zamknij

Gęś pieczona z jabłkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Odświętny obiad
Ugotowałem to!3
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Autor: Karczma Borowiacka, BysławGęś pieczona z jabłkami

Składniki

  •  składniki do gęsi:
  • 3 kg gęsi z podrobami lub 2,8 kg gęsi bez podrobów
  • 5 dag soli
  • 3 g majeranku
  •  składniki do jabłek:
  • 1,5 kg jabłek
  • 1 g majeranku
  • 5 dag cytryny
  • 5 dag cukru
  • 10 dag tłuszczu z gęsi
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Gęś oczyść, umyj, posól natrzyj majerankiem na godzinę przed pieczeniem, włóż do środka obierzyny z umytych jabłek. Piecz 2,5-3 h w 160 stopniach.
  • Jabłka obierz pokrój w ćwiartki, oprósz solą i majerankiem, skrop cytryną.
  • W płaskim rondlu stop tłuszcz z gęsi, na tłuszcz włóż jabłka, dodaj cukier i podduś uważając aby się nie przypaliły i nie rozgotowały.
  • Z upieczonej gęsi usuń obierzyny, wyporcjuj i podawaj z jabłkami oraz ziemniakami lub kluskami szarymi i kapustą szmurowaną.
Gęś pieczona z jabłkami
Autor: Autor: Karczma Borowiacka, Bysław Gęś pieczona z jabłkami

Autor: Karczma Borowiacka, Bysław.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

tvnpix