zamknij

Babka ziemniaczana

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Podlaski specjał
Ugotowałem to!164
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
113komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaBaba ziemniaczana

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 duże cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki  czosnku
0
136

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito i odstaw na chwilę, żeby ociekły.
W tym czasie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.
Starte ziemniaki wymieszaj z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Masę przełóż do natłuszczonej dużej formy do pieczenia baby.
Piecz ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury150ºC.

Zainspiruj nas

Komentarze (113)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Do tych dwoch moich ostatnich komentarzy dodam jeszcze, ze moja cioteczna babka "z zza Buga" tuz przed wsadzeniem do pieca posypywala babe czarnuszka. A wczesniej do masy ziemniaczanej dodawala sol, pieprz grybo zmielony,majeranek i koniecznie lubczyk z natka pietruszki. To bylo podstawowe jedzenie w czasie zniw - do tego do popicia zsiadle mleko a... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zeby zachowac skrobie to po odcedzeniu startych surowych ziemniakow odstawic ta wode i poczekac az sie ustoi -jakies 20 minut i skrobia osiadzie na dnie. Delikatnie zlac wierzchnia wode a osad ze skrobi dodac do masy ziemniaczanej

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Najlepiej boki formy oblozyc cienkimi plastrami sloniny a na wierzchu paseczki sloniny ulozyc w kratke tak jak na serniku

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              a w ogóle to co jest na tym zdjęciu to nie jest babka ziemniaczana

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  to tekst do gościa z 20 lipca

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      jasne i dodać wszystkie stare śmiecie z lodówki, Co to za przepis? Czy byłeś na Podlasiu i jadłeś normalną babkę ziemniaczaną? to nie bigos że kładziesz wszystko co zbędne...ziemniaczana to ziemniaczana trochę boczku ok. i sos grzybowy jak to w puszczy, skwarki też są ok

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          majeranek wystarczy z przypraw...? mozna dodac jakies inne nie??

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Sorki , zapomniałem , sól oczywiście , majeranek owszem , ale koniecznie pieprz czarny - ilość wg uznania .

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Do baby dodajesz wszystkie zbędne mięsa i wędliny , które masz w lodówce . Im ich więcej tym lepiej . By było szybciej , ziemniaki mielisz na maszynce / najmniejsze oczka/ . Czosnku nie dodawaj , ani mąki ziemniaczanej i nie odlewaj
                                  skrobi / właśnie wylałeś mąkę ziemniaczaną / . Należy piec w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem... rozwiń

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                      Pomoc | Zasady forum
                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                      Zobacz również

                                      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                      Sałatka z marynowanymi grzybami

                                      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                      Champion cyklistów Przepis 15

                                      Champion cyklistów

                                      Niebanalna szarlotka

                                      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                      Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1515

                                      Krem z brokułów z łososiem

                                      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 12

                                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                      Takie ciasto rozweseli każdego

                                      Knedle ze śliwkami Przepis 1261

                                      Knedle ze śliwkami

                                      Przepis na słodki obiad

                                      Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                      Grillowany ser halloumi

                                      Najlepszy podany z figami i orzechami

                                      tvnpix