zamknij

Krem z pomidorów

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny w porze lunchu
Ugotowałem to!187
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
38komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem z pomidorów
Autor: "Rewolucja na talerzu" Krem z pomidorów i papryki z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 500 g  dojrzałych pomidorów
  • kilka  listków bazylii
  • 100 ml  śmietany
  • 750 ml  bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1   marchew
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1  ząbek czosnku
  • 1  szalotka
  • do smaku sól i świeżo mielony pieprz
0
162

Sposób przygotowania:

Umyj pomidory i przekrój na pół. Szalotkę, czosnek, marchew obierz i posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku i duś cebulę, czosnek, marchewkę przez około 5 minut. Posyp cukrem i zkarmelizuj. Następnie dodaj koncentrat, pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez około 15 min.  Krótko przed końcem gotowania dodaj śmietanę i bazylię, a następnie zmiksuj na gładko. Zupę przecedź przez gęste sitko. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane bazylią.

Zainspiruj nas

Komentarze (38)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Coś tu nie pasuje... albo filmik albo przepis... Pomidory w przepisie kroi się na pół na filmie w ćwiartki, na filmie jest papryka a w przepisie nie ma, czosnek wrzucamy do papryki i to do piekarnika a nie dusimy na patelni... i tak dalej i tak dalej... 100% rozbieżności... no może 98% bo cebule się dusi i wszystko na koniec się miksuje...... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrobiłem. Ale po cholerę ten cukier? Przez to nie czułem smaku i zapachu bazyli,przypraw.... Cukier zabija takie smaki jak pieprz i sól ... Nie radzę dodawać culru,bo spieprzycie smak no chyba , że lubicie slodko nijakie potrawy.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Dodala bym ser feta zamias bazyli to pietruszke i ptysie miam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ile miejwięcej czasu na to schodzi?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Tyle, co kupno słownika ortograficznego...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość
                      • ~Gość:
                      • Tyle, co kupno słownika ortograficznego...
                      • rozwiń

                      lol mi cie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Dzisiaj zrobiłem zupę ale według przepisu z filmu, jest pyszna ale proporcje są na dwie porcje a może ja jem za dużo ;)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              przepyszne polecam ten przepis

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Zupkę zrobiłam. Wykorzystałam przepis z filmu tzn. pół kilo pomidorów piekłam w 230 st. Wyszła rewelacyjna! Idealnie gęsta i słodko kwaśna. Cukru nie dodawalam. Ilościowo to tak na 4 osoby. Polecam

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      przepis w ogóle nie zgadza się z filmem. co to ma być?!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          wygląda apetycznie poproszę jedna a co mi tam a nawet dwie porcje kuchareczki

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              zamiast cukru dodajcie więcej marchewki , będzie zdrowiej i równie słodko

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                                                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                                  Bruschetta z fasolą
                                                  Przepis 12

                                                  Bruschetta z fasolą

                                                  Specjalność Włochów na przystawkę

                                                  Wiśniowy drift Przepis 102

                                                  Wiśniowy drift

                                                  Sernik z sosem wiśniowym

                                                  Tatar ze śledzia
                                                  Przepis 13

                                                  Tatar ze śledzia

                                                  Rybna poezja na kromce pumpernikla

                                                  Kotleciki z brzoskwiniami Przepis 12

                                                  Kotleciki z brzoskwiniami

                                                  Dla tych, którzy lubią niebanalne połączenia

                                                  Ryba w curry Przepis 15

                                                  Ryba w curry

                                                  Indie na talerzu

                                                  Orzechowy gangster z Bronxu Przepis 62

                                                  Orzechowy gangster z Bronxu

                                                  Rozpływające się w ustach ciasto przypominające smakiem ulubione batoniki

                                                  tvnpix