zamknij

Bezglutenowe ciasto mandarynkowe

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: iStockBezglutenowe ciasto mandarynkowe

Składniki

  • 6 mandarynek
  • 220 g kaszki kukurydzianej
  • 110 g masła
  • 110 g cukru
  • 3 jajka
  • 2 mandarynki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
  •  Syrop:
  • 100 g cukru
0
0

Jajka rozdziel, ubij białka z cukrem na sztywną pianę, dodaj żółtka i ponownie ubij na sztywno. Masło rozpuść i ostudź. Z mandarynek zetrzyj skórkę na tarce o drobnych oczkach, wyciśnij sok i wymieszaj z ostudzonym masłem, pianą z jajek, kaszką kukurydzianą, proszkiem do pieczenia, solą i aromatem waniliowym. Masę przelej do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 20 cm. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170˚C około 30–40 minut.

Zetrzyj skórkę z połowy mandarynek, wyciśnij sok ze wszystkich owoców. Sok i skórkę ugotuj z cukrem, aż powstanie syrop.

Ciasto po wyjęciu nakłuj patyczkiem, polej syropem. Odstaw na chwilę, aż syrop wsiąknie w ciasto.

Wyjmuj je z formy i odstaw do ostygnięcia.

 

Autor: Piotr Kucharski

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

najlepsze danie w polsce

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      tvnpix