zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciabatta z cime di rape i cacioricottą

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 3 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.przepisy.comCiabatta z cime di rape i cacioricottą

Składniki

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 30 g masła klasycznego Lurpak
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 100g cacioricotty koziej
  • 300 ml cime di rape (pędów rzepy)
  • 1 łyżka mąki z pełnego przemiału
  • 150 g maki pszennej typu 650
  • 6 łyżek mąki do posypania
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • kilka  kostek lodu
0
4

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce mieszamy wodę z cukrem i drożdżami. Dodajemy mąkę oraz pół łyżeczki soli i dalej mieszamy i wyrabiamy około 15 minut. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy go dużą ilością mąki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier formując podłużny kształt. Następnie, aby uformować ciabattę podnosimy papier na zmianę z dwu stron aż ciasto nabierze odpowiedniego wąskiego, długie kształtu i będzie obtoczone w mące. Ciasto po tych zabiegach nie może kleić się do papieru.
  • Przekładamy papier na blachę do pieczenia i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 15 minut w 250 stopniach uprzednio wrzucając do piekarnika kilka kostek lodu.
  • Po upieczeniu ciabattę suszymy na kratce i zabieramy się za "dodatki". Na suchej rozgrzanej patelni spiekamy szynkę na czipsy. Zdejmujemy, dolewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cime di rape. Doprawiamy, dodajemy posiekany czosnek i krótko podsmażamy.
  • Ciabattę kroimy na kromki, smarujemy masłem Lurpak i układamy cime di rape, na to cienkie plasterki cacioricotty i szynkowe czipsy.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

musi być dobre

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Musi...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

          Orzechowy gangster z Bronxu

          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Champion cyklistów Przepis 16

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          tvnpix