zamknij

Ciasto makowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Alternatywa dla makowca
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Ciasto makowe

Składniki

  • 1/2 szklanki maku
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  na lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
0
2

 

Sposób przygotowania:

(1 forma 20x8cm)

  • Zalej mak mlekiem i odstaw na 2 godziny.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • W oddzielnym naczyniu utrzyj masło z cukrem.
  • Połącz obie masy i wymieszaj z mlekiem i makiem.
  • Ubij białka na sztywno dodając na koniec cukier waniliowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj formę masłem.
  • Wylej masę do formy rozprowadzając równomiernie i wstaw do piekarnika na godzinę.
  • Gotowe ciasto ostudź na kratce i delikatnie wyjmij z formy.
  • Wymieszaj cukier puder z wodą aż powstanie jednolita masa i polej nią wierzch ciasta.
  • Posyp płatkami migdałów i odstaw do zastygnięcia. Podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ipiekłam bardzo dobry

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

      Klasyka na twoim stole

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      tvnpix