zamknij

Chleb żytni razowy na zakwasie

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Takiego smaku i zapachu chleba nie zapomnisz!
Ugotowałem to!177
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
103komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Chleb żytni razowy na zakwasie
Autor: "Rewolucja na talerzu" Chleb żytni razowy na zakwasie z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 1,2 kg mąki żytniej typ : 200
  • 850 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka kminku
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g nasion dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
0
139

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody w szklanym naczyniu. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórz jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.
  • Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.
  • Dodaj 500 g mąki żytniej razowej i 500 ml przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.
  • Do zakwasu dodaj 150 ml przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli.
  • Później wsyp 500 g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części.
  • Włoż masę do dwóch, podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia. Natnij wierzch nożem, by ciasto nie pękało podczas rośnięcia.
  • Następnie posmaruj chleb wrzątkiem,  przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. 
    Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
  • Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200*C. Posmaruj chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut.
  • Pokrój dopiero po ostygnięciu,
  • Chleb zachowuje świeżość około tygodnia.

Do chleba podać można 3 rodzaje oliwy:
1) z czosnkiem i chilli
2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem
3) z majerankiem


Kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, w naszej wersji 65.

Zainspiruj nas

Komentarze (103)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

To co jest po dodaniu 0,5 kg mąki żytniej nazywa się zaczyn nie zakwas!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dobre wyszło :0 Polecam!!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          W spisie jest błąd. Mąka żytnia typ 2000 powinno być.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Kochani czy każdego dnia w trakcie dokarmiania mieszam zakwas?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Tak. W przeciwnym wypadku mąka mogłaby nie zostać "strawiona" przez zakwas.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Naprawdę poztywnie się zaskoczyłam tym chlebkiem :) Wyszedł pycha ! :D Znam też szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu.... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          a ja uwazam ze ten chleb to gniot,wogole im nie wyrósł

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Tak właśnie wygląda prawdziwy żytni chleb. Od 3 lat nie kupiłam chleba. Dwa razy w tygodniu piekę chleb, ostatnio wyłącznie 100% żytni, używam maki żytniej 720. Taki chleb jest nie tylko zdrowy ale i syty.
                              Rzeczywiście chleb na filmie nie wyrósł im ani trochę.
                              Na 500 g mąki potrzeba 1 łyżkę soli. Ja zazwyczaj dodaję rownież... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość
                                  • ~Gość:
                                  • Tak właśnie wygląda prawdziwy żytni chleb. Od 3 lat nie kupiłam chleba. Dwa razy w tygodniu piekę chleb, ostatnio wyłącznie 100% żytni, używam maki żytniej 720. Taki chleb jest nie tylko zdrowy ale i syty.
                                    Rzeczywiście chleb na filmie nie wyrósł im ani trochę.
                                    Na 500 g mąki potrzeba 1 łyżkę soli. Ja zazwyczaj dodaję rownież
                                  • rozwiń

                                  Jeszcze dodaje olej recznie tłoczony na zimno jak z przepisu prababci.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      One mowia jakby kierowaly to do idiotow !!!! przepraszamy ale my myslimy !!!!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          mało precyzyjny przepis, nie jet naoisane ile gram zakwasu

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Ile dokładni potrzeba zakwasu? Mam gotowy zakwas i nie wiem ile go dodac, 500 ml?

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Proporcje na mój 100% żytni chleb: 300 g zakwasu+ 500 g mąki żytniej+ 350-400 ml wody+ 1 łyżka soli (maks.15 g) ewentualnie 1 łyżka cukru.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość
                                                      • ~Gość:
                                                      • Proporcje na mój 100% żytni chleb: 300 g zakwasu+ 500 g mąki żytniej+ 350-400 ml wody+ 1 łyżka soli (maks.15 g) ewentualnie 1 łyżka cukru.
                                                      • rozwiń

                                                      Zgadzam sie że taki chleb jest dobry i rosnie długo. Ja tez od ponad 3 lat piekę chleby, różne, ale zamiast wody mam serwatkę zawsze świeżą lub zsiadłe mleko, miód i słód. Chleb jest inny niż wszystkie te niby " prawdziwe ";) . Moje pieczenie odbywa się w piecu z szamotem.

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Śledzie Kasi Klich
                                                          Przepis 34

                                                          Śledzie Kasi Klich

                                                          Śledź o korzennym posmaku

                                                          Champion cyklistów Przepis 15

                                                          Champion cyklistów

                                                          Niebanalna szarlotka

                                                          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                                          Pomidorki z karmelem i lodami

                                                          Deserowa wersja pomidora

                                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                                          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                                          Efektowne i proste danie

                                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                                          Przepis 66

                                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                                          Przepis 14

                                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                                          Ogień w gardle!

                                                          Puszyste ego Przepis 14

                                                          Puszyste ego

                                                          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                                          tvnpix