zamknij

Gulasz wołowy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny na obiad
Ugotowałem to!295
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
141komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Gulasz wołowy
Autor: StockFood/AgencjaFree Gulasz wołowy

Składniki

  • 1kg  mięsa wołowego, np. z łopatki
  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku
  • 2 łyżki  papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 cytryna
  • 1  ząbek czosnku
  • ok. 600ml  bulionu
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki  oleju roślinnego
  • 3-4 cebule
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
0
295

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Następnie pokrój na dość spore kawałki, ok. 2x2 cm.
  • Obierz cebule i posiekaj je w piórka. Rozgrzej olej w garnku i zeszklij cebule.
  • Po chwili dodaj mięso, zamieszaj i smaż kilka minut aż wołowina zbrązowieje.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj.
  • Dolej bulion tak, by zakrywał wszystkie składniki.
  • Odstaw na wolnym ogniu do duszenia, a po ok. 15 minutach dolej pozostały bulion i ponownie zamieszaj.
  • W międzyczasie obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj.
  • Umyj i osusz cytrynę.
  • Następnie zetrzyj skórkę i wymieszaj z czosnkiem.
  • Dodaj kminek, chili i majeranek. Wymieszaj dokładnie przyprawy i dodaj do mięsa.
  • Zamieszaj całość, cały czas gotując. Gdy mięso będzie miękkie i delikatne, dopraw solą i pieprzem.
  • Gotowy gulasz podaj przybrany świeżym majerankiem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (141)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

moim zdaniem w poz.3 dodałbym wędzonej papryki poz.5 wykreśliłbym i bulion zastąpiłbym wodą.Smacznego

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Dzieki za przepis. Juz go sprawdzilam. Dla nas jest dsokonly. Wlasnie robie go poraz drugi. Do tej pory posilkowalam sie sosem knorra ale to juz przeszlosc. pozdrawiam.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          monikadzik

          W przepisie jest stanowczo za dużo skórki cytrynowej. Wystarczy pół łyżeczki i wtedy świetnie podbija smak. W przeciwnym razie, jeśli nie zjemy całego gulaszu od razu, to np. na następny dzień sos jest strasznie gorzki od nadmiaru cytryny. Paprykę lepiej dać słodką lub ostrą, ale nie chili.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Beznadziejny przepis

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Ale skad wziąć bulion? Nie jest nigdzie wyjaśnione

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Dziwny ten przepis. I naprawdę wychodzi smaczny ten gulasz? Jakoś ciężko mi uwierzyć ale być może spróbuję i zmienię zdanie. Pozdrawiam.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Wylałam sos, opłukałam mięso i robię sos od nowa, bo jestem bardzo ciekawa smaku!

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              "Dodaj kminek, chili, majeranek..."

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  W przepisie jest 2 łyżki papryki chili!!! Dałam 2 łyżeczki, bo zorientowalam się, że do przepisu wkradł się błąd,a i tak wyszło piekło :(

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      A gdzie tam jest napisane, że chilli?

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość
                                          • ~Gość:
                                          • A gdzie tam jest napisane, że chilli?

                                          W treści przepisu: "Dodaj kminek, chilli, majeranek"

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość
                                              • ~Gość:
                                              • W treści przepisu: "Dodaj kminek, chilli, majeranek"
                                              • rozwiń

                                              A w skladnikach - 2 lyzki papryki w proszku - niezly ogien...

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                                  Ryba w curry Przepis 15

                                                  Ryba w curry

                                                  Indie na talerzu

                                                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                                                  Atletyczny kurczak

                                                  Pomysł na lekkie drugie danie

                                                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                                                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                                  Sarna w wielkim mieście

                                                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                                  Babka ziemniaczana Przepis 27115

                                                  Babka ziemniaczana

                                                  Podlaski specjał

                                                  Harira by Joseph Seeletso
                                                  Przepis 61

                                                  Harira by Joseph Seeletso

                                                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                                  Wiśniowy drift Przepis 102

                                                  Wiśniowy drift

                                                  Sernik z sosem wiśniowym

                                                  tvnpix