zamknij

Hamburger wołowy Kingi Paruzel

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Kinga Paruzel
Autor przepisu:
Amerykański hamburger przysmakiem każdego mężczyzny!
Ugotowałem to!246
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
173komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Hamburger wołowy Kingi Paruzel
Autor: 3tv/kulinarni.pl Hamburger wołowy Kingi Paruzel

Składniki

  • 400 g antrykotu wołowego
  • do smaku sól morska
  • 2 bułki pszenne
  • do posmarowania majonez domowy
  • kilka korniszonów
  • 1 duży pomidor
  • 4 liście świeżej sałaty
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 czerwona cebula
  • 150 ml ketchupu domowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 spora szalotka
  • do smaku pieprz
0
316

Sposób przygotowania:

Mięso zmiel w maszynce razem z szalotką. Dopraw solą, pieprzem i sosem Worcestershire oraz musztardą Dijon. Ugniataj przez chwilę z odrobiną zimnej wody, w celu zawiązania włókien kolagenowych. Uformuj burgery.

Cebulę pokrój w talarki, wrzuć na rozgrzany olej, posyp cukrem i smaż aż lekko zbrązowieje. Pod koniec dodaj odrobinę octu.

Na oleju usmaż burgery (z każdej strony po ok 3-4 min.)

Bułkę przectnij na pół i podpiekaj chwilę w piekarniku. Usmażonego burgera ułóż na podpieczonej bułce, dodaj pokrojone w talarki  korniszony, ketchup, plastry świeżych pomidorów, liście sałaty. Przykryj wierzchnią bułką posmarowaną majonezem.

Zainspiruj nas

Komentarze (173)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Strasznie wiejsko, kiepska wymowa i to "robienie dla męża", "każdy facet, mięcho uwielbia" - Pani Domu

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      "Mięso zmiel w maszynce razem z szalotką". Dlaczego na filmie szalotka dodana jest do zmielonego mięsa?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a cebule po usmazeniu wyrzuc. bo przepis nie zaklada jak widac jej uzycia do czegokolwiek -_-

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Autorka najwyraźniej przeoczyła dodanie karmelizowanej cebuli do hamburgera, ale polecam zastanowić się chwilę i dojść do tego prostego wniosku drogą dedukcji :) Pozdrawiam.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  3-4 minuty z każdej strony!!!? To wiór wyjdzie.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      taki z lasu?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Wyszło pyszne. Sosu worcestair nie miałam i nie użyłam :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              sos jaki?? łuczester??? o czym ona gada?????

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jak nie wiesz to sie nie odzywaj, bo się takim czymś trochę ośmieszasz

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość
                                      • ~Gość:
                                      • jak nie wiesz to sie nie odzywaj, bo się takim czymś trochę ośmieszasz
                                      • rozwiń

                                      specjalisto, przedmówca miał rację. żaden łuczester tylko "łuste"
                                      ciocia wikipedia zaprasza.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          normalnie straszne , i ...jeszcze ktos kase na to wyklada ....

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              jeśli tabasco to tylko to popularne czerwone ale jeszcze lepszy jest sos sojowy kikkoman develey. Ten produkt jest genialny, udoskonala mnóstwo dań :)

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  sałata do hamburgera? czemu nie, ja zastępuje typowe składniki jak największą ilością warzyw i na przykład grillowaną pierś z kurczaka, można przeróżnie kombinować wedle swoich widzi mi się ;) A i mój mały sekret dodaję odrobinę kropli tabasco develey

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Odrobina kropli. Nieźle

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                                          Przepis 22

                                                          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                                          Podany na delikatnym puree

                                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                          Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                          Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                          Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                                          Orzechowy gangster z Bronxu

                                                          Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                                          Champion cyklistów Przepis 15

                                                          Champion cyklistów

                                                          Niebanalna szarlotka

                                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                                          Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                                          Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                                          Przepis 14

                                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                                          Ogień w gardle!

                                                          Puszyste ego Przepis 13

                                                          Puszyste ego

                                                          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                                          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

                                                          Chleb z płatkami owsianymi

                                                          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

                                                          tvnpix