zamknij

Czekoladowy suflet

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | jajka Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 5 Ilość porcji
Czekoladowa pokusa na wyciągnięcie ręki
Ugotowałem to!45
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
26komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Czekoladowy suflet

Składniki

  • 140 g gorzkiej czekolady
  • 40 g miękkiego masła
  • 4 białka
  • 40 g cukru
  • 1 szczypta soli
  • 4 szczypty chili (ewentualnie)
0
43

Sposób przygotowania:

Foremki do sufletów wysmaruj masłem i wstaw do lodówki. Czekoladę pokrój w kostkę i roztop w kąpieli wodnej, pamiętając, żeby woda nie wrzała, tylko była bardzo gorąca, a miska jej nie dotykała. Do roztopionej czekolady dodaj masło i ewentualnie chili, dobrze wymieszaj i wyjmij miskę z kąpieli wodnej.

Ubij białka ze szczyptą soli. Do piany dodawaj po łyżeczce cukru, nadal ubijając. Delikatnie połącz białka z czekoladą, mieszając masę od spodu, tak aby była napowietrzona i nie straciła puszystości. Rozlej masę do schłodzonych foremek i wyrównaj. Jeżeli podczas nakładania masy brzegi foremki się zabrudzą, należy je dokładnie wytrzeć, aby suflety mogły urosnąć bez problemu.

Piekarnik rozgrzej do 180 stopni z termoobiegiem. Piecz suflety przez 8 minut, jeżeli chcesz, by środek był płynny, lub przez 12 minut, jeżeli ma być spieczony.

Suflety podawaj od razu po upieczeniu, posypane cukrem pudrem lub kakao.

Zainspiruj nas

Komentarze (26)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pchła_Szachrajka

Ilość masy z tego przepisu starczyła mi na 4 średniej wielkości kokilki, które zapełniłam do połowy. Jeżeli chodzi o ilość masła, to rozłożyłam te 40 g na 30 i 10. Mniejszą ilością wysmarowałam kokilki. Suflet z tego przepisu wychodzi rewelacyjny. Polecam gorąco! :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ile należy wlać masy do foremek?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Pyszne, aczkolwiek fondant z płynnym środkiem o niebo lepsze.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Szanowni Kulinarni, jeżeli cytujecie już przepisy z książek, to cytujcie je prawidłowo. W składnikach ma być 30 g miękkiego masła i trochę chłodnego do wysmarowania kokilek. Z tego co wiem (pytałam się Basi Ritz), to ważne, żeby masło było chłodne. Wtedy zostaje go więcej na kokilce i suflet może się dobrze po nim wspinać. To... rozwiń

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  na ile porcji jest ten przepis ?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      na 4

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Mam pytanie... bo po upieczeniu suflet bardzo szybko opada... da się jakoś temu zaradzić?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Coś musiało pójść źle, ponieważ ja robiłam go już parę razy według tego przepisu i ani razu nie opadł. Może jest to kwestia sprzętu kuchennego, albo suflet został zbyt wcześnie wyciągnięty z piekarnika.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Suflety trzeba serwować i jeść od razu. Taki ich urok, że opadają! :)))

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      nazywają się kokilki.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Niczym nie można zastąpić FOREMEK. Nazywają się koliki, na allegro jedna kosztuje 3 zł...

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              Więcej komentarzy - rozwiń
                                              Pomoc | Zasady forum
                                              Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                              Zobacz również

                                              Corpus delicti końca lata Przepis 211

                                              Corpus delicti końca lata

                                              Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                              Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                              Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 115

                                              Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                                              Włoska potrawa w polskim wydaniu

                                              Tatar ze śledzia
                                              Przepis 13

                                              Tatar ze śledzia

                                              Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                              Przepis 1016

                                              Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                              Najprostszy przepis na domową pizzę

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                              Przepis 22

                                              Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                              Podany na delikatnym puree

                                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 39

                                              Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                              Efektowne i proste danie

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                              Przepis 66

                                              Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                              Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                              tvnpix