zamknij

Domowy hamburger

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Z bułki orkiszowej
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: BBSDomowy hamburger

Składniki

  • 300-400g mielonego mięsa z indyka
  • 1 pęczek  tymianku
  •  sól
  •  zielony pieprz
  •  gałka muszkatołowa
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 400 g mąki orkiszowej
  • 1/4 kostki drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  •  cukier
  •  ziarna sezamu
  •  sałata, kapusta, świeży ogórek do dekoracji
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Z gałązek tymianku oberwij listki i siekaj
  • Gałkę muszkatołową zetrzyj na tarce o drobnych oczkach
  • Dosyp do mięsa przyprawy i starannie miesza
  • Z tak przygotowanej masy formuj okrągłe płaskie kotleciki
  • Na płycie indukcyjnej rozgrzej na patelni grillowej olej. Kotlety smaż z każdej strony a następnie ułóż na ręczniki papierowe aby odsączyć nadmiar tłuszczu
  • Drożdże rozpuść w letnim mleku o temperaturze ok 40C-50C , dodaj 2 łyżki mąki, cukier i odstaw aż ciasto wyrośnie
  • Następnie zmieszaj zaczyn z przesiana mąką, pozostałym mlekiem, solą i jajkiem. Dobrze wyrabiaj ciasto. Uformuj bułeczk
  • Blachę wyłóż papierem do pieczenia ułóż na nim bułki i poczekaj ok 0,5 godziny aż urosn
  • Posyp sezamem i piecz w piekarniku z ustawioną funkcją pieczenia z parą\
  • Po  upieczeniu i ostudzeniu przekrój bułki a następnie nałóż sałaty, kapustę, świeży ogórek pokrojony w plastry, na to ułóż kotlety. Przykryj wierzchnią stroną bułki
  • Podawaj z ketchupem lub majonezem
Galeria foto (12)

Domowy hamburger

  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(1 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(2 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(3 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(4 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(5 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(6 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(7 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(8 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(9 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(10 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(11 z 12) Fot. BBS
  • Domowy hamburger
    Domowy hamburger(12 z 12) Fot. BBS

Przepis przygotowany na sprzęcie kuchennym Electrolux.

Płyta indukcyjna Infinite zapewnia maksymalną swobodę. Możesz korzystać z garnków o różnych kształtach i wielkości, a do tego dowolnie umieszczać je na powierzchni płyty – wystarczy,
że dno naczynia zakryje jedno z czterech widocznych oznaczeń.

Wielofunkcyjny piekarnik parowy z linii Inpsiration to połączenie pary i gorącego powietrza. Świetne sprawdza się w przyrządzeniu ryb, drobiu, dużych porcji mięsa, zapiekanek, deserów, domowego chleba z chrupiącą skórką, apetycznych warzyw i ciast. Jest to także najlepszy sposób na zachowanie naturalnych składników odżywczych w potrawach.

 

 

Electrolux
Autor: BBS Electrolux
Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

"Na płycie indukcyjnej rozgrzej na patelni grillowej olej" O nie, nie mam płyty indukcyjnej, ten przepis nie może być u mnie zastosowany ;(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      od kiedy to hamburgera robi się z indyka?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

          Bifeki faszerowane serem feta

          Kotlety po grecku

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Śledzie Kasi Klich
          Przepis 34

          Śledzie Kasi Klich

          Śledź o korzennym posmaku

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
          Przepis 1017

          Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

          Najprostszy przepis na domową pizzę

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

          Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

          Efektowne i proste danie

          tvnpix