zamknij

Chłodnik hiszpański "Gazpacho z szynką dojrzewającą"

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia hiszpańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Orzeźwiająca klasyka kuchni hiszpańskiej
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNChłodnik hiszpański "Gazpacho z szynką dojrzewającą"

Składniki

  • 1 kg pomidorów dojrzałych
  • 4 gruntowe ogórki
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 czerwona cebula
  •  papryczka chilli
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  •  ocet winny, sól, pieprz
  •  miąższ z bułki pszennej
  • 6 plastrów szynki dojrzewającej
  • szczypta kuminu
0
0
  • Pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić. Pozostałe warzywa również obierz i pokrój, wrzuć do blendera, dodaj sok z limonki, ocet winny, miąższ z bułki pszennej i przyprawy, wszystko zmiksuj.
  • Dodaj oliwę, przecedź przez sito, wlej do odpowiedniego pojemnika i schłódź w lodówce przez kilka godzin.
  • Szynkę dojrzewającą włóż na suchą patelnię teflonową i smaż żeby była chrupiąca.
  • Gazpacho podaj w miseczkach lub wysokich kieliszkach z chrupiącą szynką dojrzewającą.

Przepis autorstwa Beaty Kartowicz.

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
olaprz1234

Wygląda smacznie i zdrowo! Ostatnio mam hopla na takie przepisy! Na pewno wypróbuje!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      tvnpix