zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Babka z białek z jabłkiem i nutellą

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://doowa.blogspot.com/Babka z białek z jabłkiem i nutellą

Składniki

  • 7 szt białka
  • 3  jabłka
  • z 1 sztuki sok z cytryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 szklanki mleka ciepłego
  • 250 g masła Lurpak
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 240 g cukru
  • 400 g mąki
  • słoik 0,3 l śliwkowej nutelli albo zwykła czekoladowa
0
1

Sposób przygotowania:

  • Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier i mieszamy tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuści a piana będzie lśniąca.
  • Dodajemy cukier wanilinowy i dalej mieszamy.
  • Wlewamy ciepłe mleko. Następnie dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
  • Na koniec dodajemy rozpuszczone masło. Wszystko razem wymieszać jeszcze raz.
  • Tortownicę 26 cm średnicy smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą.
  • Jabłka obieramy i kroimy w ósemki a następnie skrapiamy sokiem z cytryny.
  • Na dno tortownicy wylewamy tyle ciasta aby przykryło dno, na nim układamy cząstki jabłek a na jabłka wylewamy resztę ciasta.
  • Na wierzchu ciasta po łyżce układamy śliwkową nutellę do wyczerpania dżemu.
  • Pieczemy babkę w piekarniku nagrzanym do 170 C przez 45 minut.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co to jest śliwkowa nutella?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo smaczne. Smaży się śliwki tak jak na powidła, tylko trzeba dodać jeszcze kakao. I dlatego tak się nazywa.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Wiśniowy drift Przepis 102

          Wiśniowy drift

          Sernik z sosem wiśniowym

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

          Pomidorki z karmelem i lodami

          Deserowa wersja pomidora

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          tvnpix