zamknij

Krem z pomidorów

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny w porze lunchu
Ugotowałem to!187
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
38komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem z pomidorów
Autor: "Rewolucja na talerzu" Krem z pomidorów i papryki z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 500 g  dojrzałych pomidorów
  • kilka  listków bazylii
  • 100 ml  śmietany
  • 750 ml  bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1   marchew
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1  ząbek czosnku
  • 1  szalotka
  • do smaku sól i świeżo mielony pieprz
0
162

Sposób przygotowania:

Umyj pomidory i przekrój na pół. Szalotkę, czosnek, marchew obierz i posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku i duś cebulę, czosnek, marchewkę przez około 5 minut. Posyp cukrem i zkarmelizuj. Następnie dodaj koncentrat, pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez około 15 min.  Krótko przed końcem gotowania dodaj śmietanę i bazylię, a następnie zmiksuj na gładko. Zupę przecedź przez gęste sitko. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane bazylią.

Zainspiruj nas

Komentarze (38)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Coś tu nie pasuje... albo filmik albo przepis... Pomidory w przepisie kroi się na pół na filmie w ćwiartki, na filmie jest papryka a w przepisie nie ma, czosnek wrzucamy do papryki i to do piekarnika a nie dusimy na patelni... i tak dalej i tak dalej... 100% rozbieżności... no może 98% bo cebule się dusi i wszystko na koniec się miksuje...... rozwiń

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      ~Gość

      Zrobiłem. Ale po cholerę ten cukier? Przez to nie czułem smaku i zapachu bazyli,przypraw.... Cukier zabija takie smaki jak pieprz i sól ... Nie radzę dodawać culru,bo spieprzycie smak no chyba , że lubicie slodko nijakie potrawy.

      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
          0
        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
            0
          • zgłoś naruszenie
          ~Gość

          Dodala bym ser feta zamias bazyli to pietruszke i ptysie miam

          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
              0
            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                0
              • zgłoś naruszenie
              ~Gość

              Ile miejwięcej czasu na to schodzi?

              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                  0
                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                    0
                  • zgłoś naruszenie
                  ~Gość

                  Tyle, co kupno słownika ortograficznego...

                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                      0
                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                        0
                      • zgłoś naruszenie
                      ~Gość
                      • ~Gość:
                      • Tyle, co kupno słownika ortograficznego...
                      • rozwiń

                      lol mi cie

                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                          0
                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                            0
                          • zgłoś naruszenie
                          ~Gość

                          Dzisiaj zrobiłem zupę ale według przepisu z filmu, jest pyszna ale proporcje są na dwie porcje a może ja jem za dużo ;)

                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                              0
                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                0
                              • zgłoś naruszenie
                              ~Gość

                              przepyszne polecam ten przepis

                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                  0
                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                    0
                                  • zgłoś naruszenie
                                  ~Gość

                                  Zupkę zrobiłam. Wykorzystałam przepis z filmu tzn. pół kilo pomidorów piekłam w 230 st. Wyszła rewelacyjna! Idealnie gęsta i słodko kwaśna. Cukru nie dodawalam. Ilościowo to tak na 4 osoby. Polecam

                                  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                      0
                                    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                        0
                                      • zgłoś naruszenie
                                      ~Gość

                                      przepis w ogóle nie zgadza się z filmem. co to ma być?!

                                      • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                          0
                                        • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                            0
                                          • zgłoś naruszenie
                                          ~Gość

                                          wygląda apetycznie poproszę jedna a co mi tam a nawet dwie porcje kuchareczki

                                          • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                              0
                                            • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                0
                                              • zgłoś naruszenie
                                              ~Gość

                                              zamiast cukru dodajcie więcej marchewki , będzie zdrowiej i równie słodko

                                              • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
                                                  0
                                                • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
                                                    0
                                                  • zgłoś naruszenie
                                                  Więcej komentarzy - rozwiń
                                                  Pomoc | Zasady forum
                                                  Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

                                                  Zobacz również

                                                  Kotlety mielone na ostro Przepis 19

                                                  Kotlety mielone na ostro

                                                  Nowa wersja znanego dania

                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy Przepis 13

                                                  Kociołek łososiowo-pomidorowy

                                                  Przepyszna zupa — do wypróbowania!

                                                  Sarna w wielkim mieście Przepis 20

                                                  Sarna w wielkim mieście

                                                  Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

                                                  Szaszłyki wyborne Przepis 58

                                                  Szaszłyki wyborne

                                                  Nie tylko na sezon grillowy

                                                  Harira by Joseph Seeletso
                                                  Przepis 61

                                                  Harira by Joseph Seeletso

                                                  Odrobina Afryki w twojej kuchni

                                                  Atletyczny kurczak Przepis 20

                                                  Atletyczny kurczak

                                                  Pomysł na lekkie drugie danie

                                                  Gulasz z kopytkami Przepis 197

                                                  Gulasz z kopytkami

                                                  Wieprzowina w aromatycznym gulaszu

                                                  Kaczka pływaczka Przepis 30

                                                  Kaczka pływaczka

                                                  Kaczka i ziemniaki na słodko

                                                  tvnpix