zamknij

Kanapka z indykiem i awokado

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kanapka z bazyliowym majonezem od MEAT LOVE
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kanapka z indykiem i awokado
Autor: M.Kwasek / M.Dudko / R.Wiącek / J.Kloskowski Kanapka z indykiem i awokado

Składniki

  • Do  mięsa:
  • 250 g suszonych na słońcu pomidorów w oliwie z oliwek
  • 1 awokado
  • 1 łyżka grubozmielonych ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka zmielonej gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 bujna gałązka rozmarynu połamanego na mniejsze części
  • 1 cytryna pokrojona w plastry
  • 2 garści poszatkowanej czerwonej cebuli
  • 1,5 - 2 kg  całej piersi indyczej
  • Do majonezu:
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki białego cukru
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5-0,7 oleju rzepakowego
  • 1 cytryna (skórka)
0
5

Sposób przygotowania:

  • Pierś indyka zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz natrzyj mieszanką masła, soli i pieprzu.
  • Do środka włóż 3 ząbki czosnku pocięte w plasterki, jedna gałązkę rozmarynu, dwa plasterki cytryny, na zewnątrz również obłóż pierś kilkoma plasterkami cytryny.
  • Na blasze do do pieczenia rozłóż cebule, pozostałe plasterki cytryny, ząbki czosnku oraz kawałki gałązek rozmarynu.
  • Wstaw mięso do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie zredukuj temperaturę do 165 stopni C, podlej mięso wodą i piecz przez kolejne 30-45 min. Wyjmij, odstaw na 20 minut i pokrój na plasterki.
  • Następnie przygotuj majonez bazyliowy. Wykorzystaj do tego zwykły majonez lub stwórz go samodzielnie. Żółtko, sok z cytryny, musztardę, cukier, pieprz i ocet winny wymieszaj mikserem. Bardzo powoli, cienką stróżką dodawaj oliwę do osiągnięcia emulsji. Majonez jest gotowy jak osiągnie "sztywną" konsystencje.
  • Do gotowego majonezu dodaj zmiksowaną, świeżą bazylię wraz z ząbkiem czosnku i skórką otartą z jednej cytryny - mamy wtedy majonez bazyliowy. Majonez możesz przekształcać według potrzeb. Możesz dodać dowolny ulubiony dodatek: ostry sos, zielony pieprz, pesto itd.
  • Przekrój pieczywo na pół, na posmarowanej majonezem połówce ułóż pokrojonego w cienkie plastry indyka, plasterki awokado (skrop je odrobiną cytryny i oprósz świeżo zmielonym pieprzem) i pocięte w paski suszone pomidory.
  • Całość można dodatkowo grubo posmarować majonezem i przykryć druga połowką pieczywa. Gotowe!

 

Autor: Meat Love

 

Zobacz również poradę "Jak kupować mięso":

Jak kupować mięso?
Autor: M.Kwasek / M.Dudko / R.Wiącek / J.Kloskowski Jak kupować mięso?

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mięso pieczone wg tego przepisu jest kompletnie bez smaku :(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      sam jestes bez smaku ;) chyba nie jadles kanapek w meat love

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          tvnpix