zamknij

Fondant czekoladowy

Przepis

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
cynamonn
Autor przepisu:
Rozpływa się w ustach
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: auraaaFondant czekoladowy

Składniki

  • 100 g gorzkiej czekolady 70%
  • 60 g masła
  • 60 g cukru brązowego trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka esencja waniliowa
  • 2 łyżki cukier puder oraz kakao do posypania
0
7

Składniki na 2 duże porcję lub 4 mniejsze.

Sposób przygotowania:

  • W pierwszym kroku przygotowuj foremki, które natłuścisz sporą ilością masła, aby ciasto nie przywarło
  • Nastaw piekarnik na 180 stopnie
  • Następnie w misce rozpuść czekoladę w kapieli wodnej i dodaj masło, mieszaj do rozpuszczenia
  • Odstaw aby lekko ostygło. (Rada: woda nie może byc za gorąca i nie może się stykać z miską, ustawiamy na średni ogień)
  • Do drugiej miski dodaj jajka oraz cukier i miksuj na puszystą masę
  • Następnie dodaj masę jajeczną do czekolady i delikatnie mieszaj
  • Na koniec dodaj mąkę i intensywnie mieszaj trzepaczką aby nie było grudek
  • Masę przelej do foremek na około 3/4 wysokości
  • Włóż do piekarnika na środkowy poziom i piecz 10 min
  • Po upieczeniu przełóż na talerze i posyp cukrem pudrem oraz kakao, możesz również dodać krem fresh lub bitą śmietanę
  • Udany fondant jest upieczony z zewnątrz i lekko płynny w środku, najlepiej smakuje na ciepło. Niebo w gębie!!! Smacznego :)

*możesz dodoć łyżeczkę esencji waniliowej

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

co z tą mąką? w składnikach nie ma a w sposobie przygotowania występuje :(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      a w składnikach mąki nie ma?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Tatar ze śledzia
          Przepis 13

          Tatar ze śledzia

          Rybna poezja na kromce pumpernikla

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

          Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

          Pizza godna królów

          Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

          Kopytka Piotra Kucharskiego

          Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

          Harira by Joseph Seeletso
          Przepis 61

          Harira by Joseph Seeletso

          Odrobina Afryki w twojej kuchni

          Szaszłyki wyborne Przepis 58

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Sarna w wielkim mieście Przepis 20

          Sarna w wielkim mieście

          Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

          tvnpix