zamknij

Kringel estoński

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Prostota i smak w jednym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: qwert526Kringel estoński

Składniki

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 6 łyżeczek  cukru
  • 3 łyżki  rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko jaja
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 3 łyżeczki  cynamonu
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • W miseczce mieszaj mleko, drożdże i cukier
  • Odstaw na ok 10 minut
  • Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtko, masło i mieszamj drewnianą łyżką
  • Następnie zagnieć ciasto dłonią
  • Uformowaną kulę zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką powierzchnię, wałkuj na grubość około 1 cm
  • Smaruj roztopionym masłem, posyp cukrem zmieszanym z cynamonem, po czym zwijaj ciasto w rulon
  • Ostrym nożem przekrawaj ciasto wzdłuż i przełóż jedną część nad drugą, przecięciem do góry
  • Formuj okrąg i zlep końce
  • Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch ciasta smaruj pozostałościami masła i włoż do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy ok 30-35 minuty
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
paulina_kawczynska
paulina_kawczynska

technicznie mi się do tego zabrać, jakieś wskazówki?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bruschetta z fasolą
      Przepis 12

      Bruschetta z fasolą

      Specjalność Włochów na przystawkę

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego Przepis 116

      Kurczak w boczku - Saltimbocca po polsku Piotra Kucharskiego

      Włoska potrawa w polskim wydaniu

      Zupa tajska Kasi Klich
      Przepis 14

      Zupa tajska Kasi Klich

      Ogień w gardle!

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Carpaccio z buraków Kasi Klich
      Przepis 66

      Carpaccio z buraków Kasi Klich

      Wytworna wersja pospolitego warzywa

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Pomidorki z karmelem i lodami Przepis 10

      Pomidorki z karmelem i lodami

      Deserowa wersja pomidora

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu Przepis 13

      Rozśpiewany deser na lekkim rauszu

      Takie ciasto rozweseli każdego

      tvnpix