zamknij

Chleb z płatkami owsianymi

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!
Ugotowałem to!80
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
72komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaChleb z płatkami owsianymi

Składniki

  • 30 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 400 ml letniej wody
  • 150 g płatków owsianych
  • 500 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki  oleju
0
77

Sposób przygotowania:

Drożdże i cukier rozpuść w wodzie. Dodaj płatki owsiane i odstaw. Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj rozczyn z płatkami i dobrze wymieszaj przy pomocy drewnianej łyżki. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 40 minut. Podłużną formę do pieczenia wysmaruj oliwą, przełóż do niej ciasto i wygładź mokrą dłonią, wierzch posyp płatkami, ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 40 min. Piecz w rozgrzanym piekarniku w 200°C przez około 50 minut.

Zainspiruj nas

Komentarze (72)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Można ten chleb upiec w automacie do pieczenia chleba

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      na czym polega forum skoro Pan Piotr nie udziela odpowiedzi na zadawane pytania ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pisze jak byk AUTORRR PRZEPISU czyli pan Piotr jest autorem przepisu a nie forum mysl czlowieku ,pozdrawiam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              czy po upieczeniu chlebek powinien być zawinięty w ściereczkę płócienną?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Mam wielką ochotę na ten świetnie wyglądający chlebek, a ponieważ w kuchni stawiam pierwsze kroki, nie wiem czy "mąka pszenna", która jest w przepisie to każda mąka? ...poznańska czy tortowa może być, czy specjalna pszenna do chleba?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      w sumie to nie chleb a ciasto drozdzowe ale w smaku tez jest fajne

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          piekłam, trochę zmodyfikowałam, dodaję więcej soli, czosnek granulowany , ostra paprykę, siemię lniane, kminek...i wyszedł przepyszny, dzisiaj piekę drugi raz dodałam jeszcze smażoną cebulkę :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Upiekłam wczoraj ten chlebek. Wyszedł przepyszny :-) Jak dla mnie w tym przepisie jest za dużo maki ale mieszkam w UK wiec może to dlatego że mają inną mąkę. Piekę chleby wiec wiem jaka ma być konsystencja :-) Dla tych którzy pieką w UK była to mąka plain flour Mc Dougalls zostało mi jakieś 3/4 szklanki :-)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  W UK mamy specjalna make do chleba. Moze byc biala albo z pelnego przemialu

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      W Polsce tez sa specjalne maki do pieczenia chleba ;D

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          upiekłam chlebek troszkę przepis przerobiłam zrobiłam bez płatków owsianych i z mąki orkiszowej.chleb wyszedł super wszystkim bardzo smakował polecam!!!!

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Chleb jest za suchy nie smakuje mi.

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                                  Przepis 66

                                                  Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                                  Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                                  Kanapki ze smażoną makrelą

                                                  Idealne na śniadanie lub kolację

                                                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                                                  Deser z mrożonych truskawek

                                                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                                  Kotlety mielone na ostro

                                                  Nowa wersja znanego dania

                                                  Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                                  Corpus delicti końca lata

                                                  Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                                  Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                                  Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                                  Bruschetta z fasolą
                                                  Przepis 12

                                                  Bruschetta z fasolą

                                                  Specjalność Włochów na przystawkę

                                                  tvnpix