zamknij

Krem z pomidorów

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny w porze lunchu
Ugotowałem to!187
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
38komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem z pomidorów
Autor: "Rewolucja na talerzu" Krem z pomidorów i papryki z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 500 g  dojrzałych pomidorów
  • kilka  listków bazylii
  • 100 ml  śmietany
  • 750 ml  bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1   marchew
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1  ząbek czosnku
  • 1  szalotka
  • do smaku sól i świeżo mielony pieprz
0
162

Sposób przygotowania:

Umyj pomidory i przekrój na pół. Szalotkę, czosnek, marchew obierz i posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku i duś cebulę, czosnek, marchewkę przez około 5 minut. Posyp cukrem i zkarmelizuj. Następnie dodaj koncentrat, pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez około 15 min.  Krótko przed końcem gotowania dodaj śmietanę i bazylię, a następnie zmiksuj na gładko. Zupę przecedź przez gęste sitko. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane bazylią.

Zainspiruj nas

Komentarze (38)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Coś tu nie pasuje... albo filmik albo przepis... Pomidory w przepisie kroi się na pół na filmie w ćwiartki, na filmie jest papryka a w przepisie nie ma, czosnek wrzucamy do papryki i to do piekarnika a nie dusimy na patelni... i tak dalej i tak dalej... 100% rozbieżności... no może 98% bo cebule się dusi i wszystko na koniec się miksuje...... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrobiłem. Ale po cholerę ten cukier? Przez to nie czułem smaku i zapachu bazyli,przypraw.... Cukier zabija takie smaki jak pieprz i sól ... Nie radzę dodawać culru,bo spieprzycie smak no chyba , że lubicie slodko nijakie potrawy.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Dodala bym ser feta zamias bazyli to pietruszke i ptysie miam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ile miejwięcej czasu na to schodzi?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Tyle, co kupno słownika ortograficznego...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość
                      • ~Gość:
                      • Tyle, co kupno słownika ortograficznego...
                      • rozwiń

                      lol mi cie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Dzisiaj zrobiłem zupę ale według przepisu z filmu, jest pyszna ale proporcje są na dwie porcje a może ja jem za dużo ;)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              przepyszne polecam ten przepis

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Zupkę zrobiłam. Wykorzystałam przepis z filmu tzn. pół kilo pomidorów piekłam w 230 st. Wyszła rewelacyjna! Idealnie gęsta i słodko kwaśna. Cukru nie dodawalam. Ilościowo to tak na 4 osoby. Polecam

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      przepis w ogóle nie zgadza się z filmem. co to ma być?!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          wygląda apetycznie poproszę jedna a co mi tam a nawet dwie porcje kuchareczki

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              zamiast cukru dodajcie więcej marchewki , będzie zdrowiej i równie słodko

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

                                                  Gulasz z fasolki z zielonym chili

                                                  Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

                                                  Bifeki faszerowane serem feta Przepis 21

                                                  Bifeki faszerowane serem feta

                                                  Kotlety po grecku

                                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy Przepis 20

                                                  Niewinna sałata skazana na towarzystwo mafijnej Gruchy

                                                  Ta sałatka przekona cię do pietruszki!

                                                  Kolorowa samba warzywna Przepis 21

                                                  Kolorowa samba warzywna

                                                  Zdrowe i pyszne danie

                                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 12

                                                  Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

                                                  Takie ciasto rozweseli każdego

                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego
                                                  Przepis 22

                                                  Smażony solony śledź Piotra Kucharskiego

                                                  Podany na delikatnym puree

                                                  Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

                                                  Sałatka z marynowanymi grzybami

                                                  Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

                                                  Bruschetta z fasolą
                                                  Przepis 12

                                                  Bruschetta z fasolą

                                                  Specjalność Włochów na przystawkę

                                                  tvnpix