zamknij

Hamburger wołowy Kingi Paruzel

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia amerykańska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Kinga Paruzel
Autor przepisu:
Amerykański hamburger przysmakiem każdego mężczyzny!
Ugotowałem to!246
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
173komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Hamburger wołowy Kingi Paruzel
Autor: 3tv/kulinarni.pl Hamburger wołowy Kingi Paruzel

Składniki

  • 400 g antrykotu wołowego
  • do smaku sól morska
  • 2 bułki pszenne
  • do posmarowania majonez domowy
  • kilka korniszonów
  • 1 duży pomidor
  • 4 liście świeżej sałaty
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka oleju do smażenia
  • 1 czerwona cebula
  • 150 ml ketchupu domowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 1 spora szalotka
  • do smaku pieprz
0
316

Sposób przygotowania:

Mięso zmiel w maszynce razem z szalotką. Dopraw solą, pieprzem i sosem Worcestershire oraz musztardą Dijon. Ugniataj przez chwilę z odrobiną zimnej wody, w celu zawiązania włókien kolagenowych. Uformuj burgery.

Cebulę pokrój w talarki, wrzuć na rozgrzany olej, posyp cukrem i smaż aż lekko zbrązowieje. Pod koniec dodaj odrobinę octu.

Na oleju usmaż burgery (z każdej strony po ok 3-4 min.)

Bułkę przectnij na pół i podpiekaj chwilę w piekarniku. Usmażonego burgera ułóż na podpieczonej bułce, dodaj pokrojone w talarki  korniszony, ketchup, plastry świeżych pomidorów, liście sałaty. Przykryj wierzchnią bułką posmarowaną majonezem.

Zainspiruj nas

Komentarze (173)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Strasznie wiejsko, kiepska wymowa i to "robienie dla męża", "każdy facet, mięcho uwielbia" - Pani Domu

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      "Mięso zmiel w maszynce razem z szalotką". Dlaczego na filmie szalotka dodana jest do zmielonego mięsa?

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a cebule po usmazeniu wyrzuc. bo przepis nie zaklada jak widac jej uzycia do czegokolwiek -_-

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Autorka najwyraźniej przeoczyła dodanie karmelizowanej cebuli do hamburgera, ale polecam zastanowić się chwilę i dojść do tego prostego wniosku drogą dedukcji :) Pozdrawiam.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  3-4 minuty z każdej strony!!!? To wiór wyjdzie.

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      taki z lasu?

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Wyszło pyszne. Sosu worcestair nie miałam i nie użyłam :)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              sos jaki?? łuczester??? o czym ona gada?????

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  jak nie wiesz to sie nie odzywaj, bo się takim czymś trochę ośmieszasz

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość
                                      • ~Gość:
                                      • jak nie wiesz to sie nie odzywaj, bo się takim czymś trochę ośmieszasz
                                      • rozwiń

                                      specjalisto, przedmówca miał rację. żaden łuczester tylko "łuste"
                                      ciocia wikipedia zaprasza.

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          normalnie straszne , i ...jeszcze ktos kase na to wyklada ....

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              jeśli tabasco to tylko to popularne czerwone ale jeszcze lepszy jest sos sojowy kikkoman develey. Ten produkt jest genialny, udoskonala mnóstwo dań :)

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  ~Gość

                                                  sałata do hamburgera? czemu nie, ja zastępuje typowe składniki jak największą ilością warzyw i na przykład grillowaną pierś z kurczaka, można przeróżnie kombinować wedle swoich widzi mi się ;) A i mój mały sekret dodaję odrobinę kropli tabasco develey

                                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                      0
                                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                        0
                                                      • zgłoś naruszenie
                                                      ~Gość

                                                      Odrobina kropli. Nieźle

                                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                          0
                                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                            0
                                                          • zgłoś naruszenie
                                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                                          Pomoc | Zasady forum
                                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                          Zobacz również

                                                          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

                                                          Knedle ze śliwkami

                                                          Przepis na słodki obiad

                                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

                                                          Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

                                                          Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

                                                          Śledzie Kasi Klich
                                                          Przepis 34

                                                          Śledzie Kasi Klich

                                                          Śledź o korzennym posmaku

                                                          Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

                                                          Pomidorki z karmelem i lodami

                                                          Deserowa wersja pomidora

                                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                                          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                                          Sałatka z marynowanymi grzybami

                                                          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                                          Atletyczny kurczak Przepis 20

                                                          Atletyczny kurczak

                                                          Pomysł na lekkie drugie danie

                                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                                          Przepis 66

                                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                                          tvnpix