zamknij

Krem z pomidorów

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny w porze lunchu
Ugotowałem to!187
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
39komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem z pomidorów
Autor: "Rewolucja na talerzu" Krem z pomidorów i papryki z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 500 g  dojrzałych pomidorów
  • 1  szalotka
  • 1  ząbek czosnku
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1   marchew
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 750 ml  bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 100 ml  śmietany
  • kilka  listków bazylii
  • do smaku sól i świeżo mielony pieprz
0
162

Sposób przygotowania:

Umyj pomidory i przekrój na pół. Szalotkę, czosnek, marchew obierz i posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku i duś cebulę, czosnek, marchewkę przez około 5 minut. Posyp cukrem i zkarmelizuj. Następnie dodaj koncentrat, pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez około 15 min.  Krótko przed końcem gotowania dodaj śmietanę i bazylię, a następnie zmiksuj na gładko. Zupę przecedź przez gęste sitko. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane bazylią.

Zainspiruj nas

Komentarze (39)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Zrobilem jednak po swojemu rewelacja papryki ostrej dodalem i mega

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Coś tu nie pasuje... albo filmik albo przepis... Pomidory w przepisie kroi się na pół na filmie w ćwiartki, na filmie jest papryka a w przepisie nie ma, czosnek wrzucamy do papryki i to do piekarnika a nie dusimy na patelni... i tak dalej i tak dalej... 100% rozbieżności... no może 98% bo cebule się dusi i wszystko na koniec się miksuje...... rozwiń

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Zrobiłem. Ale po cholerę ten cukier? Przez to nie czułem smaku i zapachu bazyli,przypraw.... Cukier zabija takie smaki jak pieprz i sól ... Nie radzę dodawać culru,bo spieprzycie smak no chyba , że lubicie slodko nijakie potrawy.

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Dodala bym ser feta zamias bazyli to pietruszke i ptysie miam

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Ile miejwięcej czasu na to schodzi?

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość

                      Tyle, co kupno słownika ortograficznego...

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość
                          • ~Gość:
                          • Tyle, co kupno słownika ortograficznego...
                          • rozwiń

                          lol mi cie

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              Dzisiaj zrobiłem zupę ale według przepisu z filmu, jest pyszna ale proporcje są na dwie porcje a może ja jem za dużo ;)

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  przepyszne polecam ten przepis

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      Zupkę zrobiłam. Wykorzystałam przepis z filmu tzn. pół kilo pomidorów piekłam w 230 st. Wyszła rewelacyjna! Idealnie gęsta i słodko kwaśna. Cukru nie dodawalam. Ilościowo to tak na 4 osoby. Polecam

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          przepis w ogóle nie zgadza się z filmem. co to ma być?!

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              wygląda apetycznie poproszę jedna a co mi tam a nawet dwie porcje kuchareczki

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach Przepis 21

                                                  Karp w sosie grzybowym Ani Starmach

                                                  Nowa wersja podania tradycyjnej ryby

                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego
                                                  Przepis 22

                                                  Klasyczny śledź w śmietanie z pieczonymi ziemniakami i burakami Piotra Kucharskiego

                                                  Klasyka na twoim stole

                                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego
                                                  Przepis 1017

                                                  Pizza według Grzegorza Łapanowskiego

                                                  Najprostszy przepis na domową pizzę

                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego Przepis 2368

                                                  Kopytka Piotra Kucharskiego

                                                  Samodzielne danie lub przepyszny dodatek

                                                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                                                  Atletyczny kurczak

                                                  Pomysł na lekkie drugie danie

                                                  Grillowany ser halloumi Przepis 41

                                                  Grillowany ser halloumi

                                                  Najlepszy podany z figami i orzechami

                                                  tvnpix