zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Grillowana pita z warzywami i serem

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://prawodogotowaniazpasja.blox.pl/Grillowana pita z warzywami i serem

Składniki

  • 2 chlebki pita pełnoziarniste
  • 1/2 bakłażana
  • około 4 pomidory (6 plastrów i kilka łyżek podsmażonych pomidorów)
  • 100 g sera camembert
  • 4 łyżki sera śródziemnomorskiego w kostce
  • 10 plastrów salami
  • szczypta soli
0
10

Sposób przygotowania:

  • Plastry bakłażana posypujemy z obu stron solą. Odstawiamy na 20 minut, a następnie wycieramy do sucha papierowym ręcznikiem.
  • Chlebki pita przecinamy na całej długości. Zarówno spody, jak i kapelusze, opiekamy z zewnętrznej strony na grillu do chwili aż pojawią się na nich charakterystyczne ciemne odciski od grilla. Plastry bakłażana również opiekamy z obu stron aż ładnie się przyrumienią.
  • Chlebki pita smarujemy pomidorami lekko podsmażonymi (zamiast nich można użyć domowych pomidorów lekko przesmażonych i doprawionych odrobiną soli, pieprzu i ulubionych ziół).
  • Na spodzie chlebków układamy plasterki szynki, następnie ser śródziemnomorski w kostce i plastry bakłażana. Smarujemy odrobiną smażonych pomidorów.
  • Układamy plasterki świeżego pomidora i pokrojony w plastry ser camembert. Przykrywamy kapeluszami z chlebków. Każdą pitę zawijamy w folię aluminiową (błyszczącą stroną na zewnątrz) i układamy na grillu.
  • Przykrywamy pokrywą i pieczemy około 10 minut (jeśli nie macie grilla z pokrywą, możecie pitę zawiniętą w folię aluminiową wsadzić mniej więcej na 6-7 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni). Podajemy od razu po przygotowaniu.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
ulizuza

Poprostu cud miód, mniam mniam

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
      Przepis 1017

      Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

      Najprostszy przepis na domową pizzę

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Kotlety mielone na ostro Przepis 19

      Kotlety mielone na ostro

      Nowa wersja znanego dania

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Przysmak młodości Przepis 137

      Przysmak młodości

      Kanapka idealna!

      tvnpix