zamknij

Kringel estoński

Przepis

deser Rodzaj dania | wymaga pracy Poziom trundności | 2 godz. Czas przygotowania | ciasto Główny składnik | 20 zł Koszt przygotowania | inne Kuchnia | 4 Ilość porcji
Autor przepisu:
Prostota i smak w jednym
Ugotowałem to!0
Dodajdo ulubionych
Usuńz ulubionych
0Oceń przepisTwoja ocenaOcena przepisuJuż oceniłeś
Drukujprzepis
Drukujlistę składników
1komentarz
Jeśli chcesz dodać
przepis/inspiracje do ulubionych
zarejestruj się lub zaloguj
Autor: qwert526Kringel estoński

Składniki

  • 1/2 szklanki ciepłego mleka
  • 6 łyżeczek  cukru
  • 3 łyżki  rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • 1 żółtko jaja
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki orkiszowej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 saszetka drożdży instant
  • 3 łyżeczki  cynamonu
0
2

 

Sposób przygotowania:

  • W miseczce mieszaj mleko, drożdże i cukier
  • Odstaw na ok 10 minut
  • Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtko, masło i mieszamj drewnianą łyżką
  • Następnie zagnieć ciasto dłonią
  • Uformowaną kulę zostaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość
  • Wyrośnięte ciasto wyłóż na posypaną mąką powierzchnię, wałkuj na grubość około 1 cm
  • Smaruj roztopionym masłem, posyp cukrem zmieszanym z cynamonem, po czym zwijaj ciasto w rulon
  • Ostrym nożem przekrawaj ciasto wzdłuż i przełóż jedną część nad drugą, przecięciem do góry
  • Formuj okrąg i zlep końce
  • Ciasto przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wierzch ciasta smaruj pozostałościami masła i włoż do piekarnika nagrzanego na 170 stopni i pieczemy ok 30-35 minuty
Zainspiruj nas

Komentarze (1)

Dodaj komentarz do artykułu
  • Udostępnij komentarz w:
publikuj
Właśnie pojawiły się nowe () komentarze - pokaż
Forum jest aktualizowane w czasie rzeczywistym
paulina_kawczynska
paulina_kawczynska

technicznie mi się do tego zabrać, jakieś wskazówki?

  • Tyle osób ocenia komentarz pozytywnieOstatnio ocenili:
      0
    • Tyle osób ocenia komentarz negatywnieOstatnio ocenili:
        0
      • zgłoś naruszenie
      Pomoc | Zasady forum
      Publikowane komentarze sa prywatnymi opiniami użytkowników portalu. TVN nie ponosi odpowiedzialności za treść opinii.

      Zobacz również

      Bifeki faszerowane serem feta Przepis 22

      Bifeki faszerowane serem feta

      Kotlety po grecku

      Chleb orzechowy Przepis 112

      Chleb orzechowy

      Mamy sprawdzone patenty na pyszny, domowy chleb

      Kolorowa samba warzywna Przepis 21

      Kolorowa samba warzywna

      Zdrowe i pyszne danie

      Sarna w wielkim mieście Przepis 20

      Sarna w wielkim mieście

      Burgery z dziczyzną i nietypowym dżemem

      Burgery z musztardą i boczkiem Przepis 412

      Burgery z musztardą i boczkiem

      W klimacie amerykańskiego baru

      Sałatka z marynowanymi grzybami Przepis 14

      Sałatka z marynowanymi grzybami

      Grzybowo-ziemniaczane szaleństwo serwuj na obiad!

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach Przepis 10

      Ryż, kasza i kurczak w pomidorach

      Wszystko, co lubisz na jednym talerzu!

      Knedle ze śliwkami Przepis 1262

      Knedle ze śliwkami

      Przepis na słodki obiad

      tvnpix