zamknij

Ciasto z cynamonem i białą czekoladą

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Sama słodycz
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Dagmara Kulesza zpiekarnika.plCiasto z cynamonem i biała czekoladą

Składniki

  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki drobnego brązowego cukru
  • 150 g białej czekolady + 50 g
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 czubate łyżeczki cynamonu + 1/2 łyżeczki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki posiekanych migdałów
0
3

Sposób przygotowania:

  • Jajka ubij z cukrem na puszystą masę.
  • Czekoladę rozpuść wraz z masłem. Najlepiej zrobić to na parze. Biała czekolada lubi się zważyć, więc trzeba ją podgrzewać ostrożnie i często mieszać.
  • Mąkę przesiej z cynamonem (2 łyżeczki) i proszkiem. Pozostałe 50 g czekolady pokrój na niewielkie kawałki.
  • Do masy jajecznej dodaj przestudzoną masę czekoladowo-maślaną, mieszaj mikserem na wolnych obrotach, a następnie dodaj stopniowo mąkę. Mieszaj.
  • Z masy odłóż 2 łyżki ciasta, a następnie wsyp czekoladę i migdały.
  • Wylej ciasto do wyłożonej papierem do pieczenia formy.
  • Do odłożonej masy dosyp 1/2 łyżeczki cynamonu i dolej 1-2 łyżeczki wody.
  • Masa powinna być odrobinę rzadsza niż reszta ciasta.
  • Wylej ją na wierzch robiąc przy pomocy widelca lub wykałaczki ozdobne esy-floresy.
  • Ciasto włóż do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i piecz przez około 25 minut. Obowiązują podobne zasady jak przy brownie - ciasta nie należy piec zbyt długo, bo wysuszy się i nie będzie smaczne. Wystarczy jak boki będą wyglądały na upieczone, środek powinien pozostać lekko niedopieczony.
  • Podaj lekko ciepłe kub po przestudzeniu. Świetne z filiżanką kawy lub lodami czekoladowymi.

Autor: Dagmara Kulesza, autorka bloga zpiekarnika.pl.

Już 22 lutego nowa edycja targów "Warszawski Smak".

Zobacz jak było w poprzednich edycjach!

 

Zainspiruj nas

Zobacz również

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

Grillowany ser halloumi Przepis 41

Grillowany ser halloumi

Najlepszy podany z figami i orzechami

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix