zamknij

Curry z mlekiem kokosowym

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia tajska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Egzotyka na talerzu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: East News/DDTVNCurry z mlekiem kokosowym

Składniki

  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 1 cukinia pokrojona w plasterki
  • 1/2 brokuła podzielonego na małe różyczki
  • 4 szalotki
  • 1 dymka
  • 1 marchewka pokrojona w zapałkę
  • 1 kostka tofu
  • 2 papryczki chili
  • 1 pałeczka trawy cytrynowej
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego ugotowanego al dente
  • 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • kawałek imbiru
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • 8 liści limonki
  • 2 szklanki wody
  • 3 łyżki oleju (ryżowego)
  • do smaku sos sojowy
  • do smaku cukier
  • do smaku sok z limonki
  • szczypta mięty
  • szczypta  kolendry
  • szczypta kiełków
  • 1 łyżka  pasty miso czarnej
  • kawałek galangalu
  • do smaku sól i pieprz
0
1

Sposób przygotowania:

  • Najpierw przygotuj pastę curry. Upraż łyżeczkę kminu rzymskiego na patelni. Do miksera wrzuć trawę cytrynową, 4 liście limonki, ziarenka pieprzu, ziarenka kolendry, 4 szalotki, 5 ząbków czosnku, papryczkę chili, łyżkę słodkiej papryki oraz kawałek imbiru. Całość zmiel na gładką masę. Opcjonalnie dodaj do miksowania kawałek galangalu oraz łyżkę pasty miso czarnej. Jeżeli podane produkty są niedostępne - wybierz gotową pastę curry w słoiczku.
  • Na rozgrzany olej (najlepiej ryżowy) wrzuć pastę curry. Smaż około 2-3 minuty i dodaj 3 łyżki mleka kokosowego.
  • Całość duś, aż olej zacznie się oddzielać od pasty curry. Wlej resztę mleka kokosowego, wodę  i dodaj tofu oraz warzywa (marchew, cukinię, brokuł, dymka).
  • Całość gotuj około 5 minut, dodaj sos sojowy, cukier, 4 liście limonki oraz sok z limonki.
  • Curry podaj z makaronem, dymką, miętą, kolendrą, ostrą papryczką i dowolnymi kiełkami.

*Galangal - przyprawa u stosowana w kuchni tajskiej i kuchni indonezyjskiej do zup i curry; przypomina imbir, ma pieprzowo-cytrynowy smak.

*Pasta miso czarna - gęsta pasta japońska ze sfermentowanej soi.

Przepis z "Dzień dobry TVN".

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

tvnpix