zamknij

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: iStockBezglutenowe ciasto mandarynkowe

Składniki

  • 6 mandarynek
  • 220 g kaszki kukurydzianej
  • 110 g masła
  • 110 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 mandarynki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  •  Syrop:
  • 100 g cukru
0
0

Jajka rozdziel, ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka i ponownie ubij na sztywno. Masło rozpuść i ostudź. Z mandarynek zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciśnij sok i wymieszaj z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170˚C około 30–40 minut.

Zetrzyj skórkę z połowy mandarynek, wyciśnij sok ze wszystkich owoców. Sok i skórkę ugotuj z cukrem, aż powstanie syrop.

Ciasto po wyjęciu nakłuj patyczkiem, polej syropem. Odstaw na chwilę, aż syrop wsiąknie w ciasto.

Wyjmuj je z formy i odstaw do ostygnięcia.

 

Autor: Piotr Kucharski

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

najlepsze danie w polsce

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 411

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      tvnpix