zamknij

Francuska zupa cebulowa Michela Moran

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | cebula Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Michel  Moran
Autor przepisu:
Najbardziej popularna zupa we Francji
Ugotowałem to!434
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
122komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Francuska zupa cebulowa Michela Moran
Zupa cebulowa Michel Moran

Składniki

  • 1 kg  cebuli
  • 150 ml  białego wina
  • 600 ml  bulionu wołowego
  • 1 czerstwa bagietka
  • do posypania ser comte lub gruyère
  • 3 łyżki  masła
0
418

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli bo będzie gorzka.
  • W międzyczasie możesz pokroić bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w 180°C.
  • Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.
  • Przelej zupę do kokilki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem i zapiekaj chwilę pod grillem, aby ser się stopił.

Zobacz też, jak Michel Moran robi wywar na zupę >>>

 

 

Michel Moran przygotowuje wywar do zupy
Michel Moran przygotowuje wywar do zupy
Zainspiruj nas

Komentarze (122)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Polecam z grzankami pozypanymi pieczarkami, świetnie kompnują się ze słodką zupą cebulową.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Sprobujcie jest naprawe pyszna !

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Kiedy druga połowa masła?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Bardzo smaczna zupa. Ja zalałem zwykłym rosołem dodałem Liść laurowy i Ziele Angielskie, na koniec dodałem szczyptę roztartego w moździerzu razem z Kuminu Rzymskiego a że lubię pikantne potrawy to na talerzu posypałem Pieprzem Cayennem. Polecam bardzo tą wyśmienitą zupę. Piotr

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  smaczna, chociaz uzylam suszonego tymianku, nie bylo swiezego :(

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      zupa wyszla rewelacyjnie!!!

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          w czym moge wsadzic zupke do piekarnika jesli nie mam malych miseczek zaroodpornych?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Zupa w/g przepisu p. Michaela Moran wyszła bardzo dobra. Fakt za dużo cebuli wystarczy pół kilograma. Polecam przepis. :)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                  Pomidorki z karmelem i lodami

                                  Deserowa wersja pomidora

                                  Tatar ze śledzia
                                  Przepis 13

                                  Tatar ze śledzia

                                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                  Wiśniowy drift Przepis 102

                                  Wiśniowy drift

                                  Sernik z sosem wiśniowym

                                  Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                  Kanapki ze smażoną makrelą

                                  Idealne na śniadanie lub kolację

                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                  Takie ciasto rozweseli każdego

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                  Klasyka na twoim stole

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                  Efektowne i proste danie

                                  Champion cyklistów Przepis 16

                                  Champion cyklistów

                                  Niebanalna szarlotka

                                  tvnpix