zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Jajka pieczone na szczawiu i szczawiem faszerowane

Przepis konkursowy

śniadanie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | warzywa Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 4 Ilość porcji
przepisycom
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: przepisy.comJajka pieczone na szczawiu i szczawiem faszerowane

Składniki

  • 4 jajka
  • 300 g szczawiu
  • garść słonecznika łuskanego
  • 30 g pecorino
  • 2 łyżki masła klasycznego Lurpak
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • ok. 1 łyżka soli
0
6

Sposób przygotowania:

  • 2/3 szczawiu siekamy grubiej i mieszamy z łyżką roztopionego masła i solą.
  • Na suchej patelni prażymy ziarna słonecznika; dodajemy szczaw i przesmażamy kilka chwil, aż szczaw zmieni barwę. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.
  • Formę do pieczenia smarujemy masłem i przekładamy szczaw Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy wzdłuż na połówki. Wyciągamy żółtka.
  • Ser ścieramy na drobnej tarce i połowę dodajemy do żółtek i reszty posiekanego szczawiu. Dodajemy łyżkę masła i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem. Farszem nadziewamy białka i układamy do formy na podsmażony szczaw.
  • Posypujemy resztą startego sera i zapiekamy 15 minut w 220 stopniach

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
kochanyptysiu

Wielki plus za wykorzystanie szczawiu.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Tatar ze śledzia
      Przepis 13

      Tatar ze śledzia

      Rybna poezja na kromce pumpernikla

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

      Kopytka Piotra Kucharskiego

      Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

      Champion cyklistów Przepis 16

      Champion cyklistów

      Niebanalna szarlotka

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

      Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

      Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      tvnpix