zamknij

Czekoladowy suflet

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Czekoladowa pokusa na wyciągnięcie ręki
Ugotowałem to!45
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
26komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Czekoladowy suflet

Składniki

  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 40 g miękkiego masła
  • 4 białka
  • 40 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 4 szczypty chili (ewentualnie)
0
43

Sposób przygotowania:

Foremki do sufletów wysmaruj masłem i wstaw do lodówki. Czekoladę pokrój w kostkę i roztop w kąpieli wodnej, pamiętając, żeby woda nie wrzała, tylko była bardzo gorąca, a miska jej nie dotykała. Do roztopionej czekolady dodaj masło i ewentualnie chili, dobrze wymieszaj i wyjmij miskę z kąpieli wodnej.

Ubij białka ze szczyptą soli. Do piany dodawaj po łyżeczce cukru, nadal ubijając. Delikatnie połącz białka z czekoladą, mieszając masę od spodu, tak aby była napowietrzona i nie straciła puszystości. Rozlej masę do schłodzonych foremek i wyrównaj. Jeżeli podczas nakładania masy brzegi foremki się zabrudzą, należy je dokładnie wytrzeć, aby suflety mogły urosnąć bez problemu.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Piecz suflety przez 8 minut, jeżeli chcesz, by środek był płynny, lub przez 12 minut, jeżeli ma być spieczony.

Suflety podawaj od razu po upieczeniu, posypane cukrem pudrem lub kakao.

Zainspiruj nas

Komentarze (26)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pchła_Szachrajka

Ilość masy z tego przepisu starczyła mi na 4 średniej wielkości kokilki, które zapełniłam do połowy. Jeżeli chodzi o ilość masła, to rozłożyłam te 40 g na 30 i 10. Mniejszą ilością wysmarowałam kokilki. Suflet z tego przepisu wychodzi rewelacyjny. Polecam gorąco! :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ile należy wlać masy do foremek?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pyszne, aczkolwiek fondant z płynnym środkiem o niebo lepsze.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Szanowni Kulinarni, jeżeli cytujecie już przepisy z książek, to cytujcie je prawidłowo. W składnikach ma być 30 g miękkiego masła i trochę chłodnego do wysmarowania kokilek. Z tego co wiem (pytałam się Basi Ritz), to ważne, żeby masło było chłodne. Wtedy zostaje go więcej na kokilce i suflet może się dobrze po nim wspinać. To... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  na ile porcji jest ten przepis ?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      na 4

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Mam pytanie... bo po upieczeniu suflet bardzo szybko opada... da się jakoś temu zaradzić?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Coś musiało pójść źle, ponieważ ja robiłam go już parę razy według tego przepisu i ani razu nie opadł. Może jest to kwestia sprzętu kuchennego, albo suflet został zbyt wcześnie wyciągnięty z piekarnika.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Suflety trzeba serwować i jeść od razu. Taki ich urok, że opadają! :)))

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      nazywają się kokilki.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Niczym nie można zastąpić FOREMEK. Nazywają się koliki, na allegro jedna kosztuje 3 zł...

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Deser z mrożonych truskawek Przepis 16

                                              Deser z mrożonych truskawek

                                              Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

                                              Zupa tajska Kasi Klich
                                              Przepis 14

                                              Zupa tajska Kasi Klich

                                              Ogień w gardle!

                                              Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                                              Krem z brokułów z łososiem

                                              Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                                              Tatar ze śledzia
                                              Przepis 13

                                              Tatar ze śledzia

                                              Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                              Bifeki faszerowane serem feta Przepis 21

                                              Bifeki faszerowane serem feta

                                              Kotlety po grecku

                                              Szaszłyki wyborne Przepis 58

                                              Szaszłyki wyborne

                                              Nie tylko na sezon grillowy

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                              Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                              Takie ciasto rozweseli każdego

                                              Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                              Grillowany ser halloumi

                                              Najlepszy podany z figami i orzechami

                                              tvnpix