zamknij

Chleb żytni razowy na zakwasie

Przepis

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Takiego smaku i zapachu chleba nie zapomnisz!
Ugotowałem to!177
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
103komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Chleb żytni razowy na zakwasie
Autor: "Rewolucja na talerzu" Chleb żytni razowy na zakwasie z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 1,2 kg mąki żytniej typ : 200
  • 850 ml ciepłej wody
  • 1 łyżka kminku
  • 50 g nasion słonecznika
  • 50 g nasion dyni
  • 1,5 łyżeczki soli
0
139

Sposób przygotowania:

  • Wymieszaj 50 g mąki i 50 ml ciepłej wody w szklanym naczyniu. Przykryj masę ściereczką i odstaw w ciepłym miejscu na 24 godziny. Czynność powtórz jeszcze 3 razy. W sumie zakwas rośnie przez 4 dni.
  • Gotowy zakwas przełoż do dużej miski.
  • Dodaj 500 g mąki żytniej razowej i 500 ml przegotowanej, ciepłej wody. Całość wymieszaj i przykryj bawełnianą lub papierową serwetką, a następnie odstaw w ciepłym miejscu. Najlepiej zrobić to wieczorem i odstawić do rana.
  • Do zakwasu dodaj 150 ml przegotowanej wody i 1,5 łyżeczki soli.
  • Później wsyp 500 g mąki żytniej razowej, kminek, nasiona słonecznika i dyni. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części.
  • Włoż masę do dwóch, podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia. Natnij wierzch nożem, by ciasto nie pękało podczas rośnięcia.
  • Następnie posmaruj chleb wrzątkiem,  przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 2 godziny. 
    Rozgrzej piekarnik do maksymalnej temperatury.
  • Po 15 minutach zmniejsz temperaturę do 200*C. Posmaruj chleby jeszcze raz wrzątkiem, wstaw do piekarnika i piecz przez 55 minut.
  • Pokrój dopiero po ostygnięciu,
  • Chleb zachowuje świeżość około tygodnia.

Do chleba podać można 3 rodzaje oliwy:
1) z czosnkiem i chilli
2) z pieprzem czerwonym i rozmarynem
3) z majerankiem


Kromka tradycyjnego chleba ma 90 kcal, w naszej wersji 65.

Zainspiruj nas

Komentarze (103)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

To co jest po dodaniu 0,5 kg mąki żytniej nazywa się zaczyn nie zakwas!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dobre wyszło :0 Polecam!!!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          W spisie jest błąd. Mąka żytnia typ 2000 powinno być.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Kochani czy każdego dnia w trakcie dokarmiania mieszam zakwas?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Tak. W przeciwnym wypadku mąka mogłaby nie zostać "strawiona" przez zakwas.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Naprawdę poztywnie się zaskoczyłam tym chlebkiem :) Wyszedł pycha ! :D Znam też szybszy sposób na chlebek na zakwasie! Teraz w internecie można znaleźć gotowe i w dodatku ekologiczne mieszanki do wypieku chleba w domu. Znalazłam takie na stronie domowychlebek.pl. Zakwas oraz pozostałe składniki są gotowe do użycia od razu po odpakowaniu.... rozwiń

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          a ja uwazam ze ten chleb to gniot,wogole im nie wyrósł

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Tak właśnie wygląda prawdziwy żytni chleb. Od 3 lat nie kupiłam chleba. Dwa razy w tygodniu piekę chleb, ostatnio wyłącznie 100% żytni, używam maki żytniej 720. Taki chleb jest nie tylko zdrowy ale i syty.
                              Rzeczywiście chleb na filmie nie wyrósł im ani trochę.
                              Na 500 g mąki potrzeba 1 łyżkę soli. Ja zazwyczaj dodaję rownież... rozwiń

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość
                                  • ~Gość:
                                  • Tak właśnie wygląda prawdziwy żytni chleb. Od 3 lat nie kupiłam chleba. Dwa razy w tygodniu piekę chleb, ostatnio wyłącznie 100% żytni, używam maki żytniej 720. Taki chleb jest nie tylko zdrowy ale i syty.
                                    Rzeczywiście chleb na filmie nie wyrósł im ani trochę.
                                    Na 500 g mąki potrzeba 1 łyżkę soli. Ja zazwyczaj dodaję rownież
                                  • rozwiń

                                  Jeszcze dodaje olej recznie tłoczony na zimno jak z przepisu prababci.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      One mowia jakby kierowaly to do idiotow !!!! przepraszamy ale my myslimy !!!!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          mało precyzyjny przepis, nie jet naoisane ile gram zakwasu

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              Ile dokładni potrzeba zakwasu? Mam gotowy zakwas i nie wiem ile go dodac, 500 ml?

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Proporcje na mój 100% żytni chleb: 300 g zakwasu+ 500 g mąki żytniej+ 350-400 ml wody+ 1 łyżka soli (maks.15 g) ewentualnie 1 łyżka cukru.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość
                                                      • ~Gość:
                                                      • Proporcje na mój 100% żytni chleb: 300 g zakwasu+ 500 g mąki żytniej+ 350-400 ml wody+ 1 łyżka soli (maks.15 g) ewentualnie 1 łyżka cukru.
                                                      • rozwiń

                                                      Zgadzam sie że taki chleb jest dobry i rosnie długo. Ja tez od ponad 3 lat piekę chleby, różne, ale zamiast wody mam serwatkę zawsze świeżą lub zsiadłe mleko, miód i słód. Chleb jest inny niż wszystkie te niby " prawdziwe ";) . Moje pieczenie odbywa się w piecu z szamotem.

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Przysmak młodości Przepis 137

                                                          Przysmak młodości

                                                          Kanapka idealna!

                                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                                          Przepis 22

                                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                                          Podany na delikatnym puree

                                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                                          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                                          Takie ciasto rozweseli każdego

                                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                                          Knedle ze śliwkami

                                                          Przepis na słodki obiad

                                                          Wiśniowy drift Przepis 102

                                                          Wiśniowy drift

                                                          Sernik z sosem wiśniowym

                                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                                                          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                                                          Pizza godna królów

                                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                                                          Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                                          Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                                          tvnpix