zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Guinness Chocolate Cheesecake

Przepis konkursowy

deser Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | czekolada Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
kalejdoskoprenaty
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://kalejdoskoprenaty.blogspot.it/Guinness Chocolate Cheesecake Kulinarny Blog Roku 2013

Składniki

  • 200 gr herbatników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 50 gr masła Lurpak
  • 350 gr ciemnej czekolady
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • 250 gr sera Philadelphia
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • 3 jaja
  • 1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego
  • 3/4 szklanki Guinnessa
0
1

Sposób przygotowania:

Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy w blenderze, następnie mieszamy z kakao, cukrem pudrem, i roztopionym masłem.Spód tortownicy wykładamy ciastkami, dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Czekoladę z 2 łyżkami śmietany kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. Powoli dodajemy serek Philadelphia cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowyi 3/4 szklanki Guinnessa.

Na samym końcu wlewamy przestudzoną płynną czekoladę i mieszamy dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego koloru. Wlewamy dość rzadką konsystencję na schłodzony spód.

Rozgrzewamy piekarnik do 180° i wstawimy sernik. Pieczemy przez dalsze 45 min. Studzimy przez ok. 60 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, aż powierzchnia sernika się wyrówna.

Schładzamy sernik w lodówce przez całą noc.

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

Gulasz z fasolki z zielonym chili

Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

Sałatka z marynowanymi grzybami

Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

Bruschetta z fasolą
Przepis 12

Bruschetta z fasolą

Specjalność Włochów na przystawkę

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
Przepis 22

Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

Podany na delikatnym puree

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

tvnpix