zamknij

Kofty wołowe z soczewicą w sosie tandoori masala

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wołowina Główny składnik | 30 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 3 Ilość porcji
Indyjska wersja pysznych klopsików
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
brakkomentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Kamil Piklikiewicz/East News/Dzień Dobry TVNKofty wołowe

Składniki

  • 1 puszka soczewicy
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 400 g chudej wołowiny mielonej
  • 3 duże pomidory
  •  imbir wielkości kciuka, obrany
  • 2 szalotki
  • 1 papryczka chili
  • 1 pęczek kolendry świeżej
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki pasty tandoori masala
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  •  jogurt naturalny
  •  sól, pieprz
  •  olej do smażenia
0
0
  • Wsyp do miski soczewicę odsączoną na sitku, dopraw solą, pieprzem i mieszanką garam masala, dodaj mięso mielone, wymieszaj i porządnie wygnieć.
  • Formuj kulki i smaż na patelni na łyżce oliwy, przewróć, kiedy się zrumienią. Do blendera wrzuć pomidory, imbir, szalotki obrane ze skóry, chili, 1/2 pęczka kolendry, kurkumę, miód, pastę tandoori masala i mleko kokosowe. Zmiksuj na gładką masę i wlej na patelnię, na której smaży się mięso.
  • Gotuj przez chwilę na małym ogniu. Podaj udekorowane kolendrą i jogurtem z ryżem jaśminowym.

Przepis pochodzi z Dzień Dobry TVN.

Zainspiruj nas

Komentarze (0)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
Pomoc | Zasady forum
Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

Zobacz również

Pudding z bagietki Przepis 17

Pudding z bagietki

Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

Atletyczny kurczak Przepis 20

Atletyczny kurczak

Pomysł na lekkie drugie danie

Sarna w wielkim mieście Przepis 20

Sarna w wielkim mieście

Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

Corpus delicti końca lata Przepis 211

Corpus delicti końca lata

Przepyszny deser — słodki dzięki malinom i kwaśny dzięki cytrynie

Carpaccio z buraków Kasi Klich
Przepis 66

Carpaccio z buraków Kasi Klich

Wytworna wersja pospolitego warzywa

Kotlety mielone na ostro Przepis 19

Kotlety mielone na ostro

Nowa wersja znanego dania

Kolorowa samba warzywna Przepis 21

Kolorowa samba warzywna

Zdrowe i pyszne danie

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

Takie ciasto rozweseli każdego

tvnpix