zamknij

Krem z pomidorów

Przepis

zupa Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | pomidory Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Idealny w porze lunchu
Ugotowałem to!187
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
35komentarzy
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Krem z pomidorów
Autor: "Rewolucja na talerzu" Krem z pomidorów i papryki z "Rewolucji na talerzu"

Składniki

  • 500 g  dojrzałych pomidorów
  • kilka  listków bazylii
  • 100 ml  śmietany
  • 750 ml  bulionu warzywnego lub mięsnego
  • 1 łyżeczka  cukru
  • 2 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 1   marchew
  • 2 łyżki  oliwy z oliwek
  • 1  ząbek czosnku
  • 1  szalotka
  • do smaku sól i świeżo mielony pieprz
0
162

Sposób przygotowania:

Umyj pomidory i przekrój na pół. Szalotkę, czosnek, marchew obierz i posiekaj. Rozgrzej oliwę w garnku i duś cebulę, czosnek, marchewkę przez około 5 minut. Posyp cukrem i zkarmelizuj. Następnie dodaj koncentrat, pomidory, bulion i doprowadź do wrzenia. Przykryj i gotuj przez około 15 min.  Krótko przed końcem gotowania dodaj śmietanę i bazylię, a następnie zmiksuj na gładko. Zupę przecedź przez gęste sitko. Na końcu dopraw solą i pieprzem. Podawaj udekorowane bazylią.

Zainspiruj nas

Zobacz również

tvnpix