zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Cukinia faszerowana kaszką krakowską

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | cukinia Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
janiolka
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!9
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
5komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://eksperymentsobotni.blox.plCukinia faszerowana kaszką krakowską

Składniki

  • 1 cukinia 30 cm lub 2 mniejsze
  • 1/2 szklanki kaszki krakowskiej
  • 200 g boczku wędzonego
  • 1 duży pęczek szczypioru
  • 1 łyżka masła + trochę wiórków maślanych
  • szczypta soli i pieprzu
  • 2-3 łyżki lubczyku lub bazylii do posypania
0
5

Sposób przygotowania:

  • Cukinię wydrążyć (jeśli jest duża i z pestkami to tę część wyrzucić, wnętrze młodej posiekać i dodać na patelnię razem ze szczypiorem), jej wnętrze delikatnie oprószyć solą i pieprzem.
  • Do gotującej się 1,5 szklanki wody wrzucić masło i 0,5 szklanki kaszki krakowskiej.
  • Osolić, zagotować, zmniejszyć ogień i gotować, aż wchłonie płyn (max. 10 min.).
  • Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na patelni, dodać posiekany szczypior, gdy zmięknie dodać kaszkę.
  • Smażyć razem chwilę, ewentualnie doprawić.
  • Farsz nakładać do wnętrza cukinii. Na wierzchu ułożyć wiórki masła.
  • Piec godzinę w 180 st. C. Pod koniec pieczenia posypać posiekaną zieleniną.

Komentarze (5)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

no to jest proste ale za dużo składników moim zdaniem

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ewa_zielinska
      ewa_zielinska

      cukinia jest pyszna :)

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          PasjaSmaku
          PasjaSmaku

          Sezonowa cukinia :D

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              janiolka
              janiolka

              jakby nie patrzeć, właśnie w tej chwili dojrzewa w polskich ogródkach w sposób jak najbardziej naturalny.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Ryba w curry Przepis 15

                  Ryba w curry

                  Indie na talerzu

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                  Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                  Włoska potrawa w polskim wydaniu

                  Puszyste ego Przepis 14

                  Puszyste ego

                  Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                  Babka ziemniaczana Przepis 27117

                  Babka ziemniaczana

                  Podlaski specjał

                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                  Kotleciki z brzoskwiniami

                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                  Kaczka pływaczka

                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

                  Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

                  Pizza godna królów

                  tvnpix