zamknij

Ciasto makowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Alternatywa dla makowca
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Ciasto makowe

Składniki

  • 1/2 szklanki maku
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  na lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
0
2

 

Sposób przygotowania:

(1 forma 20x8cm)

  • Zalej mak mlekiem i odstaw na 2 godziny.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • W oddzielnym naczyniu utrzyj masło z cukrem.
  • Połącz obie masy i wymieszaj z mlekiem i makiem.
  • Ubij białka na sztywno dodając na koniec cukier waniliowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj formę masłem.
  • Wylej masę do formy rozprowadzając równomiernie i wstaw do piekarnika na godzinę.
  • Gotowe ciasto ostudź na kratce i delikatnie wyjmij z formy.
  • Wymieszaj cukier puder z wodą aż powstanie jednolita masa i polej nią wierzch ciasta.
  • Posyp płatkami migdałów i odstaw do zastygnięcia. Podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ipiekłam bardzo dobry

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

      Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

      Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      tvnpix