zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Grillowane greckie kofty z dipem z fety i ogórkową sałatką

Przepis konkursowy

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia grecka Kuchnia | 4 Ilość porcji
okolicepalnika blox pl
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!19
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
6komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Grillowane greckie kofty z dipem z fety i ogórkową sałatką

Składniki

  • 300g wieprzowiny
  • 500g wołowiny
  • 1 jajko
  • niewielka bułka namoczona w mleku
  • 150 g sera Arla Apetina
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 1 długi ogórek
  • 1 biała lub zielona papryka
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • garść posiekanej mięty
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżeczka świeżego oregano
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1 1/2 cytryny (sok i starta skórka)
  • garść posiekanych listków świeżej mięty
  • sól i pieprz do smaku
0
45

Sposób przygotowania:

  • Idealne i lekkie majówkowe danie z grilla.  Wszystkie składniki na kofty (wołowina, wieprzowina, jajko, bułka namoczona w mleku, cebula, czosnek, mięta, sok i skórka z 1 cytryny, imbir, kumin, oregano, kolendra, sól i pieprz) umieszczamy w miseczce i szybko i dokładnie wyrabiamy, aby powstała masa. Następnie porcje mięsa owijamy wokół wcześniej namoczonych patyczków, tak aby powstały niezbyt grube wałeczki. Grillować ok. 10-15 minut ze wszystkich stron, aż równomiernie się zrumienią.
  • Paprykę w całości grillujemy, aż skórka zacznie lekko brązowieć. Na chwilę zostawiamy ją pod przykryciem, a następnie zdejmujemy z niej skórkę. Usuwamy środek i miksujemy, w trakcie dodajemy do papryki ser, oregano, 2 łyżki soku z cytryny oraz oliwę. Miksujemy, aż dip stanie się jednolity i kremowy.
  • Ogórka kroimy wzdłuż, przy pomocy obieraczki do warzyw. Przekładamy do miseczki następnie skrapiamy go oliwą i sokiem z cytryny. Solimy i pieprzymy, a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekaną miętę i pokruszony ser. Jeszcze raz mieszamy i oprószamy delikatnie chilli i startą skórką z cytryny.

Komentarze (6)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Krzemo32

mniam mniam om om om ale pychota

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      martiaaaa1

      mniam mniam, prezentuje sie wybornie!

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Świetny przepis chętnie wypróbuje.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              Mikołajczyk

              Palce lizać! :)

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Wydaje mi się, że lista produktów w trakcie dodawania się pomieszała, dlatego dla porządku podam ją jeszcze raz:

                  Na kofty:usuń
                  500g wołowiny
                  300g wieprzowiny
                  1 jajko
                  niewielka bułka namoczona w mleku
                  1 drobno posiekana cebula
                  2 posiekane ząbki czosnku
                  garść posiekanych listków świeżej mięty
                  sok... rozwiń

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      1
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      Pomoc | Zasady forum
                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                      Zobacz również

                      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                      Pomidorki z karmelem i lodami

                      Deserowa wersja pomidora

                      Babka ziemniaczana Przepis 27117

                      Babka ziemniaczana

                      Podlaski specjał

                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

                      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

                      Włoska potrawa w polskim wydaniu

                      Champion cyklistów Przepis 16

                      Champion cyklistów

                      Niebanalna szarlotka

                      Śledzie Kasi Klich
                      Przepis 34

                      Śledzie Kasi Klich

                      Śledź o korzennym posmaku

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich
                      Przepis 66

                      Carpaccio z buraków Kasi Klich

                      Wytworna wersja pospolitego warzywa

                      Kaczka pływaczka Przepis 30

                      Kaczka pływaczka

                      Kaczka i ziemniaki na słodko

                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

                      Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

                      Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

                      tvnpix