zamknij

Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

Przepis

przystawka Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ryby Główny składnik | 50 zł Koszt przygotowania | kuchnia polska Kuchnia | 2 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Klasyka na twoim stole
Ugotowałem to!27
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
Śledzie Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 kg buraków
  • 1 kg dużych ziemniaków
  • 500 g solonych śledzi
  • 1 szklanka mleka
  • 2 cebule
  • 6 ogórków konserwowych
  • 2 duże kwaśne jabłka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1-2 łyżki octu
  • 500 ml śmietany 18%
  • 3-4 łyżki majonezu
  • szczypta pieprzu
0
13

Sposób przygotowania:

Śledzie namocz w mleku na około 2 godziny. Po tym czasie śledzie wyjmij z mleka, osusz, pokrój na niewielkie kawałki, skrop octem i przypraw białym pieprzem. Odstaw. Cebulę, ogórki i jabłko pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj ze śmietaną i majonezem. Dopraw cukrem do smaku. Dodaj śledzie, wymieszaj, wstaw do lodówki na 2-3 godziny do schłodzenia. W tym czasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C. Ziemniaki i buraki dokładnie wyszoruj i zawiń w folię aluminiową. Ułóż na blasze do pieczenia, wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz około 1 godzinę.


Ziemniaki i buraki obierz ze skórki, pokrój na kawałki i podawaj ze śledziem.

Więcej na stronie programu "Dzień Dobry TVN"

Zainspiruj nas

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Śledź w śmietanie zawsze spoko

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Uwielbiam śledziki, w tym roku robiłam sałatkę śledziową z cykorią, ziemniakami i sosem jogurtowym (,kuchnia lidla,), polecam.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          Pomoc | Zasady forum
          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

          Zobacz również

          Kanapki ze smażoną makrelą Przepis 150

          Kanapki ze smażoną makrelą

          Idealne na śniadanie lub kolację

          Chleb z płatkami owsianymi Przepis 172

          Chleb z płatkami owsianymi

          Zrób piekarnię w swoim domu. To naprawdę nie jest trudne!

          Szaszłyki wyborne Przepis 59

          Szaszłyki wyborne

          Nie tylko na sezon grillowy

          Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

          Sałatka z marynowanymi grzybami

          Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików Przepis 80

          Wrobiona cielęcina osadzona na talerzu z gangiem borowików

          Klasyczne połączenie grzybów i mięsa

          Kaczka pływaczka Przepis 30

          Kaczka pływaczka

          Kaczka i ziemniaki na słodko

          Gulasz z kopytkami Przepis 197

          Gulasz z kopytkami

          Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

          Grillowany ser halloumi Przepis 41

          Grillowany ser halloumi

          Najlepszy podany z figami i orzechami

          tvnpix