zamknij

Francuska zupa cebulowa Michela Moran

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | cebula Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia francuska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Michel  Moran
Autor przepisu:
Najbardziej popularna zupa we Francji
Ugotowałem to!434
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
119komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Francuska zupa cebulowa Michela Moran
Zupa cebulowa Michel Moran

Składniki

  • 1 kg  cebuli
  • 150 ml  białego wina
  • 600 ml  bulionu wołowego
  • 1 czerstwa bagietka
  • do posypania ser comte lub gruyère
  • 3 łyżki  masła
0
418

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obierz i pokrój w piórka.
  • W dużym rondlu rozpuść połowę masła, wrzuć cebulę i mieszając smaż na małym ogniu. Dodaj świeży posiekany tymianek, smaż dalej aż cebula ładnie się skarmelizuje. Następnie wlej wino do cebuli, zamieszaj i gotuj na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. Nie wolno przypalić cebuli bo będzie gorzka.
  • W międzyczasie możesz pokroić bagietkę na małe i cienkie kromki, podpiecz je 10 minut w piekarniku w 180°C.
  • Do cebuli dolej bulion, dodaj sól i pieprz, zamieszaj i gotuj na małym ogniu ok. 10-12 minut, aby smaki się połączyły.
  • Przelej zupę do kokilki, na wierzchu połóż podpieczone kromki bagietki, posyp startym serem i zapiekaj chwilę pod grillem, aby ser się stopił.

Zobacz też, jak Michel Moran robi wywar na zupę >>>

 

 

Michel Moran przygotowuje wywar do zupy
Michel Moran przygotowuje wywar do zupy
Zainspiruj nas

Komentarze (119)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo smaczna zupa. Ja zalałem zwykłym rosołem dodałem Liść laurowy i Ziele Angielskie, na koniec dodałem szczyptę roztartego w moździerzu razem z Kuminu Rzymskiego a że lubię pikantne potrawy to na talerzu posypałem Pieprzem Cayennem. Polecam bardzo tą wyśmienitą zupę. Piotr

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      smaczna, chociaz uzylam suszonego tymianku, nie bylo swiezego :(

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          zupa wyszla rewelacyjnie!!!

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              w czym moge wsadzic zupke do piekarnika jesli nie mam malych miseczek zaroodpornych?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Zupa w/g przepisu p. Michaela Moran wyszła bardzo dobra. Fakt za dużo cebuli wystarczy pół kilograma. Polecam przepis. :)

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Myślę że kg cebuli to dosyć dużo, na 1l bulionu dałam 3 duże sztuki i było jak w sam raz ;)

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          dobra ale znam inne sposoby podania

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Bajka.
                              Nie jestem znawcą ale smakowała. Dałem tylko więcej bulionu 1l.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 21

                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                  Klasyka na twoim stole

                                  Babka ziemniaczana Przepis 27113

                                  Babka ziemniaczana

                                  Podlaski specjał

                                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2367

                                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                  Przepis 22

                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                  Podany na delikatnym puree

                                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                  Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                  Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                  Zupa tajska Kasi Klich
                                  Przepis 14

                                  Zupa tajska Kasi Klich

                                  Ogień w gardle!

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 39

                                  Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

                                  Efektowne i proste danie

                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 21

                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                  Kotlety po grecku

                                  tvnpix