zamknij

Babka ziemniaczana

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Podlaski specjał
Ugotowałem to!164
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
87komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaBaba ziemniaczana

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków
  • 1 łyżka  mąki ziemniaczanej
  • 3 jajka
  • 2 duże cebule
  • 150 g wędzonego boczku
  • 1/2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 ząbki  czosnku
0
136

Sposób przygotowania:

Obierz ziemniaki, umyj i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Przełóż na sito i odstaw na chwilę, żeby ociekły.
W tym czasie podsmaż na patelni boczek i cebulę pokrojone w kostkę.
Starte ziemniaki wymieszaj z jajkami, przyprawami, podsmażonym boczkiem i cebulą oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Masę przełóż do natłuszczonej dużej formy do pieczenia baby.
Piecz ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury150ºC.

Zainspiruj nas

Komentarze (87)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Nie dodałem majeranku i mąki (bo nie miałem), wyszła w smaku jak trociny, wiec nie zapomnijcie o wszystkich skladnikach!!
PS to moja pierwsza babka :D

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Jadłem takie cuś wiele wiele lat temu , z tym że masa była w jelicie jak kiszka i zapieczona w piekarniku . Pychotka , nazwana była przez wykonawcę kiszką ziemniaczaną

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Super przepis właśnie jedliśmy :)) pyszota :) wielkie dzięki:)) pozdrawiam i polecam:)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Czy moge zrobic ja w naczyniu zaroodpornym

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Właśnie skończyłam degustację BABKI z w/w przepisu. Gorąco polecam.
                  Co prawda trochę poszłam na skróty i ziemniaki zmieliłam w maszynce ale i tak jest OK !

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      BaCa85

                      Bardzo dobra polecam wszystkim.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          znam smak z dziecinstwa, nie robilam nigdy a szkoda ale chyba zrobie teraz. Babka byla robiona przez Babcie i Mame w prostokatnej formie

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Dodaję jeszcze mąkę, wędliny pokrojone i mielone mięs.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Fu mięso mielone , najlepszy jest boczek :D

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      A to jest pieczenie na termoobiegu ?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Upiekłam babkę ziemniaczaną wg przepisu i wyszła super pyszna. Do pieczenia użyłam właśnie takiej formy do pieczenia babek jak na zdjęciu i powiem, że sposób pieczenia babki w takiej formie jest świetny, bo można bez problemu ją wyciągnąć z formy i pokroić na porcje. Wystarczy na płaskim talerzu lub desce odwrócić formę i babka... rozwiń

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Zdębiałam a potem się uśmiałam- babkę ziemniaczaną piecze się w normalnej formie- prostokątnej!

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  No tak, przecież wszyscy wiedzą, że nie liczą się tu walory smakowe. Najważniejszy jest kształt!

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      E, co za różnica...w jakiego kształtu formie...Grunt, by smaczna była!! Poza tym myślę, że na potrzeby przepisu specjalnie zrobiona jest w takiej, ozdobnej formie, toż nazywa się BABKĄ ziemniaczaną...

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość


                                                          Właśnie pomysl z forma jest super!

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              ~Gość

                                                              Dlaczego akurat w prostokatnej???Liczy sie i wyglad i smak.Ja wlsnie upiekla bym w tej formie.Brawo za kreatywnosc!!!Super!!!!

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0
                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                  ~Gość

                                                                  a skąd ty mozesz wiedziec w jakiej formie sie piecze

                                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                      0
                                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                        0
                                                                      • zgłoś naruszenie
                                                                      ~Gość

                                                                      a co za różnica

                                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                          0
                                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                            0
                                                                          • zgłoś naruszenie
                                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                                          Zobacz również

                                                                          tvnpix