zamknij

Gotowana wołowina

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Mięso, które rozpływa się w ustach!
Ugotowałem to!12
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Gotowana wołowina
Autor: StockFood/AgencjaFree Gotowana wołowina

Składniki

  • 1,2 kg  mięsa wołowego
  • garść  natki pietruszki
  • garść lubczyku
  • 2-3  goździki
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 liść laurowy
  • 4-5  ziaren jałowca
  • pół pora
  • 1 pietruszka
  • 250g selera
  • 2 marchewki
  • 1  cebula
  • 1kg szpiku wołowego
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
0
11

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem.  Zagotuj wodę w garnku i wrzuć do niej szpik. Sparz przez 2-3 minuty, a następnie zanurzyć w misce wodą i lodem. Nastepnie powtórz czynność z mięsem. Wylej wodę z garnka, oczyść z szumowin i wrzuć mięso z kośćmi. Zalej zimną wodą i zagotuj. Zmniejsz wodę i gotuj na wolnym ogniu 2,5 – 3 h. W razie potrzeby dolewaj wodę, aby cały czas pokrywała powierzchnię mięsa.
  • Usuń zewnętrzną warstwę cebuli, przekrój na pół i zrumień na patelni bez dodatku tłuszczu.
  • Marchewkę, pietruszkę i pora pokrój w pierścienie, selera w kostkę. Po upływie około godziny od czasu zagotowania się wody z mięsem dodaj pokrojone warzywa i cebulę. Jałowiec rozgnieć delikatnie nożem i dodaj do garnka. Dodaj pieprz, listek laurowy, goździki.
  • Przed końcem gotowania dodaj sól, pieprz i pokrojone świeże zioła. Ugotowaną wołowinę wyjmij  z wywaru i pokrój w poprzek w plastry. Podawaj z chrzanem.
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Wszystko, tylko nie zagotuj!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

      Chleb z płatkami owsianymi

      Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Śledzie Kasi Klich
      Przepis 34

      Śledzie Kasi Klich

      Śledź o korzennym posmaku

      Wiśniowy drift Przepis 102

      Wiśniowy drift

      Sernik z sosem wiśniowym

      tvnpix