zamknij

Gotowana wołowina

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mięso, które rozpływa się w ustach!
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj

Składniki

  • 1,2 kg  mięsa wołowego
  • 1kg szpiku wołowego
  • 1  cebula
  • 2 marchewki
  • 250g selera
  • 1 pietruszka
  • pół pora
  • 4-5  ziaren jałowca
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2-3  goździki
  • garść lubczyku
  • garść  natki pietruszki
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
0
11

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem.  Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej szpik. Sparz przez 2-3 minuty, a następnie zanurzyć w misce wodą i lodem. Nastepnie powtórz czynność z mięsem. Wylej wodę z garnka, oczyść z szumowin i wrzuć mięso z kośćmi. Zalej zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz wodę i gotuj na wolnym ogniu 2,5 – 3 h. W razie potrzeby dolewaj wodę, aby cały czas pokrywała powierzchnię mięsa.
  • Usuń zewnętrzną warstwę cebuli, przekrój na pół i zrumień na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • Marchewkę, pietruszkę i pora pokrój w pierścienie, selera w kostkę. Po upływie około godziny od czasu zagotowania się wody z mięsem dodaj pokrojone warzywa i cebulę. Jałowiec rozgnieć delikatnie nożem i dodaj do garnka. Dodaj pieprz, listek laurowy, goździki.
  • Przed końcem gotowania dodaj sól, pieprz i pokrojone świeże zioła. Ugotowaną wołowinę wyjmij  z wywaru i pokrój w poprzek w plastry. Podawaj z chrzanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wszystko, tylko nie zagotuj!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      tvnpix