zamknij

Bulion wołowy

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Rozgrzewający, aromatyczny bulion
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Bulion wołowy
Autor: StockFood/AgencjaFree Bulion wołowy

Składniki

  • 1 kg szpondru wołowego
  • 2-3 szpiki
  • 1 cebula
  • 1 duża marchew
  • 1 seler
  • 1 por
  • łyżeczka pieprzu
  • 3-4 jagody jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 gałązka natki pietruszki
0
0
  • Obierz cebulę pozostawiając jedną warstwę skórki. Przekrój na pół i umieść na dnie garnka. Zagrzej i pozostaw aż cebula się zarumieni. Następnie odłóż cebulę, dodaj szponder, szpik i zalej ok. 0,75 l wody.
  • Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i duś przez ok. 3 godziny oczyszczając od czasu do czasu z szumowin.
  • Obierz marchew, seler, pora i pokrój na mniejsze kawałki. Dodaj do bulionu na 45 minut przed końcem gotowania.
  • Zagnieć jagody jałowca i pokrusz drobno. Dodaj do bulionu razem z liściem laurowym, lubczykiem i natką.
  • Wyłów szponder i odłóż. Bulion przecedź przez sito.
  • Gotowy podawaj z warzywami lub stosować jako dodatek do sosów.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ja u siebie bazuję na bulionach drobiowych :) czasem warzywnych, od kostek rosołowych już dawno nie używam, nie ma co pchać w siebie tej chemii.. sporo jest różnych zamienników, krakus ma fajne buliony w buteleczkach

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      tvnpix