zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Ciabatta z cime di rape i cacioricottą

Przepis konkursowy

przekąska Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | pieczywo Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia włoska Kuchnia | 3 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: www.przepisy.comCiabatta z cime di rape i cacioricottą

Składniki

  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 30 g masła klasycznego Lurpak
  • 6 plastrów szynki parmeńskiej
  • 100g cacioricotty koziej
  • 300 ml cime di rape (pędów rzepy)
  • 1 łyżka mąki z pełnego przemiału
  • 150 g maki pszennej typu 650
  • 6 łyżek mąki do posypania
  • szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • szczypta soli
  • kilka  kostek lodu
0
4

Sposób przygotowania:

  • W dużej misce mieszamy wodę z cukrem i drożdżami. Dodajemy mąkę oraz pół łyżeczki soli i dalej mieszamy i wyrabiamy około 15 minut. Miskę z ciastem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę.
  • Na blacie rozkładamy papier do pieczenia i wysypujemy go dużą ilością mąki. Wyrośnięte ciasto wykładamy na papier formując podłużny kształt. Następnie, aby uformować ciabattę podnosimy papier na zmianę z dwu stron aż ciasto nabierze odpowiedniego wąskiego, długie kształtu i będzie obtoczone w mące. Ciasto po tych zabiegach nie może kleić się do papieru.
  • Przekładamy papier na blachę do pieczenia i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Następnie pieczemy 15 minut w 250 stopniach uprzednio wrzucając do piekarnika kilka kostek lodu.
  • Po upieczeniu ciabattę suszymy na kratce i zabieramy się za "dodatki". Na suchej rozgrzanej patelni spiekamy szynkę na czipsy. Zdejmujemy, dolewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cime di rape. Doprawiamy, dodajemy posiekany czosnek i krótko podsmażamy.
  • Ciabattę kroimy na kromki, smarujemy masłem Lurpak i układamy cime di rape, na to cienkie plasterki cacioricotty i szynkowe czipsy.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

musi być dobre

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Musi...

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Pudding z bagietki Przepis 17

          Pudding z bagietki

          Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Kolorowa samba warzywna Przepis 21

          Kolorowa samba warzywna

          Zdrowe i pyszne danie

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          tvnpix