zamknij

Ciasto królewskie

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Salvador Dali
Autor przepisu:
Z miodem
Ugotowałem to!31
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Salvador DaliCiasto królewkie

Składniki

  • Na  ciasto:
  • 1 łyżeczka sody
  • 6 łyżek mleka
  • 3 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 150 g cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • Na krem:
  • 200 g cukru
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200g masła
  • 1 łyżka mąki ziemniaczananej
  • 0,5 l mleka
  • dowolnie powidła śliwkowe
  • dowolna polewa np. czekoladowa
0
16

Sposób przygotowania:

  • Ciasto: Składniki na ciasto zagnieć. Podziel ciasto na 3 równe części, upiecz każdy osobno, tak by miały te same wymiary. Piecz w temperaturze ok.150 stopni do ze złocenia 15-20minut.
  • Krem: Z pół litra mleka odlej połowę szklanki, rozmieszaj w niej obie mąki. Resztę mleka zagotuj z cukrem. Do gotującego się mleka wlej mieszankę i gotuj jak budyń-na gęstą papkę.
  • Ostudź. Utrzyj masło na puszystą, jasną masę i dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu.
  • Całość: Ostudzony blat posmaruj powidłami. Przykryj drugim ostudzonym blatem. Na to 2/3 masy budyniowej. Przykryj 3 blatem, a na to reszta masy budyniowej. Ozdób wedle uznania np. polej polewą czekoladową.

 

 

 

 

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Właśnie zrobiłam to ciasto, podwójną porcję. Ciasto jest miękkie, na pewno nie do ulepienia lecz do wylania. Rozprowadziłam szpatułką na dwie duże blaszki. Zmodyfikowałam przepis tym że pierwszy blat posmarowałam kakaowym karmelem, wylałam 2/3 masy budyniowej i nałożyłam drugi placek. Wylałam resztę masy i polałam karmelem pomieszanym... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ciasto naprawde pyszne :) tylko zamiast marmolady dalem exstrakt z malin i smakuje bosko ! Dla tych ktorzy nie wiedza jak zrobic ciasto na 3 porcje : ciasto dzielisz na 3 ( wychodzi naprawde bardzo malo , blaszke posmaruj margaryna i ciasto rozprowadzasz za pomoca reki ktora co chwile zwilzasz woda , wychodzi bardzo cieniutkie ciasto ale po upieczeniu... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Właśnie je robiłam. Dramat! Składników na ciasto za mało (wyjdzie jeden blat, na pewno nie trzy!), lepi się, trzeba dodać prawie drugie tyle mąki. Koniec końców zamiast ciasta wyszły ciastka. Nie polecam przepisu.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              witam,
              Mialam ten sam problem, dodalam wiecej mąki- podsypywałam, ąz w końcu podzieliłam ciasto na 3 ręką uklepalam w formie placki w okrągłej tortownicy. Pieklam na 3 razy - każdy z osobna. Niby wyszły - gdyż z uwagi iż zawieraja sode placki puchną - przyłożyłam je papierem i fasolkami podczas pieczenia. Efekt podam jutro - gdyż... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  czy komus wyszło to ciasto? właśnie staram sie je rozwałkować DRAMAT!!! Moze jakies wskazówki bo okrutnie sie lepi do maty i do wałka ?? i na jaka forme?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Jest napisane wyraźnie, że 1 łyżka mąki ziemniaczanej

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ile tej maki ziemniaczanej

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              Pomoc | Zasady forum
                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                              Zobacz również

                              Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                              Kolorowa samba warzywna

                              Zdrowe i pyszne danie

                              Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                              Kotlety mielone na ostro

                              Nowa wersja znanego dania

                              Atletyczny kurczak Przepis 20

                              Atletyczny kurczak

                              Pomysł na lekkie drugie danie

                              Grillowany ser halloumi Przepis 41

                              Grillowany ser halloumi

                              Najlepszy podany z figami i orzechami

                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                              Przepis 1016

                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                              Pudding z bagietki Przepis 17

                              Pudding z bagietki

                              Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

                              Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                              Gulasz z fasolki z zielonym chili

                              Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                              tvnpix