Gęś pieczona z jabłkami
Przepis
drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcjiOdświętny obiad
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Składniki
- składniki do gęsi:
- 3 kg gęsi z podrobami lub 2,8 kg gęsi bez podrobów
- 5 dag soli
- 3 g majeranku
- składniki do jabłek:
- 1,5 kg jabłek
- 1 g majeranku
- 5 dag cytryny
- 5 dag cukru
- 10 dag tłuszczu z gęsi
0
1
Sposób przygotowania:
- Gęś oczyść, umyj, posól natrzyj majerankiem na godzinę przed pieczeniem, włóż do środka obierzyny z umytych jabłek. Piecz 2,5-3 h w 160 stopniach.
- Jabłka obierz pokrój w ćwiartki, oprósz solą i majerankiem, skrop cytryną.
- W płaskim rondlu stop tłuszcz z gęsi, na tłuszcz włóż jabłka, dodaj cukier i podduś uważając aby się nie przypaliły i nie rozgotowały.
- Z upieczonej gęsi usuń obierzyny, wyporcjuj i podawaj z jabłkami oraz ziemniakami lub kluskami szarymi i kapustą szmurowaną.

Autor: Karczma Borowiacka, Bysław.
Zainspiruj nas
Komentarze (0)
Dodaj komentarz do artykułu
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
pokaż wszystkie komentarze
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.