zamknij

Chleb żytni razowy na zakwasie

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Takiego smaku i zapachu chleba nie zapomnisz!
Ugotowałem to!177
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
108komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Chleb żytni razowy na zakwasie
Autor: "Rewolucja na talerzu" Chleb żytni razowy na zakwasie z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 1,2 kg mąki żytniej typ : 200
  • 850 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka kminku
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g nasion dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
0
139

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody w szklanym naczyniu. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórz jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.
  • Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.
  • Dodaj 500 g mąki żytniej razowej i 500 ml przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.
  • Do zakwasu dodaj 150 ml przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli.
  • Później wsyp 500 g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części.
  • Włoż masę do dwóch, podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia. Natnij wierzch nożem, by ciasto nie pękało podczas rośnięcia.
  • Następnie posmaruj chleb wrzątkiem,  przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. 
    Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
  • Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200*C. Posmaruj chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut.
  • Pokrój dopiero po ostygnięciu,
  • Chleb zachowuje świeżość około tygodnia.

Do chleba podać można 3 rodzaje oliwy:
1) z czosnkiem i chilli
2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem
3) z majerankiem


Kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, w naszej wersji 65.

Zainspiruj nas

Komentarze (108)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mam pytanie odnośnie maki, mam tylko mąkę żytnią razową, mąkę żytnią i żytnią pełnoziarnistą, czy mogę jakoś to wykorzystać do tego chleba?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo dobry chleb! Polecam.Natomiast ze smutkiem przeczytałam część komentarzy, gdzie goście czepiają się sposobu prezentacji, wyglądu, etc. To nie o to chodzi. Mam nadzieję, że obie panie wcale się takimi komentarzami nie przejmują.Dziękuję za dobey przepis.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Beznadzieja, nie polecam.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Oooo kasujemy posty? Noo to powtóreczka: filmik jest klasę niżej od prognozy pogody w TV Trwam (noo ale tam mają chyba program wyrównywania szans). Prowadzące wchodzą sobie w słowo, przekaz (czego?) zupełnie nieczytelny, przepis takoż, Zrobić dobry materiał instruktażowy, to nie jest to samo co upiec dobry chleb (a w tym przypadku sugerowałbym... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Wygląda jak zakalec

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      To co jest po dodaniu 0,5 kg mąki żytniej nazywa się zaczyn nie zakwas!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Dobre wyszło :0 Polecam!!!!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              W spisie jest błąd. Mąka żytnia typ 2000 powinno być.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Kochani czy każdego dnia w trakcie dokarmiania mieszam zakwas?

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Tak. W przeciwnym wypadku mąka mogłaby nie zostać "strawiona" przez zakwas.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                          Grillowany ser halloumi

                                          Najlepszy podany z figami i orzechami

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                          Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                                          Burgery z musztardą i boczkiem

                                          W klimacie amerykańskiego baru

                                          Kaczka pływaczka Przepis 30

                                          Kaczka pływaczka

                                          Kaczka i ziemniaki na słodko

                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                          Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                          Krem z brokułów z łososiem

                                          Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                          Kopytka Piotra Kucharskiego

                                          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                          tvnpix