zamknij

Babka ziemniaczana

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Podlaski specjał
Ugotowałem to!164
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
115komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaBaba ziemniaczana

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 duże cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki  czosnku
0
136

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito i odstaw na chwilę, żeby ociekły.
W tym czasie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.
Starte ziemniaki wymieszaj z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Masę przełóż do natłuszczonej dużej formy do pieczenia baby.
Piecz ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury150ºC.

Zainspiruj nas

Komentarze (115)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Żadnych żółtych serów czosnku itp tylko starte ziemniaki startą cebulą smażony boczek z cebulą Sol pieprz majeranek jajko i ze dwie łyżki mąki pszennej wody nie odcedzac!!! Po co? Smacznego

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Do tych dwoch moich ostatnich komentarzy dodam jeszcze, ze moja cioteczna babka "z zza Buga" tuz przed wsadzeniem do pieca posypywala babe czarnuszka. A wczesniej do masy ziemniaczanej dodawala sol, pieprz grybo zmielony,majeranek i koniecznie lubczyk z natka pietruszki. To bylo podstawowe jedzenie w czasie zniw - do tego do popicia zsiadle mleko a... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zeby zachowac skrobie to po odcedzeniu startych surowych ziemniakow odstawic ta wode i poczekac az sie ustoi -jakies 20 minut i skrobia osiadzie na dnie. Delikatnie zlac wierzchnia wode a osad ze skrobi dodac do masy ziemniaczanej

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Najlepiej boki formy oblozyc cienkimi plastrami sloniny a na wierzchu paseczki sloniny ulozyc w kratke tak jak na serniku

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  a w ogóle to co jest na tym zdjęciu to nie jest babka ziemniaczana

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      to tekst do gościa z 20 lipca

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          jasne i dodać wszystkie stare śmiecie z lodówki, Co to za przepis? Czy byłeś na Podlasiu i jadłeś normalną babkę ziemniaczaną? to nie bigos że kładziesz wszystko co zbędne...ziemniaczana to ziemniaczana trochę boczku ok. i sos grzybowy jak to w puszczy, skwarki też są ok

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              majeranek wystarczy z przypraw...? mozna dodac jakies inne nie??

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 21

                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                  Kotlety po grecku

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                  Przepis 1016

                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                  Chleb z płatkami owsianymi

                                  Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                  Corpus delicti końca lata

                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                  Knedle ze śliwkami

                                  Przepis na słodki obiad

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                  Pomidorki z karmelem i lodami

                                  Deserowa wersja pomidora

                                  tvnpix