zamknij

Knedle ze śliwkami

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | owoce Główny składnik | 10 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Przepis na słodki obiad
Ugotowałem to!126
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
62komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Studioo Małgorzata KujdaKnedle ze śliwkami

Składniki

  • 1 kg śliwek (zimą mogą być mrożone)
  • 2 łyżki cukier
  • 200 g bułka tarta
  • 2 łyżki masło
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 szt jajka
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 łyżeczka cynamon
0
84

Sposób przygotowania:

  • Jeśli używasz świeżych śliwek, to usuń z nich pestki i przekrój owoce na połówki.
  • Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie. Następnie przepuść przez praskę.
  • Dodaj mąkę, jajka i sól i szybko wymieszaj ciasto, starając się go nie ugniatać.
  • Z ciasta odrywaj kawałki, spłaszcz w rękach, na środek każdego nałóż połówkę śliwki i zlep dokładnie brzegi.
  • Utocz przez chwilę w rękach, aby nadać okrągły kształt.
  • Gotuj we wrącej wodzie około 5 min od chwili wypłynięcia na powierzchnię.
  • Podawaj z ulubionym dodatkiem: masło, bułka tarta, cukier, cynamon.

 

Zainspiruj nas

Komentarze (62)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Chciałbym być...... Marynarzem !

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Można dodać łyżeczkę cukru do środka ze śliwkami

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          wazeliniarze nie podniecajcie sie to jest miernota.rodem z tvn

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              masz jakieś kompleksy chyba, może warto się odprężyć i ich pozbyć

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Gdzie wyłączyć TA MUZYKE!!!!!!

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Jest taki malutki guziczek w prawym dolnym rogu komputera albo dwie pionowe kreseczki ktore znaczą że włączasz pauzę

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          ja robie knedle bez jajek i sa miekkie ,

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Polecam ten przepis na knedle bo lepszego nie znajdziecie nigdzie.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Rewelacyjny przepis. Najlepsze knedle jakie kiedykolwiek jadłam.

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ANARISA

                                      wyszły idealne :) ciasto delikatne, pychota!!! wszystkie zjedzone

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          Więcej komentarzy - rozwiń
                                          Pomoc | Zasady forum
                                          Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                          Zobacz również

                                          Zupa tajska Kasi Klich
                                          Przepis 14

                                          Zupa tajska Kasi Klich

                                          Ogień w gardle!

                                          Puszyste ego Przepis 13

                                          Puszyste ego

                                          Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

                                          Bruschetta z fasolą
                                          Przepis 12

                                          Bruschetta z fasolą

                                          Specjalność Włochów na przystawkę

                                          Harira by Joseph Seeletso
                                          Przepis 61

                                          Harira by Joseph Seeletso

                                          Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                          Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                          Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                          Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

                                          Chrupiące płatki owsiane

                                          Pyszne i proste śniadanie

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                          Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                          Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich
                                          Przepis 66

                                          Carpaccio z buraków Kasi Klich

                                          Wytworna wersja pospolitego warzywa

                                          tvnpix