zamknij

Ciasto makowo-czekoladowe

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Autor przepisu:
Przepis prosto od czytelnika kawalerodkuchni!
Ugotowałem to!21
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 850 g masy makowej z bakaliami
  • 4 łyżki kaszy mannej
  • 9 jajek (6 do masy, 3 do musu)
  • 100 g masła
  • 120 g czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku
0
22

Sposób przygotowania:

  • Blaty z masy makowej: tortownicę o średnicy 21 - 23 cm posmarować masłem i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Masę makową wraz z bakaliami wymieszać z kaszą manną. Żółtka (z 6 jajek) utrzeć na puszysty krem (około 7 minut). Oddzielnie ubić białka na sztywną pianę. Połączyć masę makową z żółtkami, a następnie delikatnie wymieszać z pianą z białek.
  • Masę wyłożyć do przygotowanej tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 40 - 45 minut. Ostudzić. Pokroić na 2 lub 3 poziome blaty, gdy ciasto będzie całkowicie ostudzone.
  • Mus czekoladowy: w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając rozpuścić masło z czekoladą. Ostudzić. Zmiksować żółtka (z 3 jajek) z kakao, dodać do ostudzonej czekolady i wymieszać. Mikserem ubić białka na bardzo sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować przez 2 - 3 minuty, aż piana będzie gęsta, sztywna i błyszcząca. Ubite białka wymieszać bardzo delikatnie (nie niszcząc piany) z ostudzoną masą czekoladową oraz rozpuszczoną w wodzie żelatyną (również ostudzoną). Blaty z masy makowej przełożyć z musem czekoladowym. Wstawić do lodówki do czas zastygnięcia musu.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

to ciasto można zrobić prościej.Nie robiąc żadnego musu by było mokre i miękkie.Do masy makowej,dodać 5 łyżek kaszy mannej, ubitej piany z 6 białej, jedna tabliczka czekolady deserowej i jedna tabliczka czekolady mlecznej (pokruszyć na małe kawałki ), 100g masła i na sam koniec 6 żółtek zmiksowanych. To wszystko mieszamy ze sobą,można... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      redakcja_kulinarni
      redakcja_kulinarni

      potwierdzamy:) skontaktowaliśmy się z @kawaleremodkuchni, i doprecyzowaliśmy przepis: 6 jajek do masy, 3 do musu. Smacznego!:)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Do masy makowej 6 jajek a do musu 3 sztuki :)

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Chciałam się dowiedzieć ile jajek dodać do ciasta makowego a ile do musu czekoladowego.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                  Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                  Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                  Pizza godna królów

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                  Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                  Knedle ze śliwkami

                  Przepis na słodki obiad

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                  Wiśniowy drift Przepis 102

                  Wiśniowy drift

                  Sernik z sosem wiśniowym

                  tvnpix