zamknij

Jaja na szpinaku

Przepis

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szpinak Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
dagmara_daga_stawiarska
Autor przepisu:
z parmezanem
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: dagmara_daga_stawiarskaJaja na szpinaku

Składniki

  • 250 ml śmietanki
  • 4 jaja
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta pieprzu
  • szczypta soli
  • 50 g masła solonego
  • 1 kg szpinaku - liście
  • 3 łyżki startego parmezanu
0
1

Sposób przygotowania:

  • Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
  • Oderwij łodygi ze szpinaku, liście umyj i grubo pokrój.
  • Na patelni rozpuść masło, wrzuć liście szpinaku i smaż, aż zwiotczeje.
  • Odcedź szpinak w durszlaku i zachowaj powstały sos.
  • Ułóż szpinak w żaroodpornym natłuszczonym masłem naczyniu.
  • Polej wszystko śmietanką i wbij w zagłębienia jajka.
  • Zebrany sos ze szpinaku podgrzej na patelni i zredukuj, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przelej do naczynia ze szpinakiem.
  • Posyp całość parmezanem i zapiekaj przez 15-20 minut.
Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix