zamknij

Harira by Joseph Seeletso

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia afrykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Odrobina Afryki w twojej kuchni
Ugotowałem to!13
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Harira by Joseph Seeletso
Harira by Joseph Seeletso

Składniki

  • 1 kg różnych części kurczaka
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 2,5 cm korzenia imbiru
  • 12 nitek szafranu
  • 100 ml oliwy
  • 10 dag ryżu
  • 10 dag soczewicy
  • szczypta  pieprzu
  • 1 kg pomidorów z puszki
  • 1/2 kg  cebuli
  • 20 dag cieciorki
  • 1,75 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • odrobina kolendry
  • odrobina pietruszki
  • szczypta soli
0
10

Sposób przygotowania:

  • Namocz cieciorkę przez noc w dużej ilości wody.
  • Następnego dnia odcedź i zagotuj w świeżej wodzie. Odcedź ponownie.
  • Nalej jeszcze raz świeżej wody 2,5 cm powyżej fasoli  i gotuj na małym ogniu przez około 1 h. Sprawdzaj poziom wody i uzupełniaj, jeżeli będzie poniżej fasoli.
  • Spróbuj, czy cieciorka się ugotowała. Na zewnątrz powinna być chrupiąca a w środku miękka. Odcedź.
  • Namocz szafran w połowie miseczki ciepłej wody.
  • W dużym garnku podgrzej olej i podsmaż kawałki kurczaka z każdej strony. W osobnym naczyniu podsmaż cebulę na oliwie aż zmięknie i się zarumieni.
  • Dodaj czosnek i gotuj przez 1 minutę. Dodaj kurczaka, wlej bulion, ocet i litr wody. Gotuj kurczaka przez 10 minut na niedużym ogniu następnie wyciągnij na deskę do krojenia.
  • Do wywaru wrzuć soczewicę i pomidory i gotuj przez 20 minut, następnie dodaj ryż i gotuj aż całość zmięknie. Dodaj ciecierzycę.
  • Mięso z kurczaka wrzuć do wywaru, dodaj szafran wraz z wodą po namoczeniu. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zetrzyj imbir na tarce. Posiekaj drobno nać pietruszki i kolendrę.
  • Wyciśnij sok z cytryny. Ściągnij garnek z ognia, dodaj pietruszkę, kolendrę, sok z cytryny i 6 łyżek oliwy z oliwek.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Truskawkowe Ciastko
Truskawkowe Ciastko

niezłe :-)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

      Kotleciki z brzoskwiniami

      Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Kaczka pływaczka Przepis 30

      Kaczka pływaczka

      Kaczka i ziemniaki na słodko

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      tvnpix