zamknij

Krem szparagowy

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Z prażonym czosnkiem i wędzoną słoniną
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz ŚcichockiKrem szparagowy z prażonym czosnkiem

Składniki

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 młody, słodki por
  • około 0,5 - 0,7 litra wywaru warzywnego na młodej włoszczyźnie
  • 1 łyżka czubata masła
  • 3 łyżki mascarpone
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  •  cukier, szczypta gałki
  • 100 ml oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 100 g słoniny wedzonej solonej lub boczku
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi dokłądnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki
  • Odetnij zieloną część pora (dodaj ją do bulionu) a białą pokrój w drobne kawałki. Wrzucam do szparagów. Smazymy około 3 minut. Zalej bulionem, dopraw solą i cukrem i gotuj do całkowitej miękkości. Pod koniec dodaj wino i gotuj kolejne 3 minuty
  • Zupę miksuj blenderem na aksamitny krem dodając mascarpone. Dopraw szczyptą gałki i dla pewności możesz przetrzeć krem dodatkowo przez sitko (Agata Wojda: Nie robię tak bo dbam o dokładne obranie szparagów i odcięcie im znacznej części końcówki)
  • Rozgrzej w małym garnuszku olej i wrzuć pokrojony w bardzo cienkie płatki czosnek
  • Smaż na ciemny, rumiany kolor i natychmiast przecedź na sito zachowując olej. Kilka kropel czosnkowego oleju możesz dodać na wierzch kremu lub wykorzystać go w inny sposób. Jest bardzo smaczny
  • Płatki osusz doładnie serwetk
  • Słoninę schłódź i pokrój w malutką kosteczkę
  • Wysyp na papier do pieczenia rumień na chrupiąco w piekarniku. Rownież odsączamy przed podaniem
  • Krem podgrzej krótko, wylej na talerze i posyp gniecionym lekko czosnkiem i słoniną. Plus trochę koperku, kropla oleju czosnkowego i świeżo mielony pieprz

Agata Wojda  jest szefową kuchni w restauracji "Opasły Tom PiW" w Warszawie.

Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"
Autor: Arkadiusz Ścichocki Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"

Krem szparagowy z prażonym czosnkiem
Autor: Arkadiusz Ścichocki Krem szparagowy z prażonym czosnkiem


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Poznaniacy ZNAJA SIE NA SZPARAGACH! kto wyrzuca obierki ze szparagów WON?!
na nich gotuje sie wywar z reszta warzyw i nastepnie miksuje i przeciera przez sito!!!
kto profanuje zielone główki szparagów? Z tym peklowanym i nastepnie podsuszonym boczkiem to i ciekawie ale czosnek ? na koniec do zupy dodajemy kostki masła dobrze wymrożonego... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

      Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

      Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego Przepis 311

      Ośmiorniczki w sosie pomidorowym Piotra Kucharskiego

      Efektowne i proste danie

      Puszyste ego Przepis 14

      Puszyste ego

      Rozpływający się w ustach krem z sosem malinowym

      Gulasz z kopytkami Przepis 197

      Gulasz z kopytkami

      Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

      tvnpix