zamknij

Kanapka z indykiem i awokado

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | powyżej 3 godz. Czas przygotowania | drób Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Kanapka z bazyliowym majonezem od MEAT LOVE
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kanapka z indykiem i awokado
Autor: M.Kwasek / M.Dudko / R.Wiącek / J.Kloskowski Kanapka z indykiem i awokado

Składniki

  • Do  mięsa:
  • 250 g suszonych na słońcu pomidorów w oliwie z oliwek
  • 1 awokado
  • 1 łyżka grubozmielonych ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżka zmielonej gruboziarnistej soli morskiej
  • 1 łyżka miękkiego masła
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 bujna gałązka rozmarynu połamanego na mniejsze części
  • 1 cytryna pokrojona w plastry
  • 2 garści poszatkowanej czerwonej cebuli
  • 1,5 - 2 kg  całej piersi indyczej
  • Do majonezu:
  • 1 żółtko
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek bazylii
  • opcjonalnie 1/2 łyżeczki octu winnego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki białego cukru
  • 1/2 cytryny (sok)
  • 1 łyżka musztardy
  • 0,5-0,7 oleju rzepakowego
  • 1 cytryna (skórka)
0
5

Sposób przygotowania:

  • Pierś indyka zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz natrzyj mieszanką masła, soli i pieprzu.
  • Do środka włóż 3 ząbki czosnku pocięte w plasterki, jedna gałązkę rozmarynu, dwa plasterki cytryny, na zewnątrz również obłóż pierś kilkoma plasterkami cytryny.
  • Na blasze do do pieczenia rozłóż cebule, pozostałe plasterki cytryny, ząbki czosnku oraz kawałki gałązek rozmarynu.
  • Wstaw mięso do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez 15 minut, następnie zredukuj temperaturę do 165 stopni C, podlej mięso wodą i piecz przez kolejne 30-45 min. Wyjmij, odstaw na 20 minut i pokrój na plasterki.
  • Następnie przygotuj majonez bazyliowy. Wykorzystaj do tego zwykły majonez lub stwórz go samodzielnie. Żółtko, sok z cytryny, musztardę, cukier, pieprz i ocet winny wymieszaj mikserem. Bardzo powoli, cienką stróżką dodawaj oliwę do osiągnięcia emulsji. Majonez jest gotowy jak osiągnie "sztywną" konsystencje.
  • Do gotowego majonezu dodaj zmiksowaną, świeżą bazylię wraz z ząbkiem czosnku i skórką otartą z jednej cytryny - mamy wtedy majonez bazyliowy. Majonez możesz przekształcać według potrzeb. Możesz dodać dowolny ulubiony dodatek: ostry sos, zielony pieprz, pesto itd.
  • Przekrój pieczywo na pół, na posmarowanej majonezem połówce ułóż pokrojonego w cienkie plastry indyka, plasterki awokado (skrop je odrobiną cytryny i oprósz świeżo zmielonym pieprzem) i pocięte w paski suszone pomidory.
  • Całość można dodatkowo grubo posmarować majonezem i przykryć druga połowką pieczywa. Gotowe!

 

Autor: Meat Love

 

Zobacz również poradę "Jak kupować mięso":

Jak kupować mięso?
Autor: M.Kwasek / M.Dudko / R.Wiącek / J.Kloskowski Jak kupować mięso?

 

 

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Mięso pieczone wg tego przepisu jest kompletnie bez smaku :(

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      sam jestes bez smaku ;) chyba nie jadles kanapek w meat love

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką Przepis 10

          Sztuka mięsa z ziemniaczkami i marchewką

          Wołowina z pysznymi ziemniakami i sosem

          Corpus delicti końca lata Przepis 211

          Corpus delicti końca lata

          Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Champion cyklistów Przepis 15

          Champion cyklistów

          Niebanalna szarlotka

          Chleb orzechowy Przepis 112

          Chleb orzechowy

          Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

          Bruschetta z fasolą
          Przepis 12

          Bruschetta z fasolą

          Specjalność Włochów na przystawkę

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
          Przepis 22

          Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

          Podany na delikatnym puree

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          tvnpix