zamknij

Barszcz czerwony Ani Starmach

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Anna Starmach
Autor przepisu:
Z lekkim posmakiem grzybów
Ugotowałem to!47
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
21komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: TVNAnia Starmach

Składniki

  • 1 włoszczyzna
  • 6 buraków
  • 70 g suszonych prawdziwków
  • 500 ml kwas buraczany lub kilka łyżek octu lub soku z cytryny
  • 5 ziaren czarnego pieprzu
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
0
35

Sposób przygotowania:

 

  • W garnku gotuj na małym ogniu obraną włoszczyznę oraz buraki pokrojone w plastry.
  • Osobno gotuj grzyby z odrobiną wody.
  • Gdy oba wywary zyskają na intensywności, odcedź je i połącz je ze sobą (wywar grzybowy wlewaj powoli, ma to być barszcz z posmakiem grzybów, a nie grzybowa z barszczem).
  • Następnie dopraw do smaku kwasem buraczanym przygotowanym wcześniej lub odrobiną octu/sokiem z cytryny.
  • Pamiętaj, że barszcz nie lubi, gdy go po doprawieniu ponownie gotujemy, lepiej go podgrzewać, ale nie doprowadzić do „bulgotania” bo wtedy traci swój intensywny kolor.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (21)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
ania_bies

Ten barszcz jest smaczny pewnie dzięki domowemu kwasowi buraczanemu (dodaje się go pół litra:)). Gdzieś kiedyś widziałam ten przepis Ani Starmach.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Moja mama ugotowała barszczyk na wigilię klasową. wszystkim smakował.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a gdzie lisc laurowy, ziele angielskie,czosnek ewentualnie kminek cieniutki musi byc ten barszcz.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Czytaj dokladnie skladniki

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  W opcji składniki! Naucz się czytać!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      bardzo słaby ten barszcz! musiałem doprawiać go żeby przypominał smak barszczu
                      -jak reszta w tym Masterchef ma takie kubki smakowe to gratuluję

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          dzieki Aniu za przepis barszcz pierwsza klasa :D

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Dlaczego niekiedy kwas buraczany w czasie kwaszenia robi się ciągnący?

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Grzyby to nie warzywa.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      a gdzie wyczytałeś to, że są to warzywa? Bo ja nie widzę aby gdzieś bylo to napisane

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          pytam gdzie cukier telewizyjne gwiezdki mydla człowiekowi oczy syf a nie barszcz

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              jeżeli już coś piszesz to postaraj się
                                              napisać to sensownie i bez błędów - ty gwiezdko!

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  ja jeszcze daje jabłko i przypalana cebule oraz majeranek oczywiście ;)

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      dodaje kminek i cebule w całości

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                          Tatar ze śledzia
                                                          Przepis 13

                                                          Tatar ze śledzia

                                                          Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                                          Przepis 21

                                                          Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                                          Klasyka na twoim stole

                                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                                          Efektowne i proste danie

                                                          Atletyczny kurczak Przepis 20

                                                          Atletyczny kurczak

                                                          Pomysł na lekkie drugie danie

                                                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                                          Knedle ze śliwkami

                                                          Przepis na słodki obiad

                                                          Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                                          Corpus delicti końca lata

                                                          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                                          tvnpix