zamknij

Gotowana wołowina

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mięso, które rozpływa się w ustach!
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1,2 kg  mięsa wołowego
  • 1kg szpiku wołowego
  • 1  cebula
  • 2 marchewki
  • 250g selera
  • 1 pietruszka
  • pół pora
  • 4-5  ziaren jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2-3  goździki
  • garść lubczyku
  • garść  natki pietruszki
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
0
11

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem.  Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej szpik. Sparz przez 2-3 minuty, a następnie zanurzyć w misce wodą i lodem. Nastepnie powtórz czynność z mięsem. Wylej wodę z garnka, oczyść z szumowin i wrzuć mięso z kośćmi. Zalej zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz wodę i gotuj na wolnym ogniu 2,5 – 3 h. W razie potrzeby dolewaj wodę, aby cały czas pokrywała powierzchnię mięsa.
  • Usuń zewnętrzną warstwę cebuli, przekrój na pół i zrumień na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • Marchewkę, pietruszkę i pora pokrój w pierścienie, selera w kostkę. Po upływie około godziny od czasu zagotowania się wody z mięsem dodaj pokrojone warzywa i cebulę. Jałowiec rozgnieć delikatnie nożem i dodaj do garnka. Dodaj pieprz, listek laurowy, goździki.
  • Przed końcem gotowania dodaj sól, pieprz i pokrojone świeże zioła. Ugotowaną wołowinę wyjmij  z wywaru i pokrój w poprzek w plastry. Podawaj z chrzanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wszystko, tylko nie zagotuj!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix