zamknij

Harira by Joseph Seeletso

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia afrykańska Kuchnia | 4 Ilość porcji
Odrobina Afryki w twojej kuchni
Ugotowałem to!13
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Harira by Joseph Seeletso
Harira by Joseph Seeletso

Składniki

  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • szczypta  pieprzu
  • 1 kg różnych części kurczaka
  • 2,5 cm korzenia imbiru
  • 12 nitek szafranu
  • 100 ml oliwy
  • 10 dag ryżu
  • 10 dag soczewicy
  • 20 dag cieciorki
  • 1/2 kg  cebuli
  • 1 kg pomidorów z puszki
  • 1,75 ml bulionu z kurczaka
  • 2 łyżki białego octu winnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cytryna
  • odrobina kolendry
  • odrobina pietruszki
  • szczypta soli
0
10

Sposób przygotowania:

  • Namocz cieciorkę przez noc w dużej ilości wody.
  • Następnego dnia odcedź i zagotuj w świeżej wodzie. Odcedź ponownie.
  • Nalej jeszcze raz świeżej wody 2,5 cm powyżej fasoli  i gotuj na małym ogniu przez około 1 h. Sprawdzaj poziom wody i uzupełniaj, jeżeli będzie poniżej fasoli.
  • Spróbuj, czy cieciorka się ugotowała. Na zewnątrz powinna być chrupiąca a w środku miękka. Odcedź.
  • Namocz szafran w połowie miseczki ciepłej wody.
  • W dużym garnku podgrzej olej i podsmaż kawałki kurczaka z każdej strony. W osobnym naczyniu podsmaż cebulę na oliwie aż zmięknie i się zarumieni.
  • Dodaj czosnek i gotuj przez 1 minutę. Dodaj kurczaka, wlej bulion, ocet i litr wody. Gotuj kurczaka przez 10 minut na niedużym ogniu następnie wyciągnij na deskę do krojenia.
  • Do wywaru wrzuć soczewicę i pomidory i gotuj przez 20 minut, następnie dodaj ryż i gotuj aż całość zmięknie. Dodaj ciecierzycę.
  • Mięso z kurczaka wrzuć do wywaru, dodaj szafran wraz z wodą po namoczeniu. Gotuj przez 5 minut. Dopraw solą i pieprzem.
  • Zetrzyj imbir na tarce. Posiekaj drobno nać pietruszki i kolendrę.
  • Wyciśnij sok z cytryny. Ściągnij garnek z ognia, dodaj pietruszkę, kolendrę, sok z cytryny i 6 łyżek oliwy z oliwek.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Truskawkowe Ciastko
Truskawkowe Ciastko

niezłe :-)

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Atletyczny kurczak Przepis 20

      Atletyczny kurczak

      Pomysł na lekkie drugie danie

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

      Kanapki ze smażoną makrelą

      Idealne na śniadanie lub kolację

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Corpus delicti końca lata Przepis 211

      Corpus delicti końca lata

      Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      tvnpix