zamknij

Gulasz wołowy

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 3 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny na obiad
Ugotowałem to!295
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
149komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Gulasz wołowy
Autor: StockFood/AgencjaFree Gulasz wołowy

Składniki

  • 1kg  mięsa wołowego, np. z łopatki
  • 1 łyżeczka  suszonego majeranku
  • 2 łyżki  papryki w proszku
  • 1 łyżeczka kminku
  • 1 cytryna
  • 1  ząbek czosnku
  • ok. 600ml  bulionu
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 2-3 łyżki  oleju roślinnego
  • 3-4 cebule
  • do smaku sól i świeżo zmielony pieprz
0
295

Sposób przygotowania:

  • Umyj mięso i osusz papierowym ręcznikiem.
  • Następnie pokrój na dość spore kawałki, ok. 2x2 cm.
  • Obierz cebule i posiekaj je w piórka. Rozgrzej olej w garnku i zeszklij cebule.
  • Po chwili dodaj mięso, zamieszaj i smaż kilka minut aż wołowina zbrązowieje.
  • Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj.
  • Dolej bulion tak, by zakrywał wszystkie składniki.
  • Odstaw na wolnym ogniu do duszenia, a po ok. 15 minutach dolej pozostały bulion i ponownie zamieszaj.
  • W międzyczasie obierz czosnek i bardzo drobno posiekaj.
  • Umyj i osusz cytrynę.
  • Następnie zetrzyj skórkę i wymieszaj z czosnkiem.
  • Dodaj kminek, chili i majeranek. Wymieszaj dokładnie przyprawy i dodaj do mięsa.
  • Zamieszaj całość, cały czas gotując. Gdy mięso będzie miękkie i delikatne, dopraw solą i pieprzem.
  • Gotowy gulasz podaj przybrany świeżym majerankiem.

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (149)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Ja robie bez cytryny bo pozniej jest gorzki smak na drugi dzien i zamiast chili daje łyżkę papryki slodkiej i łyżkę papryki ostrej. Nie ma lepszego gulaszu! Mozna tez dodac troche zoladkow jak ktos lubi :) u mnie juz teraz cala rodzina sie nim zajada bo musialam podzielic sie przepisem!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Bardzo smaczny polecam i nic bym nie zmieniał

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość


          ~Gość 21 dni temu
          Bardzo smaczny polecam i nic bym nie zmieniał

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              moim zdaniem w poz.3 dodałbym wędzonej papryki poz.5 wykreśliłbym i bulion zastąpiłbym wodą.Smacznego

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  jajajajajajajajajaja

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Dzieki za przepis. Juz go sprawdzilam. Dla nas jest dsokonly. Wlasnie robie go poraz drugi. Do tej pory posilkowalam sie sosem knorra ale to juz przeszlosc. pozdrawiam.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          monikadzik

                          W przepisie jest stanowczo za dużo skórki cytrynowej. Wystarczy pół łyżeczki i wtedy świetnie podbija smak. W przeciwnym razie, jeśli nie zjemy całego gulaszu od razu, to np. na następny dzień sos jest strasznie gorzki od nadmiaru cytryny. Paprykę lepiej dać słodką lub ostrą, ale nie chili.

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Beznadziejny przepis

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość
                                  • ~Gość:
                                  • Beznadziejny przepis

                                  to nie prawda

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      ty luju

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          Ale skad wziąć bulion? Nie jest nigdzie wyjaśnione

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              ugotuj sobie na części mięska, albo z warzyw, ostatecznie kostka

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  Dziwny ten przepis. I naprawdę wychodzi smaczny ten gulasz? Jakoś ciężko mi uwierzyć ale być może spróbuję i zmienię zdanie. Pozdrawiam.

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      Więcej komentarzy - rozwiń
                                                      Pomoc | Zasady forum
                                                      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                      Zobacz również

                                                      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                                      Kotleciki z brzoskwiniami

                                                      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                                      Przepis 22

                                                      Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                                      Klasyka na twoim stole

                                                      Zupa tajska Kasi Klich
                                                      Przepis 14

                                                      Zupa tajska Kasi Klich

                                                      Ogień w gardle!

                                                      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                                      Sarna w wielkim mieście

                                                      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

                                                      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                                      Takie ciasto rozweseli każdego

                                                      Babka ziemniaczana Przepis 27115

                                                      Babka ziemniaczana

                                                      Podlaski specjał

                                                      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

                                                      Kanapki ze smażoną makrelą

                                                      Idealne na śniadanie lub kolację

                                                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

                                                      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

                                                      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

                                                      tvnpix