zamknij

KBR

Aktualności konkursowe GłosowaniePrzepisyZadania konkursowe i wynikiKonkurs i Nagrody

Krewetki w sosie mandarynkowym

Przepis konkursowy

lunch Rodzaj dania | proste Poziom trundności | 30 min. Czas przygotowania | owoce morza Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | kuchnia indyjska Kuchnia | 2 Ilość porcji
remkowski
Autor przepisu: zobacz blog autora
Przepis zgłoszony do konkursu Kulinarny Blog Roku 2013
Ugotowałem to!5
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
2komentarze
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: http://cuisinederemi.blogspot.com/Krewetki w sosie mandarynkowym

Składniki

  • 200 g krewetek tygrysich
  • 2 mandarynki
  • 3 czubate łyżki śmietany 18%
  • 1 nieduża cebula cukrowa
  • 2 łyżki  masła klasycznego Lurpak
  • 1 łyżeczka cukru
  • szczypta soli
  • szczypta kurkumy
  • szczypta pieprzu grubo mielonego
0
4

Sposób przygotowania:

  • Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę a następnie podsmażamy na maśle. Skórkę z jednej mandarynki zcieramy i dodajemy do cebuli.
  • Następnie dodajemy sok z obu mandarynek i zagotowujemy. Dodajemy śmietanę i dokładnie mieszamy. W międzyczasie krewetki przelewamy wodą i zostawiamy aby odciekły. Do sosu dodajemy cukier, sól, pieprz i odrobinę kurkumy dla podbicia koloru.
  • Następnie dodajemy krewetki i zagotowujemy wszystko razem. Najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym na sypko.

Komentarze (2)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
~Gość

Bardzo mi to smakowało. Jedynie do czego można się przyczepić to do ilości sosu. Wyszło go bardzo mało i następnym razem jak będę gotował to danie zwiększę ilość składników

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego Przepis 116

      Pizza polska w wersji królewskiej Grzegorza Łapanowskiego

      Pizza godna królów

      Szaszłyki wyborne Przepis 59

      Szaszłyki wyborne

      Nie tylko na sezon grillowy

      Harira by Joseph Seeletso
      Przepis 61

      Harira by Joseph Seeletso

      Odrobina Afryki w twojej kuchni

      Pudding z bagietki Przepis 17

      Pudding z bagietki

      Pudding z bagietki? To możliwe nie tylko w Anglii

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Gulasz z fasolki z zielonym chili Przepis 62

      Gulasz z fasolki z zielonym chili

      Włącz warzywa strączkowe do swojej kuchni — to naprawdę zdrowe i smaczne!

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Chrupiące płatki owsiane Przepis 210

      Chrupiące płatki owsiane

      Pyszne i proste śniadanie

      tvnpix