zamknij

Ciasto makowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | mąka Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Alternatywa dla makowca
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: StockFood/AgencjaFree.Ciasto makowe

Składniki

  • 1/2 szklanki maku
  • 1 szklanka mleka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 150 g miękkiego masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 białka jajek
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  •  na lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki gorącej wody
  • 1/2 szklanki płatków migdałów
0
2

 

Sposób przygotowania:

(1 forma 20x8cm)

  • Zalej mak mlekiem i odstaw na 2 godziny.
  • Wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  • W oddzielnym naczyniu utrzyj masło z cukrem.
  • Połącz obie masy i wymieszaj z mlekiem i makiem.
  • Ubij białka na sztywno dodając na koniec cukier waniliowy i wymieszaj z pozostałymi składnikami.
  • Rozgrzej piekarnik do 180C i nasmaruj formę masłem.
  • Wylej masę do formy rozprowadzając równomiernie i wstaw do piekarnika na godzinę.
  • Gotowe ciasto ostudź na kratce i delikatnie wyjmij z formy.
  • Wymieszaj cukier puder z wodą aż powstanie jednolita masa i polej nią wierzch ciasta.
  • Posyp płatkami migdałów i odstaw do zastygnięcia. Podawaj.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

ipiekłam bardzo dobry

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Babka ziemniaczana Przepis 27117

      Babka ziemniaczana

      Podlaski specjał

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Ryba w curry Przepis 15

      Ryba w curry

      Indie na talerzu

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      tvnpix