zamknij

Chleb żytni razowy na zakwasie

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Takiego smaku i zapachu chleba nie zapomnisz!
Ugotowałem to!177
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
108komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Chleb żytni razowy na zakwasie
Autor: "Rewolucja na talerzu" Chleb żytni razowy na zakwasie z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 1,2 kg mąki żytniej typ : 200
  • 850 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka kminku
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g nasion dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
0
139

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody w szklanym naczyniu. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórz jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.
  • Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.
  • Dodaj 500 g mąki żytniej razowej i 500 ml przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.
  • Do zakwasu dodaj 150 ml przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli.
  • Później wsyp 500 g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części.
  • Włoż masę do dwóch, podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia. Natnij wierzch nożem, by ciasto nie pękało podczas rośnięcia.
  • Następnie posmaruj chleb wrzątkiem,  przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. 
    Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
  • Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200*C. Posmaruj chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut.
  • Pokrój dopiero po ostygnięciu,
  • Chleb zachowuje świeżość około tygodnia.

Do chleba podać można 3 rodzaje oliwy:
1) z czosnkiem i chilli
2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem
3) z majerankiem


Kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, w naszej wersji 65.

Zainspiruj nas

Komentarze (108)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mam pytanie odnośnie maki, mam tylko mąkę żytnią razową, mąkę żytnią i żytnią pełnoziarnistą, czy mogę jakoś to wykorzystać do tego chleba?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo dobry chleb! Polecam.Natomiast ze smutkiem przeczytałam część komentarzy, gdzie goście czepiają się sposobu prezentacji, wyglądu, etc. To nie o to chodzi. Mam nadzieję, że obie panie wcale się takimi komentarzami nie przejmują.Dziękuję za dobey przepis.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Beznadzieja, nie polecam.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Oooo kasujemy posty? Noo to powtóreczka: filmik jest klasę niżej od prognozy pogody w TV Trwam (noo ale tam mają chyba program wyrównywania szans). Prowadzące wchodzą sobie w słowo, przekaz (czego?) zupełnie nieczytelny, przepis takoż, Zrobić dobry materiał instruktażowy, to nie jest to samo co upiec dobry chleb (a w tym przypadku sugerowałbym... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Wygląda jak zakalec

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      To co jest po dodaniu 0,5 kg mąki żytniej nazywa się zaczyn nie zakwas!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Dobre wyszło :0 Polecam!!!!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              W spisie jest błąd. Mąka żytnia typ 2000 powinno być.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Kochani czy każdego dnia w trakcie dokarmiania mieszam zakwas?

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Tak. W przeciwnym wypadku mąka mogłaby nie zostać "strawiona" przez zakwas.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                          Champion cyklistów Przepis 16

                                          Champion cyklistów

                                          Niebanalna szarlotka

                                          Kaczka pływaczka Przepis 30

                                          Kaczka pływaczka

                                          Kaczka i ziemniaki na słodko

                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                          Grillowany ser halloumi

                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                          Bruschetta z fasolą
                                          Przepis 12

                                          Bruschetta z fasolą

                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                          Pizza godna królów

                                          tvnpix