zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Cytrusowy łosoś podany z sosem porowo-gruszkowym i sałatką z mlecza i moreli

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | łosoś Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Moje Kulinarne Rozterki
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com/Cytrusowy łosoś podany z sosem porowo-gruszkowym i sałatką z mlecza i moreli

Składniki

  • 2 filety z łososia
  • 2 cebule cukrowe
  • 1 marchew
  • kilka moreli
  • kilka ząbków czosnku
  • 1 por (tylko biała część) średniej wielkości
  • 1 papryczka chili
  • 1 twarda gruszka
  • 50 ml brandy
  • odrobina świeżo mielonego czarnego pieprzu
  • 2-3 łyżki śmietanki kremówki
  • odrobina białego pieprzu
  • 1 łyżka masło
  • 1 łyżeczka słodkiej musztardy
  • odrobina oliwy z oliwek aromatyzowanej tymiankiem
  • odrobina orzechów nerkowca lub pestek dynii opcjonalnie podprażone
  • 1 duża garść świeżych listków mlecza
  • odrobina soli morskiej
  • 20 g igiełek rozmarynu
  • 1 gałązka lubczyku
  • 1 pomarańcza (sok wyciśnięty)
  • 1 limonka (sok wyciśnięty)
  • 1 cytryna (sok wyciśnięty)
0
7

Sposób przygotowania:

  • Filety z łososia nacieramy solą morską, świeżo mielonym pieprzem oraz igiełkami rozmarynu.
  • Cebulę kroimy w piórka, marchewkę w grubsze plastry. Pokrojone warzywa przekładamy do żaroodpornego naczynia. Na warzywach układamy filety z łososia. Polewamy wyciśniętym sokiem z cytrusów (z limonki, pomarańczy i cytryny), dodajemy 3-4 rozgniecione ząbki czosnku, gałązkę lubczyku oraz papryczkę chilli.
  • Łososia pieczemy w temperaturze 180stopni przez ok. 20-25minut.
  • Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Podsmażamy do momentu aż cebula się zeszkli.
  • Następnie dodajemy pokrojonego w cienkie krążki pora. Podsmażamy razem przez kilka minut. W razie potrzeby można dodać jeszcze trochę masła lub np. oleju rzepakowego. Doprawiamy solą i białym pieprzem.
  • Do podsmażonego pora dodajemy pokrojoną w niedużą kostkę gruszkę. Podsmażamy jeszcze parę minut, po czym dolewamy 50ml brandy. Można użyć również białego wina.
  • Patelnię przykrywamy pokrywką i wszystko dusimy ok 5-7minut.
  • Na sam koniec dodajemy 2-3 łyżki śmietany kremówki. Ewentualnie doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku.
  • Liście mlecza moczymy przez parę minut w wodzie solą, aby pozbyć się drobinek piasku.
  • Osuszamy liście w wirówce do sałaty lub za pomocą ręcznika papierowego.
  • Dodajemy pokrojone w ćwiartki morele. Można na patelni również podprażyć orzechy nerkowca lub pestki dyni i również dodać do sałatki.
  • Do słoiczka wlewamy kilka łyżek oliwy (mniej więcej 1/4 szklanki), sok wyciśnięty z jednej cytryny, łyżeczkę słodkiej musztardy oraz sól i pieprz. Zakręcamy słoik i energicznie kilka razy nim potrząsamy. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę przed podaniem.

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
martul12

Łosoś - niby ryba tak banalna
a wychodzi FENOMENALNA
Oryginalne smaków połączenie
niesie lekkie orzeźwienie
owocowa słodkawa nuta
cytrynką lekko osnuta
cebulowe love i tymianek
ze śmietany biały wianek
Wszystko to smakuje cudnie
a wygląda wcale nie nudnie
A sałatka , mniam , mniam boska
z... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      agnieszka_ajchel
      agnieszka_ajchel

      Absolutnie fantastyczny przepis. Zestawienie smaków jest zaskakujące i dobre na wiele okazji. POLECAM !!!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zainspirowały mnie te liście mlecza...

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Nie ma to jak dobra rybka :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

                  Deser z mrożonych truskawek

                  Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                  Przepis 1017

                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                  Efektowne i proste danie

                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                  Gulasz z kopytkami

                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                  Tatar ze śledzia
                  Przepis 13

                  Tatar ze śledzia

                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                  Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

                  Burgery z musztardą i boczkiem

                  W klimacie amerykańskiego baru

                  tvnpix