zamknij

Kotlety mielone na ostro

Przepis

drugie danie Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 1 godz. Czas przygotowania | wieprzowina Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | powyżej 5 Ilość porcji
Piotr  Kucharski
Autor przepisu:
Nowa wersja znanego dania
Ugotowałem to!67
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
8komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Kotlety mielone Piotra Kucharskiego

Składniki

  • 1 bułka
  • kilka łyżek  keczupu pikantnego
  • 300 g pieczarek
  • 1 puszka groszku
  • 1/3 główki kapusty pekińskiej
  • 1 papryka czerwona
  • do smaku sól i pieprz
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 500 g mięsa mielonego z szynki lub łopatki wieprzowej
  • 1/2 szklanki mleka
  • odrobina do posmarowania formy oleju
0
44

Sposób przygotowania:

  • Bułkę namocz w mleku, odciśnij i wymieszaj z mięsem.
  • Dodaj jajko, posiekaną w kostkę cebulę, przyprawy i wyrób dokładnie na jednolitą masę.
  • Dodaj drobno pokrojoną paprykę, starte na tarce o grubych oczkach pieczarki (lub drobno pokrojone), odsączony groszek, kapustę posiekaną w cienkie paseczki i wszystko razem dokładnie wymieszaj.
  • Formuj kotlety mielone w kształcie kulki. Połóż je na wysmarowaną olejem blaszkę i piecz w piekarniku około 20 minut w temp. 180ºC.
  • Keczup rozrób w kilku łyżkach wody i polej kotleciki. Piecz dalej około 20 minut w temp. 160ºC (od czasu do czasu polewaj keczupem z wodą).
  • Podawaj z dowolną surówką.

Zainspiruj nas

Komentarze (8)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Pyszne urozmaicenie dla zwykłych kotletów, u mnie dziś coś nowego, kotlety z kaszy gryczanej i twarogu(,kuchnia lidla,), pycha.

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      oj przepraszam nie doczytałam bułkę namoczyć w mleku ja namaczam w wodzie

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          a do czego mleko ?

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              no i przede wszystkim dobrze popieprzyć - wtedy mamy na ostro !!!

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  a co z tym kalafiorem? - zetrzeć go na tarce? Jeśli na ostro to pewnie ostrą paprykę trza dodać ...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Przepis ciekawy i jeszcze w tygodniu wypróbuję =D Tylko dlaczego w nazwie jest na ostro =P Nie widzę tu nic specjalnie ostrego jeśli sama tego nie przyprawie po swojemu na ostro.

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Zamiast bułki tartej? Przecież tu nie ma bułki tartej jest bułka ale zamiast niej nie wyobrażam sobie kalafiora

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Zamiast bułki tartej zamiennie dodaję kalafior. Mielone wychodzą wtedy puszyste i lekkie.

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  Pomoc | Zasady forum
                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                  Zobacz również

                                  tvnpix