zamknij

Filety z piersi kaczki z modrą kapustą i gruszkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Kaczka na słodko
Ugotowałem to!34
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
4komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaFilety z piersi kaczki z modrą kapustą i gruszkami Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 4 filety z piersi kaczki
  • do smaku sól i pieprz
  • 4 łyżki octu winnego
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka  soli
  • 4 goździki
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • mała garść rodzynek
  • 5-6 suszonych śliwek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub wieprzowego
  • 1 gruszka
0
24

Sposób przygotowania:

Rozgrzej smalec i podsmaż na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodaj poszatkowaną kapustę, śliwki i rodzynki. Podsmaż całość przez kilka minut. Następnie zalej winem, dodaj przyprawy i duś na wolnym ogniu aż kapusta będzie miękka. Pod koniec dolej ocet winny.

Filety z kaczki ponacinaj w kratkę od strony skóry. Przypraw pieprzem i solą. Usmaż na suchej patelni zaczynając od strony skóry aż większość tłuszczu się wytopi a skórka będzie złoto-brązowa. Obróć i usmaż filety z drugiej strony. Następnie wstaw do rozgrzanego piekarnika do 160ºC na około 5-6 minut. Wyjmij i odstaw, aby filety „odpoczęły”.


W tym czasie pokrój gruszkę na plastry i obsmaż ją na tłuszczu wytopionym z kaczki.
Filety przekrój na połowę, podawaj z kapustą i plasterkami gruszki.

Zainspiruj nas

Komentarze (4)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Naprawdę smaczne i szybkie danie z kaczki :)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      A tej kapusty to nie potrzeba czasem?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          rewelacja!!!
          objadaliśmy się całą rodziną!!!
          na dodatek jest to danie całkiem wykwintne
          Alicja

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość
              • ~Gość:
              • rewelacja!!!
                objadaliśmy się całą rodziną!!!
                na dodatek jest to danie całkiem wykwintne
                Alicja
              • rozwiń

              Rewelacja odbijało się całej rodzinie, na dodatek przez cały dzień

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  Pomoc | Zasady forum
                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                  Zobacz również

                  Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

                  Krem z brokułów z łososiem

                  Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                  Kotlety mielone na ostro

                  Nowa wersja znanego dania

                  Przysmak młodości Przepis 137

                  Przysmak młodości

                  Kanapka idealna!

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                  Przepis 22

                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                  Podany na delikatnym puree

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                  Takie ciasto rozweseli każdego

                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

                  Bifeki faszerowane serem feta

                  Kotlety po grecku

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                  Śledzie Kasi Klich
                  Przepis 34

                  Śledzie Kasi Klich

                  Śledź o korzennym posmaku

                  tvnpix