zamknij

Chleb żytni razowy na zakwasie

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Takiego smaku i zapachu chleba nie zapomnisz!
Ugotowałem to!177
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
66komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Chleb żytni razowy na zakwasie
Autor: "Rewolucja na talerzu" Chleb żytni razowy na zakwasie z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 1,2 kg mąki żytniej typ : 200
  • 850 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka kminku
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g nasion dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
0
139

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody w szklanym naczyniu. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórz jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.
  • Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.
  • Dodaj 500 g mąki żytniej razowej i 500 ml przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.
  • Do zakwasu dodaj 150 ml przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli.
  • Później wsyp 500 g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części.
  • Włoż masę do dwóch, podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia. Natnij wierzch nożem, by ciasto nie pękało podczas rośnięcia.
  • Następnie posmaruj chleb wrzątkiem,  przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. 
    Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
  • Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200*C. Posmaruj chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut.
  • Pokrój dopiero po ostygnięciu,
  • Chleb zachowuje świeżość około tygodnia.

Do chleba podać można 3 rodzaje oliwy:
1) z czosnkiem i chilli
2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem
3) z majerankiem


Kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, w naszej wersji 65.

Zainspiruj nas

Komentarze (66)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Przepis baaardzo dobry, chleb zawsze sie udaje, po pierwszym razie mam zakwas, który uzywam do nastepnych wypiekow, nie dodaje zadnych nasion itp. Chleb jest genialny!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      pomocy wszystko robie tak jak w przepisie a chlebek mi się nie udaj ,już nawet zakwas mi nie wychodzi nie mam pojęcia dlaczego ?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Aby zrobić prawdziwy zakwas z maki żytniej wystarczy mąka żytnia ok 100 g i letnia woda.Wodę dodajemy do maki w ilości takiej żeby
          konsystencja zrobiła się papkowata.Naczynie najlepiej gliniane pojemność ok 2 L. Następnego dnia powtarzamy czynność i tak ok. 5 dni.Zakwas żytni jest gotowy do użycia.Ilość zakwasu możemy wyprodukować... rozwiń

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Do chleba można podac trzy oliwy a jak się poda inne to nie wyjdzie.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  No właśnie w takim sensie jest ten cały przepis napisany :) "po polskiemu"...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Jak można coś posmarować wrzątkiem?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Co to znaczy? Czynność powtórz jeszcze 3 razy

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              to znaczy ze kwas dokarmiamy przez nastepne 3 dni po 50 g makii tyle samo cieplej nie goracej wody i odstawiamy po 4 dniach zakwas jest gotowy

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Piekę go od 5 miesięcy - super chleb!!

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      piekę ten chleb od jakiegoś czasu (ponad pół roku) łatwy, pyszny, zdrowy... polecam !

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Nie ma mąki razowej typ 200!!!!!

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              to miała być maka typ 2000

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Piec z termoobiegiem czy bez?

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      koniecznie termoobieg!! tak jak ustawiały nasze babcie w piecach chlebowych opalanych drewnem... !! SARKAZM
                                                      chleb zytni na zakwasie ma wypiekać się w malejącej temp. Trzeba kupić kamień asymilujący ciepło rozgrzać go w piekarniku... a dalej poczytaj fora o chlebie... wyjdzie Ci na dobre. Zdobądź podstawową wiedzę i eksperymentuj!

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          ~Gość
                                                          • ~Gość:
                                                          • koniecznie termoobieg!! tak jak ustawiały nasze babcie w piecach chlebowych opalanych drewnem... !! SARKAZM
                                                            chleb zytni na zakwasie ma wypiekać się w malejącej temp. Trzeba kupić kamień asymilujący ciepło rozgrzać go w piekarniku... a dalej poczytaj fora o chlebie... wyjdzie Ci na dobre. Zdobądź podstawową wiedzę i eksperymentuj!
                                                          • rozwiń

                                                          dobra rada

                                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                              0
                                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                0
                                                              • zgłoś naruszenie
                                                              ~Gość

                                                              Nasiona słonecznika i dyni zalewam wrzątkiem na około 3-4 godz, odcedzam i takie dodaję do ciasta.....polecam

                                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                                  0
                                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                                    0
                                                                  • zgłoś naruszenie
                                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                                  Zobacz również

                                                                  tvnpix