zamknij

Hummus z orzechami i kalarepą

Przepis

przekąska Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia żydowska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Przekąska na imprezę w bliskowschodnim stylu
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Beata ŚniechowskaHummus z orzechami i kalarepą

Składniki

  • 40 g ziaren sezamu
  • 220 g ciecierzycy z puszki (odsączonej z zalewy)
  • 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny
  •  sól morska, pieprz
  • 1/3 szklanki zimnej, niegazowanej wody
  • 1 kalarepa
  • 50 g orzechów laskowych
0
0
  • Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem. Wysyp orzechy laskowe bezpośrednio na papier do pieczenia i włóż blachę na ok. 5 minut do piekarnika. Po tym czasie wystudź orzechy, przesyp na bawełnianą ściereczkę, potrzyj materiałem o orzechy i ściągnij z nich podprażoną skórkę. Orzechy laskowe posiekaj na mniejsze kawałki.
  • Ziarna sezamu upraż na suchej, teflonowej patelni aż delikatnie się przyrumienią. Uprażony sezam ostudź a następnie zmiel za pomocą ręcznego blendera. Dodaj oliwę, sok z cytryny, czosnek, sól i ponownie miksuj na jednolitą masę. Następnie do masy sezamowej dodaj małymi porcjami ciecierzycę (cały czas miksując).
  • A teraz „najfajniejsza” rzecz. Na koniec powoli wlewaj zimną wodę (cały czas miksując) i patrz jak Twoja pasta jaśnieje i przeobraża się w cudowny hummus.
  • Kalarepę pokrój na bardzo cienkie plasterki. Najlepiej na mandolinie lub maszynie do krojenia. Na każdy plaster kalarepy nałóż porcję hummusu, posyp siekanymi orzechami laskowymi i dopraw solą, pieprzem i skrop oliwą extra vergine. Plastry kalarepy złóż na pół i układamy na talerzu.
  • Gotowe! Smacznego.

Przepis pochodzi z bloga www.beatasniechowska.pl

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

Włoska potrawa w polskim wydaniu

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

Kanapki ze smażoną makrelą

Idealne na śniadanie lub kolację

Chleb orzechowy Przepis 112

Chleb orzechowy

Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Przepyszna zupa — do wypróbowania!

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

Pomidorki z karmelem i lodami

Deserowa wersja pomidora

Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

Burgery z musztardą i boczkiem

W klimacie amerykańskiego baru

tvnpix