zamknij

Burrito z dwoma nadzieniami

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia meksykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Z dipem z kwaśnej śmietany
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFreeBurrito z dwoma nadzieniami i dipem z kwaśnej śmietany

Składniki

  •  świeża kolendra kolendra do przybrania
  •  nadzienie z mięsa mielonego:
  • 400 g mielonego mięsa wołowo-wieprzowego
  • 2 szalotki
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 1/4 żółtej papryki
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 100 g fasoli z puszki
  • 100 g chorizo
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść liść laurowy
  • ok. 2 cm korzeń imbiru
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka suszonej chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  •  nadzienie z kurczaka:
  • 2 piersi z kurczaka
  •  sól
  •  świeżo zmielony pieprz
  • 2 pomidory
  • 100 g kukurydzy z puszki
  • 1 dymka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 zielona papryczka chili
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  •  ponadto:
  • ok. 12 placków tortilla
  • 300 ml kwaśnej śmietany
  • 1 limonka
  • szczypta chili w proszku
0
1

Sposób przygotowania:

  • Posiekaj w kostkę żółtą i czerwoną paprykę.
  • Obierz szalotki i posiekaj drobno.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i zeszklij szalotki.
  • Po chwili dodaj mięso i smaż na średnim ogniu często mieszając przez ok. 10 minut.
  • Następnie dodaj przecier pomidorowy, papryki i liść laurowy.
  • Dopraw solą, pieprzem, zamieszaj i duś na wolnym ogniu kolejne 10 minut.
  • Posiekaj chorizo w drobną kostkę i dodaj razem z fasolą do mięsa. Posiekaj imbir w plastry.
  • Obierz czosnek i posiekaj w plasterki. Dodaj imbir, czosnek, posiekaną kolendrę, oregano, nasiona kopru włoskiego do mięsa i dokładnie wymieszaj.
  • Duś jeszcze 10 minut często mieszając i zdejmi z ognia.
  • Przygotuj drugie nadzienie. Umyj piersi kurczaka i osusz papierowym ręcznikiem. Oczyść a następnie pokrój na małe kawałki.
  • Posiekaj drobno dymkę i czosnek. Umyj chili, osusz i posiekaj drobno.
  • Rozgrzej oliwę na patelni i wrzuć na nią dymkę oraz chili. Po upływie 3 minut dodaj kurczaka, dopraw solą, pieprzem i smaż przez 10 minut od czasu do czasu mieszając.
  • Dodaj kukurydzę, czosnek i pozostaw na ogniu jeszcze przez 5 minut.
  • Sparz pomidory we wrzątku, obierz ze skórek i pokrój w kostkę usuwając płynny miąższ i szypułki.
  • Dodaj do kurczaka po zdjęciu patelni z ognia i zamieszaj.
  • Przed podaniem podgrzej oba farsze i placki tortilli. Nałóż nadzienia na środek placków i zawijaj szczelnie.
  • Wymieszaj śmietanę z sokiem z limonki i szczyptą chili. Gotowe tortille podawaj z dodatkiem śmietanowego dipa, przybrane świeżą kolendrą.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

Orzechowy gangster z Bronxu

Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

tvnpix