zamknij

Gotowana wołowina

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mięso, które rozpływa się w ustach!
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Gotowana wołowina
Autor: StockFood/AgencjaFree Gotowana wołowina

Składniki

  • 1,2 kg  mięsa wołowego
  • garść  natki pietruszki
  • garść lubczyku
  • 2-3  goździki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 4-5  ziaren jałowca
  • pół pora
  • 1 pietruszka
  • 250g selera
  • 2 marchewki
  • 1  cebula
  • 1kg szpiku wołowego
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
0
11

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem.  Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej szpik. Sparz przez 2-3 minuty, a następnie zanurzyć w misce wodą i lodem. Nastepnie powtórz czynność z mięsem. Wylej wodę z garnka, oczyść z szumowin i wrzuć mięso z kośćmi. Zalej zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz wodę i gotuj na wolnym ogniu 2,5 – 3 h. W razie potrzeby dolewaj wodę, aby cały czas pokrywała powierzchnię mięsa.
  • Usuń zewnętrzną warstwę cebuli, przekrój na pół i zrumień na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • Marchewkę, pietruszkę i pora pokrój w pierścienie, selera w kostkę. Po upływie około godziny od czasu zagotowania się wody z mięsem dodaj pokrojone warzywa i cebulę. Jałowiec rozgnieć delikatnie nożem i dodaj do garnka. Dodaj pieprz, listek laurowy, goździki.
  • Przed końcem gotowania dodaj sól, pieprz i pokrojone świeże zioła. Ugotowaną wołowinę wyjmij  z wywaru i pokrój w poprzek w plastry. Podawaj z chrzanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wszystko, tylko nie zagotuj!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Deser z mrożonych truskawek Przepis 16

      Deser z mrożonych truskawek

      Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Krem z brokułów z łososiem Przepis 1516

      Krem z brokułów z łososiem

      Zielono mi! Prosty przepis na pożywną zupę

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 21

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Szaszłyki wyborne Przepis 58

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Grillowany ser halloumi Przepis 41

      Grillowany ser halloumi

      Najlepszy podany z figami i orzechami

      tvnpix