zamknij

Baklawa kokosowa z kaszą manną

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | nabiał Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Słodka przyjemność
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/ Dzień Dobry TVNBaklawa kokosowa z kaszą manną

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta filo
  • 200 g masła
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 100 g  wiórków kokosowych
  • 500 ml mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  •  cukier waniliowy
  • 150 ml wody
  • 2 łyżki miodu
  • 40 ml rumu
0
0

 

Sposób przygotowania:

  • Masło rozpuść.
  • Ciasto filo rozłóż na pojedyncze kartki, każdą smaruj masłem. Złóż po 4 sztuki.
  • Mleko zagotuj z cukrem i cukrem wanilinowym, do gotującego mleka dodaj kaszę mannę i wiórki kokosowe.
  • Wszystko mieszaj aż masa odpowiednio nam zgęstnieje.
  • Blaszkę do pieczenia wyłóż pergaminem, połóż pierwszą porcję ciasta filo, porcję kremu, ponownie porcję ciasta, pozostały krem i na koniec ostatnie ciasto.
  • Przed pieczeniem pokrój w porcje jakie sobie życzymy, niestety po upieczeniu nie będzie to możliwe.
  • Wstaw do pieczenia w 180 st. C na ok. 20 min.
  • Po upieczeniu, jeszcze gorące ciasto skrop syropem z wody, cukru oraz rumu.

Przepis z programu "Dzień Dobry TVN".

Autor: Andrzej Polan.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

Kotleciki z brzoskwiniami

Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix