zamknij

Delikatny krem z selera

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
hercik17
Autor przepisu:
Rozgrzewa i syci
Ugotowałem to!2
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: hercik17Delikatny krem z selera

Składniki

  • 1 średni seler korzeniowy
  • 6-8 łodyg selera naciowego
  • 1 średnia cebula
  • 1 średni ziemniak
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 125 ml śmietanki 30%
  • 10 dag sera z niebieską pleśnią
  • 50 g serka topionego emmentaler
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • odrobina pieprzu
  • do smaku sól
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • Selera korzeniowego obierz i pokrój w niezbyt dużą kostkę.
  • Selera naciowego dokładnie umyj i pokrój na centymetrowe kawałki.
  • Ziemniaka obierz i pokrój w kostkę.
  • Cebulę drobno siekaj.
  • Na patelni rozgrzej masło, dodaj cebulę.
  • Kiedy cebula się lekko zeszkli dodaj oba rodzaje selera i podsmaż wszystko razem kilka minut.
  • Dodaj zawartość patelni do gorącego bulionu, stopniowo dodawaj również śmietanę cały czas mieszając.
  • Dodaj serek topiony, przykryj i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
  • Na koniec dopraw krem przyprawami.
  • Przed podaniem dekoruj listkami selera naciowego i posyp pokruszonym serem pleśniowym.
  • Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

Deser z mrożonych truskawek

Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

Bifeki faszerowane serem feta

Kotlety po grecku

tvnpix