zamknij

Filety z piersi kaczki z modrą kapustą i gruszkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Kaczka na słodko
Ugotowałem to!34
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaFilety z piersi kaczki z modrą kapustą i gruszkami Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 4 filety z piersi kaczki
  • do smaku sól i pieprz
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka  soli
  • 4 goździki
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • mała garść rodzynek
  • 5-6 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub wieprzowego
  • 1 gruszka
0
24

Sposób przygotowania:

Rozgrzej smalec i podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, śliwki i rodzynki. Podsmaż całość przez kilka minut. Następnie zalej winem, dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dolej ocet winny.

Filety z kaczki ponacinaj w kratkę od strony skóry. Przypraw pieprzem i solą. Usmaż na suchej patelni zaczynając od strony skóry aż większość tłuszczu się wytopi a skórka będzie złoto-brązowa. Obróć i usmaż filety z drugiej strony. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika do 160ºC na około 5-6 minut. Wyjmij i odstaw, aby filety „odpoczęły”.


W tym czasie pokrój gruszkę na plastry i obsmaż ją na tłuszczu wytopionym z kaczki.
Filety przekrój na połowę, podawaj z kapustą i plasterkami gruszki.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Naprawdę smaczne i szybkie danie z kaczki :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A tej kapusty to nie potrzeba czasem?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          rewelacja!!!
          objadaliśmy się całą rodziną!!!
          na dodatek jest to danie całkiem wykwintne
          Alicja

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość
              • ~Gość:
              • rewelacja!!!
                objadaliśmy się całą rodziną!!!
                na dodatek jest to danie całkiem wykwintne
                Alicja
              • rozwiń

              Rewelacja odbijało się całej rodzinie, na dodatek przez cały dzień

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  tvnpix