zamknij

Chleb żytni razowy na zakwasie

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Takiego smaku i zapachu chleba nie zapomnisz!
Ugotowałem to!177
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
104komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Chleb żytni razowy na zakwasie
Autor: "Rewolucja na talerzu" Chleb żytni razowy na zakwasie z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 1,2 kg mąki żytniej typ : 200
  • 850 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka kminku
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g nasion dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
0
139

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody w szklanym naczyniu. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórz jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.
  • Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.
  • Dodaj 500 g mąki żytniej razowej i 500 ml przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.
  • Do zakwasu dodaj 150 ml przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli.
  • Później wsyp 500 g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części.
  • Włoż masę do dwóch, podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia. Natnij wierzch nożem, by ciasto nie pękało podczas rośnięcia.
  • Następnie posmaruj chleb wrzątkiem,  przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. 
    Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
  • Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200*C. Posmaruj chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut.
  • Pokrój dopiero po ostygnięciu,
  • Chleb zachowuje świeżość około tygodnia.

Do chleba podać można 3 rodzaje oliwy:
1) z czosnkiem i chilli
2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem
3) z majerankiem


Kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, w naszej wersji 65.

Zainspiruj nas

Komentarze (104)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

To co jest po dodaniu 0,5 kg mąki żytniej nazywa się zaczyn nie zakwas!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dobre wyszło :0 Polecam!!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          W spisie jest błąd. Mąka żytnia typ 2000 powinno być.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Kochani czy każdego dnia w trakcie dokarmiania mieszam zakwas?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Tak. W przeciwnym wypadku mąka mogłaby nie zostać "strawiona" przez zakwas.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Naprawdę poztywnie się zaskoczyłam tym chlebkiem :) Wyszedł pycha ! :D Znam też szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu.... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          a ja uwazam ze ten chleb to gniot,wogole im nie wyrósł

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Tak właśnie wygląda prawdziwy żytni chleb. Od 3 lat nie kupiłam chleba. Dwa razy w tygodniu piekę chleb, ostatnio wyłącznie 100% żytni, używam maki żytniej 720. Taki chleb jest nie tylko zdrowy ale i syty.
                              Rzeczywiście chleb na filmie nie wyrósł im ani trochę.
                              Na 500 g mąki potrzeba 1 łyżkę soli. Ja zazwyczaj dodaję rownież... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość
                                  • ~Gość:
                                  • Tak właśnie wygląda prawdziwy żytni chleb. Od 3 lat nie kupiłam chleba. Dwa razy w tygodniu piekę chleb, ostatnio wyłącznie 100% żytni, używam maki żytniej 720. Taki chleb jest nie tylko zdrowy ale i syty.
                                    Rzeczywiście chleb na filmie nie wyrósł im ani trochę.
                                    Na 500 g mąki potrzeba 1 łyżkę soli. Ja zazwyczaj dodaję rownież
                                  • rozwiń

                                  Jeszcze dodaje olej recznie tłoczony na zimno jak z przepisu prababci.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      One mowia jakby kierowaly to do idiotow !!!! przepraszamy ale my myslimy !!!!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          mało precyzyjny przepis, nie jet naoisane ile gram zakwasu

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Pudding z bagietki Przepis 17

                                              Pudding z bagietki

                                              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 21

                                              Bifeki faszerowane serem feta

                                              Kotlety po grecku

                                              Atletyczny kurczak Przepis 20

                                              Atletyczny kurczak

                                              Pomysł na lekkie drugie danie

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                              Kopytka Piotra Kucharskiego

                                              Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                              Przepis 1016

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                              Kolorowa samba warzywna

                                              Zdrowe i pyszne danie

                                              Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                              Orzechowy gangster z Bronxu

                                              Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                              Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                              Chleb z płatkami owsianymi

                                              Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                              tvnpix