zamknij

Burrito z dwoma nadzieniami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z dipem z kwaśnej śmietany
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeBurrito z dwoma nadzieniami i dipem z kwaśnej śmietany

Składniki

  •  świeża kolendra kolendra do przybrania
  •  nadzienie z mięsa mielonego:
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 szalotki
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 100 g fasoli z puszki
  • 100 g chorizo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść liść laurowy
  • ok. 2 cm korzeń imbiru
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  •  nadzienie z kurczaka:
  • 2 piersi z kurczaka
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 pomidory
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  •  ponadto:
  • ok. 12 placków tortilla
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 1 limonka
  • szczypta chili w proszku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj w kostkę żółtą i czerwoną paprykę.
  • Obierz szalotki i posiekaj drobno.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij szalotki.
  • Po chwili dodaj mięso i smaż na średnim ogniu często mieszając przez ok. 10 minut.
  • Następnie dodaj przecier pomidorowy, papryki i liść laurowy.
  • Dopraw solą, pieprzem, zamieszaj i duś na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
  • Posiekaj chorizo w drobną kostkę i dodaj razem z fasolą do mięsa. Posiekaj imbir w plastry.
  • Obierz czosnek i posiekaj w plasterki. Dodaj imbir, czosnek, posiekaną kolendrę, oregano, nasiona kopru włoskiego do mięsa i dokładnie wymieszaj.
  • Duś jeszcze 10 minut często mieszając i zdejmi z ognia.
  • Przygotuj drugie nadzienie. Umyj piersi kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść a następnie pokrój na małe kawałki.
  • Posiekaj drobno dymkę i czosnek. Umyj chili, osusz i posiekaj drobno.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią dymkę oraz chili. Po upływie 3 minut dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj kukurydzę, czosnek i pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Sparz pomidory we wrzątku, obierz ze skórek i pokrój w kostkę usuwając płynny miąższ i szypułki.
  • Dodaj do kurczaka po zdjęciu patelni z ognia i zamieszaj.
  • Przed podaniem podgrzej oba farsze i placki tortilli. Nałóż nadzienia na środek placków i zawijaj szczelnie.
  • Wymieszaj śmietanę z sokiem z limonki i szczyptą chili. Gotowe tortille podawaj z dodatkiem śmietanowego dipa, przybrane świeżą kolendrą.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

Kaczka pływaczka Przepis 30

Kaczka pływaczka

Kaczka i ziemniaki na słodko

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

tvnpix