zamknij

Krem szparagowy

Przepis

zupa Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | szparagi Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 2 Ilość porcji
Agata  Wojda
Autor przepisu:
Z prażonym czosnkiem i wędzoną słoniną
Ugotowałem to!1
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: Arkadiusz ŚcichockiKrem szparagowy z prażonym czosnkiem

Składniki

  • 2 pęczki białych szparagów
  • 1 młody, słodki por
  • około 0,5 - 0,7 litra wywaru warzywnego na młodej włoszczyźnie
  • 1 łyżka czubata masła
  • 3 łyżki mascarpone
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  •  cukier, szczypta gałki
  • 100 ml oleju
  • 6 ząbków czosnku
  • ok. 100 g słoniny wedzonej solonej lub boczku
0
1

 

Sposób przygotowania:

  • Szparagi dokłądnie obierz i pokrój na mniejsze kawałki
  • Odetnij zieloną część pora (dodaj ją do bulionu) a białą pokrój w drobne kawałki. Wrzucam do szparagów. Smazymy około 3 minut. Zalej bulionem, dopraw solą i cukrem i gotuj do całkowitej miękkości. Pod koniec dodaj wino i gotuj kolejne 3 minuty
  • Zupę miksuj blenderem na aksamitny krem dodając mascarpone. Dopraw szczyptą gałki i dla pewności możesz przetrzeć krem dodatkowo przez sitko (Agata Wojda: Nie robię tak bo dbam o dokładne obranie szparagów i odcięcie im znacznej części końcówki)
  • Rozgrzej w małym garnuszku olej i wrzuć pokrojony w bardzo cienkie płatki czosnek
  • Smaż na ciemny, rumiany kolor i natychmiast przecedź na sito zachowując olej. Kilka kropel czosnkowego oleju możesz dodać na wierzch kremu lub wykorzystać go w inny sposób. Jest bardzo smaczny
  • Płatki osusz doładnie serwetk
  • Słoninę schłódź i pokrój w malutką kosteczkę
  • Wysyp na papier do pieczenia rumień na chrupiąco w piekarniku. Rownież odsączamy przed podaniem
  • Krem podgrzej krótko, wylej na talerze i posyp gniecionym lekko czosnkiem i słoniną. Plus trochę koperku, kropla oleju czosnkowego i świeżo mielony pieprz

Agata Wojda  jest szefową kuchni w restauracji "Opasły Tom PiW" w Warszawie.

Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"
Autor: Arkadiusz Ścichocki Agata Wojda -szefowa kuchni "Opasły tom PiW"

Krem szparagowy z prażonym czosnkiem
Autor: Arkadiusz Ścichocki Krem szparagowy z prażonym czosnkiem


Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Poznaniacy ZNAJA SIE NA SZPARAGACH! kto wyrzuca obierki ze szparagów WON?!
na nich gotuje sie wywar z reszta warzyw i nastepnie miksuje i przeciera przez sito!!!
kto profanuje zielone główki szparagów? Z tym peklowanym i nastepnie podsuszonym boczkiem to i ciekawie ale czosnek ? na koniec do zupy dodajemy kostki masła dobrze wymrożonego... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      tvnpix