zamknij

Kanapka z indykiem i awokado

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kanapka z bazyliowym majonezem od MEAT LOVE
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kanapka z indykiem i awokado
Autor: M.Kwasek / M.Dudko / R.Wiącek / J.Kloskowski Kanapka z indykiem i awokado

Składniki

  • Do  mięsa:
  • 2 garści poszatkowanej czerwonej cebuli
  • 1 cytryna pokrojona w plastry
  • 2 bujna gałązka rozmarynu połamanego na mniejsze części
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 1 łyżka zmielonej gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 łyżka grubozmielonych ziaren czarnego pieprzu
  • 1 awokado
  • 250 g suszonych na słońcu pomidorów w oliwie z oliwek
  • 1,5 - 2 kg  całej piersi indyczej
  • Do majonezu:
  • 1 żółtko
  • 0,5-0,7 oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1/2 łyżeczki białego cukru
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki octu winnego
  • 1 pęczek bazylii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna (skórka)
0
5

Sposób przygotowania:

  • Pierś indyka zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz natrzyj mieszanką masła, soli i pieprzu.
  • Do środka włóż 3 ząbki czosnku pocięte w plasterki, jedna gałązkę rozmarynu, dwa plasterki cytryny, na zewnątrz również obłóż pierś kilkoma plasterkami cytryny.
  • Na blasze do do pieczenia rozłóż cebule, pozostałe plasterki cytryny, ząbki czosnku oraz kawałki gałązek rozmarynu.
  • Wstaw mięso do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie zredukuj temperaturę do 165 stopni C, podlej mięso wodą i piecz przez kolejne 30-45 min. Wyjmij, odstaw na 20 minut i pokrój na plasterki.
  • Następnie przygotuj majonez bazyliowy. Wykorzystaj do tego zwykły majonez lub stwórz go samodzielnie. Żółtko, sok z cytryny, musztardę, cukier, pieprz i ocet winny wymieszaj mikserem. Bardzo powoli, cienką stróżką dodawaj oliwę do osiągnięcia emulsji. Majonez jest gotowy jak osiągnie "sztywną" konsystencje.
  • Do gotowego majonezu dodaj zmiksowaną, świeżą bazylię wraz z ząbkiem czosnku i skórką otartą z jednej cytryny - mamy wtedy majonez bazyliowy. Majonez możesz przekształcać według potrzeb. Możesz dodać dowolny ulubiony dodatek: ostry sos, zielony pieprz, pesto itd.
  • Przekrój pieczywo na pół, na posmarowanej majonezem połówce ułóż pokrojonego w cienkie plastry indyka, plasterki awokado (skrop je odrobiną cytryny i oprósz świeżo zmielonym pieprzem) i pocięte w paski suszone pomidory.
  • Całość można dodatkowo grubo posmarować majonezem i przykryć druga połowką pieczywa. Gotowe!

 

Autor: Meat Love

 

Zobacz również poradę "Jak kupować mięso":

Jak kupować mięso?
Autor: M.Kwasek / M.Dudko / R.Wiącek / J.Kloskowski Jak kupować mięso?

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mięso pieczone wg tego przepisu jest kompletnie bez smaku :(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      sam jestes bez smaku ;) chyba nie jadles kanapek w meat love

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Babka ziemniaczana Przepis 27117

          Babka ziemniaczana

          Podlaski specjał

          Atletyczny kurczak Przepis 20

          Atletyczny kurczak

          Pomysł na lekkie drugie danie

          Zupa tajska Kasi Klich
          Przepis 14

          Zupa tajska Kasi Klich

          Ogień w gardle!

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Knedle ze śliwkami Przepis 1262

          Knedle ze śliwkami

          Przepis na słodki obiad

          Carpaccio z buraków Kasi Klich
          Przepis 66

          Carpaccio z buraków Kasi Klich

          Wytworna wersja pospolitego warzywa

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

          Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

          Takie ciasto rozweseli każdego

          Deser z mrożonych truskawek Przepis 17

          Deser z mrożonych truskawek

          Truskawkowe szaleństwo na poprawę nastroju

          tvnpix