zamknij

Gęś pieczona z jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Odświętny obiad
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Autor: Karczma Borowiacka, BysławGęś pieczona z jabłkami

Składniki

  •  składniki do gęsi:
  • 3 kg gęsi z podrobami lub 2,8 kg gęsi bez podrobów
  • 5 dag soli
  • 3 g majeranku
  •  składniki do jabłek:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 g majeranku
  • 5 dag cytryny
  • 5 dag cukru
  • 10 dag tłuszczu z gęsi
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Gęś oczyść, umyj, posól natrzyj majerankiem na godzinę przed pieczeniem, włóż do środka obierzyny z umytych jabłek. Piecz 2,5-3 h w 160 stopniach.
  • Jabłka obierz pokrój w ćwiartki, oprósz solą i majerankiem, skrop cytryną.
  • W płaskim rondlu stop tłuszcz z gęsi, na tłuszcz włóż jabłka, dodaj cukier i podduś uważając aby się nie przypaliły i nie rozgotowały.
  • Z upieczonej gęsi usuń obierzyny, wyporcjuj i podawaj z jabłkami oraz ziemniakami lub kluskami szarymi i kapustą szmurowaną.
Gęś pieczona z jabłkami
Autor: Autor: Karczma Borowiacka, Bysław Gęś pieczona z jabłkami

Autor: Karczma Borowiacka, Bysław.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z kopytkami Przepis 197

Gulasz z kopytkami

Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

Wiśniowy drift Przepis 102

Wiśniowy drift

Sernik z sosem wiśniowym

Przysmak młodości Przepis 137

Przysmak młodości

Kanapka idealna!

Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

Krem z brokułów z łososiem

Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Tatar ze śledzia
Przepis 13

Tatar ze śledzia

Rybna poezja na kromce pumpernikla

tvnpix