zamknij

Gęś pieczona z jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Odświętny obiad
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Autor: Karczma Borowiacka, BysławGęś pieczona z jabłkami

Składniki

  •  składniki do gęsi:
  • 3 kg gęsi z podrobami lub 2,8 kg gęsi bez podrobów
  • 5 dag soli
  • 3 g majeranku
  •  składniki do jabłek:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 g majeranku
  • 5 dag cytryny
  • 5 dag cukru
  • 10 dag tłuszczu z gęsi
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Gęś oczyść, umyj, posól natrzyj majerankiem na godzinę przed pieczeniem, włóż do środka obierzyny z umytych jabłek. Piecz 2,5-3 h w 160 stopniach.
  • Jabłka obierz pokrój w ćwiartki, oprósz solą i majerankiem, skrop cytryną.
  • W płaskim rondlu stop tłuszcz z gęsi, na tłuszcz włóż jabłka, dodaj cukier i podduś uważając aby się nie przypaliły i nie rozgotowały.
  • Z upieczonej gęsi usuń obierzyny, wyporcjuj i podawaj z jabłkami oraz ziemniakami lub kluskami szarymi i kapustą szmurowaną.
Gęś pieczona z jabłkami
Autor: Autor: Karczma Borowiacka, Bysław Gęś pieczona z jabłkami

Autor: Karczma Borowiacka, Bysław.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Zupa tajska Kasi Klich
Przepis 14

Zupa tajska Kasi Klich

Ogień w gardle!

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
Przepis 1017

Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

Najprostszy przepis na domową pizzę

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

Pizza godna królów

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Champion cyklistów Przepis 16

Champion cyklistów

Niebanalna szarlotka

tvnpix