zamknij

Domowy hamburger

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z bułki orkiszowej
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSDomowy hamburger

Składniki

  • 300-400g mielonego mięsa z indyka
  • 1 pęczek  tymianku
  •  sól
  •  zielony pieprz
  •  gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  •  cukier
  •  ziarna sezamu
  •  sałata, kapusta, świeży ogórek do dekoracji
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Z gałązek tymianku oberwij listki i siekaj
  • Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
  • Dosyp do mięsa przyprawy i starannie miesza
  • Z tak przygotowanej masy formuj okrągłe płaskie kotleciki
  • Na płycie indukcyjnej rozgrzej na patelni grillowej olej. Kotlety smaż z każdej strony a następnie ułóż na ręczniki papierowe aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • Drożdże rozpuść w letnim mleku o temperaturze ok 40C-50C , dodaj 2 łyżki mąki, cukier i odstaw aż ciasto wyrośnie
  • Następnie zmieszaj zaczyn z przesiana mąką, pozostałym mlekiem, solą i jajkiem. Dobrze wyrabiaj ciasto. Uformuj bułeczk
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia ułóż na nim bułki i poczekaj ok 0,5 godziny aż urosn
  • Posyp sezamem i piecz w piekarniku z ustawioną funkcją pieczenia z parą\
  • Po  upieczeniu i ostudzeniu przekrój bułki a następnie nałóż sałaty, kapustę, świeży ogórek pokrojony w plastry, na to ułóż kotlety. Przykryj wierzchnią stroną bułki
  • Podawaj z ketchupem lub majonezem
Galeria foto (12)

Domowy hamburger

  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(1 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(2 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(3 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(4 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(5 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(6 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(7 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(8 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(9 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(10 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(11 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(12 z 12) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

 

 

Electrolux
Autor: BBS Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

"Na płycie indukcyjnej rozgrzej na patelni grillowej olej" O nie, nie mam płyty indukcyjnej, ten przepis nie może być u mnie zastosowany ;(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      od kiedy to hamburgera robi się z indyka?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Kotlety mielone na ostro Przepis 19

          Kotlety mielone na ostro

          Nowa wersja znanego dania

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          Puszyste ego Przepis 14

          Puszyste ego

          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

          Kociołek łososiowo-pomidorowy

          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

          Gulasz z fasolki z zielonym chili

          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          tvnpix