zamknij

Knedle ze śliwkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Przepis na słodki obiad
Ugotowałem to!126
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
57komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaKnedle ze śliwkami

Składniki

  • 1 kg śliwek (zimą mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukier
  • 200 g bułka tarta
  • 2 łyżki masło
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szt jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka cynamon
0
84

Sposób przygotowania:

  • Jeśli używasz świeżych śliwek, to usuń z nich pestki i przekrój owoce na połówki.
  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę.
  • Dodaj mąkę, jajka i sól i szybko wymieszaj ciasto, starając się go nie ugniatać.
  • Z ciasta odrywaj kawałki, spłaszcz w rękach, na środek każdego nałóż połówkę śliwki i zlep dokładnie brzegi.
  • Utocz przez chwilę w rękach, aby nadać okrągły kształt.
  • Gotuj we wrącej wodzie około 5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawaj z ulubionym dodatkiem: masło, bułka tarta, cukier, cynamon.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (57)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Gdzie wyłączyć TA MUZYKE!!!!!!

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      ja robie knedle bez jajek i sa miekkie ,

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Polecam ten przepis na knedle bo lepszego nie znajdziecie nigdzie.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Rewelacyjny przepis. Najlepsze knedle jakie kiedykolwiek jadłam.

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ANARISA

                  wyszły idealne :) ciasto delikatne, pychota!!! wszystkie zjedzone

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      pychotka palce lizac przepis swietny

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ciepłe ziemniaki trzeba przeciskać?

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość
                              • ~Gość:
                              • ciepłe ziemniaki trzeba przeciskać?

                              Podpisuję się pod pytaniem....

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość
                                  • ~Gość:
                                  • ciepłe ziemniaki trzeba przeciskać?

                                  przepuscic cieple ziemniaki i pozostawic do lekkiego przestudzenia.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      są świetne!POLECAM!!!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          tvnpix