zamknij

Chleb żytni razowy na zakwasie

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Takiego smaku i zapachu chleba nie zapomnisz!
Ugotowałem to!177
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
105komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Chleb żytni razowy na zakwasie
Autor: "Rewolucja na talerzu" Chleb żytni razowy na zakwasie z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 1,2 kg mąki żytniej typ : 200
  • 850 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka kminku
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g nasion dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
0
139

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody w szklanym naczyniu. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórz jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.
  • Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.
  • Dodaj 500 g mąki żytniej razowej i 500 ml przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.
  • Do zakwasu dodaj 150 ml przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli.
  • Później wsyp 500 g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części.
  • Włoż masę do dwóch, podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia. Natnij wierzch nożem, by ciasto nie pękało podczas rośnięcia.
  • Następnie posmaruj chleb wrzątkiem,  przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. 
    Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
  • Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200*C. Posmaruj chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut.
  • Pokrój dopiero po ostygnięciu,
  • Chleb zachowuje świeżość około tygodnia.

Do chleba podać można 3 rodzaje oliwy:
1) z czosnkiem i chilli
2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem
3) z majerankiem


Kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, w naszej wersji 65.

Zainspiruj nas

Komentarze (105)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Oooo kasujemy posty? Noo to powtóreczka: filmik jest klasę niżej od prognozy pogody w TV Trwam (noo ale tam mają chyba program wyrównywania szans). Prowadzące wchodzą sobie w słowo, przekaz (czego?) zupełnie nieczytelny, przepis takoż, Zrobić dobry materiał instruktażowy, to nie jest to samo co upiec dobry chleb (a w tym przypadku sugerowałbym... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Wygląda jak zakalec

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          To co jest po dodaniu 0,5 kg mąki żytniej nazywa się zaczyn nie zakwas!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Dobre wyszło :0 Polecam!!!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  W spisie jest błąd. Mąka żytnia typ 2000 powinno być.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Kochani czy każdego dnia w trakcie dokarmiania mieszam zakwas?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Tak. W przeciwnym wypadku mąka mogłaby nie zostać "strawiona" przez zakwas.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Naprawdę poztywnie się zaskoczyłam tym chlebkiem :) Wyszedł pycha ! :D Znam też szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu.... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  a ja uwazam ze ten chleb to gniot,wogole im nie wyrósł

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Tak właśnie wygląda prawdziwy żytni chleb. Od 3 lat nie kupiłam chleba. Dwa razy w tygodniu piekę chleb, ostatnio wyłącznie 100% żytni, używam maki żytniej 720. Taki chleb jest nie tylko zdrowy ale i syty.
                                      Rzeczywiście chleb na filmie nie wyrósł im ani trochę.
                                      Na 500 g mąki potrzeba 1 łyżkę soli. Ja zazwyczaj dodaję rownież... rozwiń

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość
                                          • ~Gość:
                                          • Tak właśnie wygląda prawdziwy żytni chleb. Od 3 lat nie kupiłam chleba. Dwa razy w tygodniu piekę chleb, ostatnio wyłącznie 100% żytni, używam maki żytniej 720. Taki chleb jest nie tylko zdrowy ale i syty.
                                            Rzeczywiście chleb na filmie nie wyrósł im ani trochę.
                                            Na 500 g mąki potrzeba 1 łyżkę soli. Ja zazwyczaj dodaję rownież
                                          • rozwiń

                                          Jeszcze dodaje olej recznie tłoczony na zimno jak z przepisu prababci.

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              One mowia jakby kierowaly to do idiotow !!!! przepraszamy ale my myslimy !!!!

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Szaszłyki wyborne Przepis 58

                                                  Szaszłyki wyborne

                                                  Nie tylko na sezon grillowy

                                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                                                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                                                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                                  Przepis 14

                                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                                  Ogień w gardle!

                                                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                                  Kotlety mielone na ostro

                                                  Nowa wersja znanego dania

                                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                                  Pizza godna królów

                                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                                  Efektowne i proste danie

                                                  Babka ziemniaczana Przepis 27115

                                                  Babka ziemniaczana

                                                  Podlaski specjał

                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                                  tvnpix