodaj drobno pokrojone pomidory.
  • Całość dopraw solą, pieprzem, cukrem i octem balsamicznym. Sos duś na małym ogniu przez około 10-15 minut.
  • Następnie zdejmij z ognia, wymieszaj z serem mascarpone, świeżymi listkami tymianku oraz wyciśniętym czosnkiem.
  • Piersi wypłucz, dopraw solą, pieprzem, papryką. Następnie obsmaż z obu stron na złocisty kolor przez ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  • Mięso włóż do naczynia żaroodpornego, zalej wcześniej przygotowanym sosem pomidorowym i zapiecz w piekarniku rozgrzanym do 190ºC przez około 40-45 minut.
  • Podawaj z makaronem razowym ugotowanym według wskazówek na opakowaniu, udekorowane oliwkami.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Klasyka na twoim stole

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

tvnpix