zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Grillowana pita z warzywami i serem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/Grillowana pita z warzywami i serem

Składniki

  • 2 chlebki pita pełnoziarniste
  • 1/2 bakłażana
  • około 4 pomidory (6 plastrów i kilka łyżek podsmażonych pomidorów)
  • 100 g sera camembert
  • 4 łyżki sera śródziemnomorskiego w kostce
  • 10 plastrów salami
  • szczypta soli
0
10

Sposób przygotowania:

  • Plastry bakłażana posypujemy z obu stron solą. Odstawiamy na 20 minut, a następnie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
  • Chlebki pita przecinamy na całej długości. Zarówno spody, jak i kapelusze, opiekamy z zewnętrznej strony na grillu do chwili aż pojawią się na nich charakterystyczne ciemne odciski od grilla. Plastry bakłażana również opiekamy z obu stron aż ładnie się przyrumienią.
  • Chlebki pita smarujemy pomidorami lekko podsmażonymi (zamiast nich można użyć domowych pomidorów lekko przesmażonych i doprawionych odrobiną soli, pieprzu i ulubionych ziół).
  • Na spodzie chlebków układamy plasterki szynki, następnie ser śródziemnomorski w kostce i plastry bakłażana. Smarujemy odrobiną smażonych pomidorów.
  • Układamy plasterki świeżego pomidora i pokrojony w plastry ser camembert. Przykrywamy kapeluszami z chlebków. Każdą pitę zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i układamy na grillu.
  • Przykrywamy pokrywą i pieczemy około 10 minut (jeśli nie macie grilla z pokrywą, możecie pitę zawiniętą w folię aluminiową wsadzić mniej więcej na 6-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni). Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
ulizuza

Poprostu cud miód, mniam mniam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

      Orzechowy gangster z Bronxu

      Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      tvnpix