zamknij

Delikatny krem z selera

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu:
Rozgrzewa i syci
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Delikatny krem z selera

Składniki

  • 1 średni seler korzeniowy
  • 6-8 łodyg selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • 50 g serka topionego emmentaler
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina pieprzu
  • do smaku sól
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Selera korzeniowego obierz i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
  • Selera naciowego dokładnie umyj i pokrój na centymetrowe kawałki.
  • Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę drobno siekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę.
  • Kiedy cebula się lekko zeszkli dodaj oba rodzaje selera i podsmaż wszystko razem kilka minut.
  • Dodaj zawartość patelni do gorącego bulionu, stopniowo dodawaj również śmietanę cały czas mieszając.
  • Dodaj serek topiony, przykryj i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Na koniec dopraw krem przyprawami.
  • Przed podaniem dekoruj listkami selera naciowego i posyp pokruszonym serem pleśniowym.
  • Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

Kopytka Piotra Kucharskiego

Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Puszyste ego Przepis 14

Puszyste ego

Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Harira by Joseph Seeletso
Przepis 61

Harira by Joseph Seeletso

Odrobina Afryki w twojej kuchni

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

tvnpix