zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Jajka pieczone na szczawiu i szczawiem faszerowane

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comJajka pieczone na szczawiu i szczawiem faszerowane

Składniki

  • 4 jajka
  • 300 g szczawiu
  • garść słonecznika łuskanego
  • 30 g pecorino
  • 2 łyżki masła klasycznego Lurpak
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • ok. 1 łyżka soli
0
6

Sposób przygotowania:

  • 2/3 szczawiu siekamy grubiej i mieszamy z łyżką roztopionego masła i solą.
  • Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika; dodajemy szczaw i przesmażamy kilka chwil, aż szczaw zmieni barwę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem i przekładamy szczaw Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyciągamy żółtka.
  • Ser ścieramy na drobnej tarce i połowę dodajemy do żółtek i reszty posiekanego szczawiu. Dodajemy łyżkę masła i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy białka i układamy do formy na podsmażony szczaw.
  • Posypujemy resztą startego sera i zapiekamy 15 minut w 220 stopniach

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
kochanyptysiu

Wielki plus za wykorzystanie szczawiu.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

      Kociołek łososiowo-pomidorowy

      Przepyszna zupa — do wypróbowania!

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
      Przepis 22

      Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

      Podany na delikatnym puree

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      tvnpix